NICOLAE MATEI, primarul din Năvodari – CONDAMNAT LA TREI ANI ŞI JUMĂTATE DE ÎNCHISOARE, CU EXECUTARE. Sentinţa poate fi atacată…

Categories EvenimentePosted on

NICOLAE MATEI, primar (PSD) în funcţie al oraşului Năvodari, din judeţul Constanţa, a primit, astăzi, marţi – 8 aprilie, o condamnare de trei ani și jumătate de închisoare, CU EXECUTARE, pentru infracţiunea de DARE DE MITĂ.

De asemenea, dispozitivul Hotărârii Tribunalului Constanţa prevede că edilul – şef al localităţii constănţene este obligat la plata sumei de şase mii de lei, cheltuieli judiciare.

Instanţa a mai decis să fie dedusă, din pedeapsa aplicată lui Nicolae Matei, durata reţinerii şi arestării preventive, de la data de 14 noiembrie 2012 şi până la data de 17 aprilie 2013.
Tribunalul Constanţa a mai hotărât confiscarea celor două loturi de teren care au fost date drept mită.

Totodată, celălalt inculpat din dosar, Nicolae Vâlcu, a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, pentru mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii

Decizia Tribunalului Constanța nu este irevocabilă, putând fi atacată cu apel!

 

A încercat să corupă un poliţist, oferindu-I două loturi de teren, pe malul mării, deşi aceste suprafeţe erau ale… Primăriei!

 

Nicolae Matei este primar al oraşului Năvodari, din anul 2008.

De asemenea, el deţine şi funcţia de preşedinte al PSD Năvodari.

La data de 15 noiembrie 2012, Tribunalul a dispus arestarea preventivă, pentru 29 de zile, a primarului Nicolae Matei, iar Curtea de Apel a decis definitiv, la data de 23 noiembrie 2012, menținerea acestei măsuri preventive.
În acelaşi dosar a fost trimis în judecată, în stare de libertate, Nicolae Vâlcu, acuzat de mărturie mincinoasă și fals în declarații.
Nicolae Matei, edilul – şef din Năvodari, a fost arestat, apoi eliberat, la 17 aprilie 2013, din închisoare, fiind judecat sub regimul controlului judiciar, decizia aceea (irevocabilă) fiind luată de magistrații Curții de Apel Constanţa, în urma recursului depus de către avocații lui Matei.

DNA a cerut Instanţei, la ultimul termen din proces, de la sfârşitul lunii martie, condamnarea acestuia la închisoare cu executare, în timp ce aparătorii primarului au cerut achitarea, întrucât fapta de care este acuzat nu există în noul Cod Penal. Şi avocaţii lui Nicolae Vâlcu au solicitat achitarea acestuia.
Instanţa a rămas în pronunţare, atunci.

 

Matei şi-a clamat, încontinuu, nevinovăţia, la fel ca şi după aflarea verdictului, pe care-l va ataca la Instanţa superioară

 

Primarul Nicolae Matei a susţinut, la Tribunalul Constanţa, că este nevinovat, că relaţia sa cu denunţătorul, Valentin Burlacu, fost şef al Poliţiei Judeţene Constanţa, era încordată şi că nu i-a cerut să intervină în dosarele sale pentru a-l ajuta.
„Sunt nevinovat. Relaţia mea cu domnul Burlacu era una de duşmănie. Eu îi făcusem mai multe plângeri la IGPR, pentru că se implicase în campania electorală. Nu aveam niciun interes să-i dau mită domnului Burlacu şi nici nu i-am cerut sprijin să intervină în vreun dosar”, a spus Nicolae Matei.

Potrivit procurorilor, în perioada iunie – octombrie 2012, Nicolae Matei i-ar fi solicitat unui ofițer de poliție judiciară, Valentin Burlacu, cu funcție de conducere (denunțătorul din cauză) la IPJ Constanţa (unde era chiar inspectorul – şef!), să-i ofere protecție, în anchetele penale care-l vizau direct, și să intervină în aceste anchete, pe care primarul le considera “abuzive, nejustificate și motivate politic”.
În schimbul protecţiei, la 18 octombrie 2012, edilul i-a promis ofiţerului de poliție două loturi de teren, situate în Năvodari, pe malul mării, cu o valoare de piaţă de 46.160 de euro.

“Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, cu simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi plătit 59.000 lei. În realitate nu s-a plătit nici un ban. În acel context, la data încheierii contractelor, unul dintre intermediari, Vâlcu Nicolae a dat, în fața notarului, o declarație care nu corespunde adevărului, susținând că a primit suma de 59.000 lei, reprezentând prețul achiziționării a două loturi de teren din Năvodari, loturi care au făcut obiectul contractelor de vânzare – cumpărare autentificate de notarul respectiv. Ulterior, în fața organelor de urmărire penală, inculpatul Vâlcu Nicolae a dat declarații mincinoase”, informa Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Matei este citat de către ziarul “Telegraf” cu următoarea declaraţie, dată după aflarea verdictului: “Voi ataca decizia Instanţei, pentru că mă consider nevinovat. Îmi voi duce crucea. Dacă asta va fi decizia Instanţei până la capăt, mă voi supune deciziilor ei, însă nu pot să cred că sunt nevoit să răspăund pentru nişte fapte pe care nu le-am comis“