Un nou dosar pe numele lui Nicușor Constantinescu

Categories EvenimentePosted on

Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, va fi cercetat de procurori pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și al munițiilor, după ce la locuința sa au fost găsite 15 cartușe cu glonț, calibru 9 mm.

Informația apare în referatul prin care procurorii DNA l-au trimis recent în judecată pe Nicușor Constantinescu pentru abuz în serviciu, el fiind acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curții de Conturi și că nu a respectat dispozițiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea și la prelungirea a 11 certificate de urbanism și a autorizațiilor de construire a unor centrale și generatoare eoliene.

„Totodată, cu ocazia percheziției domiciliare efectuate la inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel au fost identificate un număr de 15 cartușe cu glonț, calibru 9 mm, astfel că sunt indicii privind săvârșirea infracțiunii prev. de art. 342 din noul Cod penal”, se arată în rechizitoriul DNA.

Potrivit art. 342, „(1) Deținerea, portul, confecționarea, precum și orice operațiune privind circulația armelor letale, a munițiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora sau funcționarea atelierelor de reparare a armelor letale, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani. (2) Deținerea sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Tot în referatul DNA se arată că procurorii au disjuns ancheta în cazul lui Nicușor Constantinescu și pentru săvârșirea infracțiunilor de dare și luare de mită.

„Din documentele ridicate la percheziția domiciliară efectuată la sediul Consiliului Județean Constanța a rezultat că
inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel nu a emis/prelungit valabilitatea și a altor certificate de urbanism, solicitate atât de societățile reprezentate de (….), cât și de alte persoane, documente care ar fi trebuit emise de inculpat, purtând semnăturile tuturor celorlalte persoane cu atribuții, mai puțin a inculpatului. De asemenea, din declarațiile mai multor persoane audiate în cauză a rezultat că motivul real al refuzului de emitere/prelungire certificate de urbanism era legat de neprimirea anumitor foloase materiale”, se mai precizează în referatul procurorilor.

Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată, până în prezent, în trei dosare penale.

În primul dosar este acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curții de Conturi iar în al doilea dosar este acuzat de subfinanțarea și încercarea de evacuare a Centrului Militar Zonal Constanța.

Al treilea dosar a fost trimis în instanță în anul 2008 iar Nicușor Constantinescu este acuzat, alături de primarul Radu Mazăre, de retrocedări ilegale de terenuri.