Revoltă în Consiliul Local Constanța. PDL cere explicații privind concesionarea portului Tomis de către firma lui Valentin Gheorghe Ionescu

Categories PoliticaPosted on

Consilierii locali ai Partidului Democrat Liberal anunţă că refuză să participe la şedinţa Consiliului Local Municipal Constanţa de astăzi, 17 aprilie 2014.

Sorina Tuşa, Iustin Fabian Roman şi Stelian Gima nu sunt de acord să ia parte la ceea ce consideră a fi o injusteţe, o manipulare a constănţenilor, un act de trădare faţă de oraş şi locuitorii săi.

Pe ordinea de zi a şedinţei de îndată de astăzi se află două proiecte: 1. proiect de hotărâre privind solicitarea de transmitere cu titlu gratuit a unui pachet suplimentar de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” –S.A. Constanţa, reprezentând minim 13% din capitalul social către Consiliul local al municipiului Constanţa; 2. proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat reprezentantului Consiliului local în adunarea generală a acţionarilor a Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” – S.A. Constanţa. Dacă primul proiect îl are ca iniţiator pe primarul Radu Ştefan Mazăre, cel de-al doilea ar fi iniţiat, potrivit convocatorului, de „consilieri locali”.

„Noi nu am participat la iniţierea acestui proiect de hotărâre, nu suntem de acord cu el, aşa cum nu suntem de acord nici cu reconvocarea Consiliului Local pentru preluarea unui pachet de minim 13% din acţiunile Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime şi de aceea refuzăm să participăm la şedinţa de Consiliu Local. Atunci când va veni vremea, dorim să se ştie cine au fost cei care au urmărit să îndeplinească interesele grupării apropiate primarului Radu Mazăre. Ar fi trebui să specifice dacă grupul consilierilor PSD a iniţiat acest proiect sau să-i nominalizeze pe cei care au făcut-o”, a declarat Iustin Fabian Roman, consilier local PDL.

De asemenea, acesta a mai precizat că decizia de a nu participa la şedinţa de Consiliu Local de astăzi are la bază şi refuzul administraţiei publice locale de a organiza, înainte ca aleşii locali să voteze, o dezbatere publică în care constănţenii să spună dacă sunt sau nu de acord cu preluarea pachetului suplimentar de acţiuni şi cu trecerea administrării Portului la Primărie. „Este o mascaradă marca Radu Mazăre. Au greşit proiectul o dată, acum ne cheamă din nou să votăm ambiţiile nebuneşti ale primarului. Subliniem: au greşit proiectul o dată în disperarea de a pune mâna pe Port, de a le da acoliţilor lui Mazăre să înfulece mai repede din acest obiectiv de interes naţional, nu doar local. Considerăm că trebuie ascultată şi părerea constănţenilor înainte de a vota Consiliul Local nu după. Locuitorii Constanţei trebuie să ştie adevărul, trebuie să ştie că preluarea Portului nu le va aduce nici un beneficiu, că gigacaloria nu va fi mai ieftină, ci doar că firmele prietenilor lui Mazăre vor mai avea o sursă de bani publici. Mazăre continuă cu minciunile, iar noi refuzăm să fim folosiţi!”, au declarat consilierii locali Sorina Tuşa, Iustin Fabian Roman şi Stelian Gima.

Reprezentanţii Partidului Democrat Liberal în Consiliul Local Constanţa îi atrag atenţia primarului Radu Mazăre, care a declarat că trimisul CLM în AGA CN Administraţia Porturilor Maritime va analiza tarifele mici plătite de companiile din Port, să nu uite anumite societăţi comerciale. „Îi solicităm primarului Radu Mazăre să-şi instruiască trimisul în AGA CN APMC să verifice şi contractele unor firme precum Ro-Mat Construct, ABC Val, Iridex Group, Tinmar, Romprest, Consal Trade, Blue Terra Consulting, Impromex, Best Wood Company sau Sisteme Internaţionale de Afaceri. Cine nu ştie că ABC Val este constructorul favorit al primarului, că este societatea care a primit contractele majore de construcţii ale Primăriei, cum ar fi construirea de parcări, amenajarea promenadei de la Cazino, amenajarea Pieţei Ovidiu şi altele. ABC Val a primit numai de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime, în perioada decembrie 2011 – aprilie 2013 15.368.530,65 lei. Considerăm că locuitorii Constanţei merită să afle cât plăteşte societatea Sisteme Internaţionale de Afaceri, firma controlată de Valentin Gheorghe Ionescu, prietenul lui Radu Mazăre, pentru concesionarea Portului Turistic Tomis şi dacă de la data semnării contractului, până acum, a fost majorată, recalculată sau reanalizată chiria pe care o plăteşte Portului. Mai mult decât atât, să spună primarul Mazăre constănţenilor care este diferenţa între suma plătită de Sisteme Internaţionale Portului şi cea încasată din chirii societăţilor care au terase în Portul Tomis. Din câte se aude chiria plătită de concesionar ar fi de până în 5000 de euro pe an, pe când sumele încasate din chirii se apropie de un milion de euro”, au mai precizat consilierii local PDL Sorina Tuşa, Iustin Fabian Roman şi Stelian Gima.