JUST-News: Restaurantul incendiat din Constanța, paravan pentru caracatița Karam-Done-Mazăre

Categories EvenimentePosted on

Care este legătura dintre moartea a trei tinere de 22, 23 și 24 de ani și oameni de afaceri controversați din republica lui Mazăre, precum Viorel Done, unul dintre cei mai cunoscuţi evazionişti constănţeni Viorel Done sau George Karam, care are afaceri în Port și în stațiunea Mamaia, ambele fiefuri ale clanului Mazăre.

Avize date pe șpagă

Mafia instituțională din Constanța, începând cu primăria condusă de Radu Mazăre, girează indirect drame precum cea petrecută în acest weekend. Inspectorii hămesiți care nu-și fac treaba și pleacă cu spaga, menținând autorizații de funcționare unor locații precum restaurantul Beirut unde, potrivit primelor cercetări, nu exista nici un extinctor de incendiu, ca să nu vorbim o minimă pregătire în materie de reacție în caz de astfel de accidente.

LANȚUL SLĂBICIUNILOR

Patronul restaurantului Beirut, unde trei tinere au murit arse de vii, în incendiul care a mistuit clădirea în noaptea de sâmbătă spre duminică, este George Karam, un libanez care derulează mai multe afaceri în Constanţa.

În 2014 restaurantul Beirut, cu specific libanez, nu a fost verificat. În 2010, au descoperit o serie de deficienţe, administratorul a fost amendat, potrivit declarațiilor lui Vlăduț Ion, adjunct în cadrul ISU Dobrogea, instituția care este obligată ca în 5 ani să controleze toate obiectivele care îi sunt arondate.

Cine este poprietarul restaurantului Beirut în care s-a petrecut tragedia? Potrivit datelor din Registrul Comerţului, restaurantul este operat de firma Middle East Parteners SRL ai cărei acționari sunt Joceline Youssef Baaklini Karam şi George Karam, acesta din urmă fiind și administrator.

Același George Karam apare ca administrator şi în cadrul GNK Shipping & Trading LD SRL şi Middle East Trading SRL.

De notat că în evidenţele Registrului Comerţului, Middle East Parteners apare ca fiind implicată în mai multe litigii pe rolul instanţelor cu ITM şi Garda Financiară.

GEORGE KARAM

Familia lui Karam deţine mai multe restaurante atât în Liban, cât şi în Suedia. George Nami Karam, născut pe 25.10.1947 în localitatea libaneză Kartaba, este cetăţean român din iulie 2009. Restaurantul din Constanța a fost operat de mai multe firme, un prim indiciu că afacerea este fie paravan pentru alte afaceri, fie statul este înșelat prin evaziune fiscală.

În 2011, restaurantul a trecut de la Beirut Trade Center SRL din Ovidiu la Middle East Parteners SRL, din Constanţa. Beirut Trade Center SRL, care avea punct de lucru stabil în incinta restaurantului Beirut, a fost cedată de George Naim Karam şi fiul său, Charbel Georges Karam, de 46 de ani, în noiembrie 2011, unui tânăr din satul Ciocârlia, Daniel Marian Găluşcă, de 29 de ani.

În 2007, Middle East Parteners a fost dată în judecată pentru neplata unor datorii către Welcome to Paradise SRL, afacerea altui libanez din Constanţa, Khairallah Ismail Khochaiche, în prezent arestat, după ce a fost prins cu 30 de kilograme de cocaină asupra sa.

Middle East Parteners SRL are ca domeniu de activitate comerţul cu tutun şi ca asociaţi pe George Karm şi Karam Joceline Ep. Youssef Baaklini. Din 2010 nu a mai fost însă depus nici un bilanţ, când raporta 654.237 lei cifră de afaceri şi pierderi de 56.184 lei, cu angajaţi.

Nota bene: Beirut Trade Center are puncte de lucru în staţiunea Mamaia, zona Casino, terasa nr.1, dar şi în Constanţa, pe strada Ion Bănescu.

Potrivit cifrelor ANAF, restaurantul Beirut, cea mai cunoscută afacere a lui Karam, nu-i aducea acestuia nici un ban, deși era mereu plin de clienți. Banii ar veni din comerţul cu lemne, derulat prin Middle East Trading SRL care activează în portul Constanța. Cifrele arată aici mai bine: pentru anul 2012, a declarat o cifră de afaceri de 12.206.785 lei şi un profit net de 45.949 lei, cu 5 angajaţi; are însă datorii de 9.876 lei către Fisc, fiind în executare silită.

Numele Middle East Trading a fost prezent și în celebrul dosar al fugii lui lui Omar Hayssam, în 2006.

