Arhiepiscopul Tomisului, URMĂRIT PENAL pentru LUARE DE MITĂ

Categories EvenimentePosted on

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, este urmărit penal pentru luare de mită, transmite România TV. ÎPS Teodosie a fost vineri, la sediul DNA, unde a fost audiat în dosarul în care a mai fost cercetat în 2009 după ce ar fi luat mită de la un reporter ca să îl ajute să se înscrie la Facultatea de Teologie.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a venit, azi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat de procurori într-un dosar de corupţie.

La ieşirea de la DNA, unde a stat circa 30 de minute, ÎPS Teodosie a declarat că a fost audiat în dosarul în care a mai fost cercetat pentru că ar fi luat mită de la un reporter ca să îl ajute să se înscrie, în 2009, la Facultatea de Teologie de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa.

Înalt Preasfinţitul Teodosie a precizat că dosarul din 2009 a fost redeschis şi acum procurorii l-au citat pentru a fi audiat din nou.

Potrivit România TV, procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de ÎPS Teodosie în acest dosar.

În 2009, ÎPS Teodosie a fost cercetat penal pentru luare de mită si complicitate la fals intelectual.

IPS Teodosie a fost audiat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un dosar deschis în urma unei investigaţii jurnalistice, care a relevat anumite practici în modul de înscriere la Facultatea de Teologie de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa.

Dosarul a ajuns la Parchetul instanţei supreme de la Parchetul Tribunalului Constanţa, după ce Arhiepiscopia Tomisului a confirmat că ierarhul face parte din înaltul cler al BOR, astfel că atrage competenţa procurorilor PICCJ de investigare a acuzaţilor ce i-au fost aduse lui IPS Teodosie.

Ulterior, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală faţă de IPS Teodosie, pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, iar faţă de preoţii Bogdan Chiriluţă şi Emil Brăescu, inspectorul Biroului Catehizare, pentru complicitate la luare de mită şi, respectiv, pentru fals intelectual.

Conform Parchetului Tribunalului Constanţa, în luna martie 2009, deşi trecuseră şase luni de la începerea anului şcolar, în schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferită suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ar fi intermediat înscrierea, pe bază de documente false, antedatate, la Facultatea de Teologie a unui reporter de la ziarul „România Liberă”, fiind ajutat în acest sens de către inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu.

Atunci, Arhiepiscopul Tomisului a făcut plângere la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie împotriva deciziei de începere a urmării penale în cazul său.

În septembrie 2009, Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme a trimis la DNA dosarul arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie. Decizia a fost luată întrucât Teodosie a comis faptele în calitate de decan al Facultăţii de Teologie, şi nu în calitate de înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/arhiepiscopul-tomisului-audiat-la-dna-intr-un-dosar-de-coruptie_169958.html#ixzz3D5jxI0lD