Cum vor marca jandarmii Ziua Eroilor, la Constanţa, Mangalia şi Cernavodă

Categories EvenimentePosted on

Joi, 29 mai a.c., cu ocazia prăznuirii Înălţării Domnului şi zilei de pomenire a Eroilor Neamului, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Constanţa se vor organiza o serie de activităţi prilejuite de această dublă sărbătoare.

Începând cu ora 08.30, la Capela Militară de la sediul Inspectoratului, preotul militar Laurenţiu Cristinel Oprea va oficia Sfânta Liturghie la care vor participa cadrele militare şi personalul civil din unitate.

Totodată, un pluton de onor, format din 18 jandarmi, sub comanda unui ofiţer va fi prezent începând cu ora 13.00 la ceremonialul militar şi religios organizat de autorităţi la Monumentul Eroilor căzuţi în al II-lea Război Mondial şi la Grupul Funerar al Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, din Cimitirul Central al municipiului Constanţa. Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean va depune coroane de flori la cele două monumente menţionate.

De asemenea comandanţii subunităţilor din Mangalia şi Cernavodă vor depune mâine coroane de flori, la Complexul Monumental din Mangalia respectiv Monumentul Eroilor din Parcul Central al oraşului Cernavodă, în cadrul manifestărilor organizate de către autorităţile locale.

Începând din 1920, comemorarea eroilor căzuţi în război – Ziua Eroilor – se organiza în fiecare an, la 40 de zile după Sfintele Paşti, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte praznicul Înălţării Domnului.
În ziua acestui praznic, abundă obiceiurile şi practicile legate de cultul morţilor.

Astfel, în toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. În spiritul tradiţiei europene, în România, Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de sărbătoare naţională. Există şi tradiţia de a respecta mormintele cetăţenilor străini căzuţi pe teritoriul ţării noastre indiferent dacă ne-au fost aliaţi sau inamici.