Karam era proprietarul a 150 de metri cubi de cherestea aflată la bordul navei Iman T, arestată de DIICOT în Portul Constanţa, cu toată marfa la bord, după ce s-a stabilit că la bordul acesteia a părăsit România teroristul sirian Hayssam. La acea vreme, Kairam îl ameninţa pe proprietarul navei, Mohamad Tartoussi, cu plângere penală, după ce cheresteaua lui, în valoare de 60.000 de euro, a stat mai bine de două luni la bordul navei.

În mai 2013, George Karam şi-a mai deschis un restaurant, operat de data aceasta de Domino Star International SRL Constanţa, cu sediul pe Bulevardul Tomis nr.113, asociatul său fiind Theodor Lucian Caraiorgu, trimis în judecată în dosarul tragediei navale Anopolis.

Karam şi-a încercat norocul şi în imobiliare, prin GNK Shipping & Trading LD SRL, firmă înfiinţată în 2002 având ca domeniu iniţial de activitate comerţul cu animale vii.

Câteva cuvinte şi despre proprietarul imobilului de pe Tomis 122, mistuit de incendiul în care trei tinere au murit şi una se zbate între viaţă şi moarte, la Bucureşti. Este vorba despre De altfel, Done putea fi văzut sâmbătă noaptea, extrem de agitat, la faţa locului, ţipând că-i ia foc stocul de alcool. Î

In 2006, mascaţii descindeau la acest imobil, de unde au ridicat mii de pachete de ţigări şi zeci de sticle de whiskey de contrabandă.

VIOREL DONE – PROPRIETARUL CLĂDIRII

Proprietarul clădirii mistuite de flăcări este un alt om de afaceri controversat din Constanța, Viorel Done, trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de contrabandă cu ţigări, speculă, înşelăciune şi evaziune fiscală. Viorel Done şi mai mulţi complici de-ai săi sunt acuzaţi că, în mod repetat, în perioada 2010 – 2011, împreună sau separat, au transportat, deţinut şi comercializat către diverse persoane fizice, importante cantităţi de ţigări netimbrate sau care aveau aplicate banderole de marcaj ale autorităţilor din Ucraina şi Republica Moldova, ţigări care fuseseră achiziţionate în mod fraudulos, în scop de revânzare. Prejudiciul estimat – 1.373.779 de lei.

LEGĂTURA DONE- PSD CONSTANȚA

Done este patronul Complexului Astoria, din staţiunea Mamaia. Evident, nu direct, ci prin soție și mama sa.

Mai interesant este cum se leagă numele lui Done de PSD Constanța. În 2003, PSD Constanța achizitiona un hotel în stațiunea Mamaia, plasat la numai 200 de metri de plaja. Este vorba de Complexul Astoria, fostul hotel al Partidului Comunist Român.

Sediul firmei a fost stabilit pe str. Mircea cel Bătrân nr. 102, în fostul Hotel Astoria, un activ ce a aparţinut înainte de ‘89 PCR-ului, iar din anul 2001 PSD-ului. În 2005, imobilul a ajuns în proprietatea SC New Home Construct SA, o firmă implicată în operaţiunile de retrocedare a terenurilor Constanţei, cele care fac obiectul dosarului în care au fost trimişi în judecată Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Cristi Borcea şi alte 34 de persoane pentru fapte de corupţie.

Acţionarul semnificativ al SC New Home Construct SA este un off-shore înregistrat în Cipru, pe numele său Talmage Overseas Ltd. Talmage apare în mai multe combinaţii de afaceri împreună cu Sorina Gina Hortolomei Moscu, contabila grupului de firme coordonat de Sorin Strutinsky.

Datele oficiale arată că numele lui Viorel Done apare în SC Expres-e Company SRL şi în Condor Instal, unde este asociat cu Constantin Neamţu. În 2007, Sera Beach Holiday a fost implicată într-o afacere cu una dintre firmele apropiate fostului consilier judeţean, PSD-istul Nicolae Dospinescu, soţul Ramonei Dospinescu, şefa Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Constanţa.

Tot în 2006, dar în vară, Done s-a asociat cu Dumitru Marian şi au înfiinţat firma Sera Beach Holiday, a cărei activitate principală era reprezentată de comerţ cu amănuntul, în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun. În 2004, Viorel Done şi mama sa au pus bazele societăţii Done Family SRL, care se ocupa cu închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate (servicii de închiriere apartamente sau alte clădiri de locuit; clădiri nerezidenţiale, inclusiv pavilioane expoziţionale; terenuri).

Done mai este acționar și în firma Dovi Import Export SRL
 

Sursa: www.just-news.ro