Elan Schwartzenberg, omul care a investit masiv în orașul lui Mazăre, căutat de DNA

Categories EvenimentePosted on

Elan Schwartzenberg, fostul soţ al vedetei Mihaela Rădulescu, riscă să se aleaga cu mandat internaţional de arestare dacă nu prezintă la audieri la DNA în dosarul preluării Realitatea Media, care deţine Realitatea TV, scrie România liberă.

Omul de afaceri este învinuit de spălarea banilor, complicitate la înşelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicităţii, a participaţiei improprii sau a tentativei, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Surse din anturajul omului de afaceri spun că acesta, având şi cetăţenie israeliană, a plecat în Israel înainte de a fi pus sub învinuire.
Mai precis, Elan a plecat din România la scurt timp după ce a fost audiat în dosarul prietenului său Codruţ Marta, mâna dreaptă a fostului şef ANAF, Sorin Blejnar.
Codruţ Marta, dispărut fără urmă (se presupen că a fost ucis), este acuzat în câteva dosare penale. În dosarul de evaziune cu produse petroliere este învinuit de pagube de peste 54 de milioane de euro, din care o parte din bani – circa 5 milioane de euro – ar fi fost spălaţi de Elan Schwartzenberg.
Din cele 5 milioane de euro, Elan Schwartzenberg ar fi folosit circa 2 milioane de euro pentru a cumpăra Realitatea Media de la copiii lui Sorin Ovidiu Vîntu.
După audierea în dosarul Marta, Elan şi-ar fi dat seama că anchetatorii se apropie de el şi a părăsit România, spun surse judiciare.
Acum el a fost citat atât la adresa sa din Israel, cât şi la reşedinţa din Monaco.
Până la capturarea/ audierea lui Elan Schwartzenberg, procurorii anticorupţie au pus sechestru pe mai multe bunuri ale acestuia, între care pe vila din Izvorani, un teren de 800 de metri pătraţi pe care e un imobil cu 26 de apartamente din cartierul de lux Siseşti din Bucureşti (în care locuiesc membrii familiei lui Elan). De asemenea, s-a pus sechestru pe un teren de peste 10.000 e metri pătraţi din Chitila.

După cum România Liberă a dezvăluit deja, DNA i-a pus sub învinuire în dosarul „Realitatea Media” pe Elan Schwartzenberg, pe fratele acestuia, Fabian, pe Maricel PĂCURARU (partenerul lui Cosmin Guşă), pe Monica Hoffman, pe avocaţii Mircea Mirel AMARIŢEI şi Sorin Ionuţ BARBU, un alt om de afaceri din Constanța.

Potrivit DNA, Din probele administrate până în prezent, s-a stabilit că învinuiţii, în cadrul procedurii insolvenţei SC Realitatea Media, au derulat acţiuni infracţionale, inclusiv prin antedatarea contractelor de cesiune, cu scopul de a prejudicia societatea respectivă.
Gruparea Elan Scwartzenberg contra gruparea Maricel Păcuriu&Cosmin Guşă, lupta cu „arme” nelegale pentru Realitatea TV
Potrivit DNA, ar exista două grupări, care, prin două tipuri de infracţiuni, au încercat să preia Realitatea TV.
Prima grupare ar fi a lui Elan Schwartzenberg (din care ar face parte fratele său, Fabian,şi apropiata sa, Monica Hoffman, dar şi alte persoane folosite drept paravan în societăţi comerciale). Gruparea Elan s-ar fi erijat în patroni ai Realitatea ca deţinători a circa 52 % din acţiuni. Operaţiunea s-ar fi făcut nelegal, printr-o firmă de tip off-shore, cu bani proveniţi din evaziune fiscală, prin traficul de influenţă făcut de Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ex- şef ANAF.
A doua grupare ar fi a lui Maricel Păcuraru, grupare apăruta ca acţionar minoritar în aprilie 2012 în Realitatea Media, cu o firmă din care 50% apartine lui Cosmin Guşă. Această grupare, cu ajutorul unor avocaţi, ar fi făcut contracte fictive, tot prin societăţi comerciale, pentru a îndatora Realitatea şi a se înscrie astfel la masa credală cu o sumă cât mai mare. Gruparea Maricel Păcuraru ar fi preluat conducerea Realitatea TV prin astfel de acţiuni dolosive.
Avocaţii ar fi suspectaţi de fals deoarece i-ar fi ajutat să încheie contractele fictive de îndatorare a Realitatea. Totalul creanţelor astfel umflate ar fi de circa 104 miliarde de lei noi. Infracţiunile s-ar fi derulat între anii 2011-2012.

