”Mândria” de a fi constănțean. Kitsch vs artă

Categories SocialPosted on

Sibiul se pregătește pentru cea de-a XXI-a ediția a Festivalului Internațional de Teatru. Cei mai bine cotați regizori ai momentului din întreaga lume vor sosi aici, între 6 și 15 iunie. Printre ei: Lev Dodin, Wajdi Mouawad şi Silviu Purcărete.

Constanța se pregătește de minivacanța de 1 mai și de carnavaluri. Cele mai vestite pițipoance și cei mai celebri cocalari vor lua cu asalt Mamaia. Probabil că vor participa, ca și anul trecut, maneliști precum Adi Minune.

”Timp de zece zile oraşul Sibiu se transformă într-o scenă uriaşă cu artişti din toate colţurile lumii ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii, în peste 60 de spaţii de joc, printre care pieţe publice, biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol. Considerat o raritate în spaţiul teatral pentru talentul său descriptiv, actorul, dramaturgul şi regizorul Wajdi Mouawad (născut în Liban la 16 octombrie 1968) aduce în premieră naţională în România spectacolul „Seuls“ al Companiei „Au Carré de l’Hypoténuse“, scrie ziarul Metropolis.

Constanța va deveni capitala carelor alegorice. Primarul Radu Mazăre se va costuma în cele mai bizare costume, iar gagicile de pe carele alegorice vor participa la concursurile devenite deja celebre: ”cei mai intrați în fund bikini” și ”țâțele cele mai mari”. Zeci de mii de spectatori în maiouri cu găurele sau de-a dreptul cu burțile goale vor aplauda cu ochii lipiți de fesele dansatoarelor, fese care vor vibra cu atât mai tare cu cât mai multe perechi de ochi se vor aținti asupra lor.

”Tot în deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu vor juca şi actorii de la Maly Drama Theatre din St. Petersburg, Rusia. Spectacolul „Intrigă şi iubire” este o adaptare după Friedrich von Schiller, în regia lui Lev Dodin (născut în 1944, în Siberia), unul dintre cele mai răsunătoare nume ale teatrului mondial actual. Silviu Purcărete va fi, de asemenea, prezent în deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului de la Sibiu cu mega producţia „Faust“ ce va avea o primă reprezentaţie de la ora 22:00, la Hala Balanţa”, scrie ziarul Metropolis.

În deschiderea carnavalului din Mamaia se va interpreta un remix al celebrei piese ”Of, viața mea”, interpretată în duet de frații Radu și Alexandru Mazăre. Aceștia vor fi acompaniați, pe internet, de Elan Schwartzenberg. Acesta nu va lipi bani cu scuipat pe fruntea cântăreților, ci le va vira câteva zeci de mii de euro în conturile din Israel. Domnul Schwartzenberg nu va fi prezent la reprezentanție, de teamă că unora le va plăcea atât de mult încât nu-l vor mai lăsa să plece.

”<> lui Silviu Purcărete se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori şi dansatori şi o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli”.

Şi carnavalurile din Mamaia au ceva din imaginea unui iad: al prostului gust.

”Deschiderea celei de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi marcată şi în acest an printr-un spectacol de artificii impresionant, cu o programare minuţioasă, pe diferite culori şi înălţimi, ce presupune o pregătire de o lună de zile în avans”, scrie ziarul Metropolis.

Același lucru se poate spune și despre carele alegorice din Mamaia.

”Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival de artele spectacolului din România şi al treilea din Europa ca amploare şi dimensiune. Programul celei de-a XXI-a ediţii va fi disponibil în curând pe sibfest.ro”. (ziarulmetropolis.ro)

Carnavalurile din Mamaia sunt cele mai importante evenimente din România pentru maneliști și fetele de Dorobanți și unele dintre cele mai bizare din întreaga Europă. Programul complet va fi prezenta de Radu Suleiman Mazăre.

CIFRELE Festivatului Internațional de Teatru SIBIU 2014

10 zile, 6 – 15 iunie 2014
62.000 spectatori în fiecare zi
2500 artişti şi invitaţi
70 de ţări reprezentate
350 evenimente
66 spaţii de evenimente

(sursa: metropolis.ro)

CIFRELE carnavalurilor din Mamaia 2014


În fiecare weekend din vârful de sezon
Mii de maneliști, mii de spectatori la pieptul gol, sute de dătătoare din fund
Sute artişti şi invitaţi
O ţară reprezentată: Republica Mazăre
350 de „doamne” își vor găsi clienți
Cel puțin un motiv serios să stați departe de Mamaia

PS. Datele despre festivalul de teatru din Sibiu au fost culese din ziarul Metropolis. Ne cerem scuze pentru eventualele prejudicii de imagini rezultate din această asociere.

Surse foto: http://e-theatrum.com, pozesite.blogspot.com

Articol similar: Cum moare cultura în Republica Mazăre. Primăria Constanța alocă 2,65 lei/an/cap de locuitor acestui domeniu. Exemplul Sibiu