Elan Schwartzenberg este unul dintre marii investitori ai Constanței, iar primarul Radu Mazăre a recunoscut public faptul că sunt prieteni. Prima și cea mai mare investiție a sa a fost centrul comercial City Park Mall, inaugurat în vara anului 2008, cu o zi înainte de alegerile pentru Primăria Constanței, la care candida și prietenul Mazăre. Mall-ul a creat controverse de la bun început, pentru că a fost construit chiar în parcul Tăbăcărie, singurul parc adevărat al Constanței. Neocity Group România, firma prin care s-a derulat investiția, a promis că va planta alți copaci în locul celor tăiați, dar nimeni nu a mai stat să-i numere. Elan Schwarzenberg, în calitate de președinte al Neocity, spunea că s-au investit circa 70 de milioane de euro și că spera să-și recupereze investiția în 7-8 ani. Mai mult, Elan susținea că deține terenuri de circa 50 de milioane de euro în Constanța și că dorea să demareze mai multe proiecte imobiliare.
Lucrurile nu au mers însă prea bine, și după numai câțiva ani centrul comercial a fost scos la vânzare, cu peste 100 de milioane de euro. Nici asta nu a mers. De curând, investitorul și-a anunțat intenția de a desființa parcarea exterioară și de construi acolo două blocuri turn.

Că Radu Mazăre s-a văzut și în vara acestui an, când primarul a avut un atac virulent la adresa fostei soții a lui Elan, Mihaela Rădulescu. Întrebat ce părere are despre ea, a răspuns dur:
“Ce părere să am eu despre Mihaela? E o HAIMANA! A prins-o bărbatul ei cu altul în casă. O femeie măritată, respectată şi cu copil care face un lucru pe care care l-a făcut Mihaela, pe care o prinde bărbatul că se… cu altul a căzut în ochii mei, nu mai avem ce să discutăm. Cine merge la măciuci e o haimana. Aşa se cheamă, nu!? Ce-a căutat ea după măciuci, când soţul ei o trata ca pe o prinţesă?. Dacă îmi făcea mie aşa ceva, eu îi mutam gura la spate”, a spus, revoltat, primarul.

Potrivit Libertatea, atacul furibund al primarului Constanţei, Radu Mazăre, la adresa Mihaelei Rădulescu, are în spate o afacere cu terenuri pentru care Mazăre este şi acum judecat la Curtea de Apel Bucureşti. Mai precis, în 2008, Mihaela şi soţul ei de atunci, Elan Schwartzenberg, au cumpărat de la două firme ce primiseră loturile de la primăria păstorită de Mazăre mai multe terenuri de la malul mării, în valoare de sute de mii de euro. Cei doi soţi sperau să facă o superafacere, prin revânzarea lor sau prin construirea unor imobile. Lucrurile s-au complicat când pe fir au intrat procurorii DNA, terenurile fiind puse sub sechestru, pentru că edilul le-ar fi retrocedat ilegal. Mihaela a încercat să-şi recupereze investiţia inclusiv prin procese civile, fapt care l-ar fi enervat pe Mazăre, care a ţinut în el ranchiuna până zilele trecute, când a explodat.