MAZĂRE TRANSFORMĂ CONSTANŢA ÎNTR-UN IMENS CAVOU! Betonul îi transformă “republica” într-un cimitir kitchos: umbros, dar fără verdeaţă…

Categories Dosarele TimpulPosted on

Nu de azi, de ieri, prin oraşul nostru s-a împământenit (de fapt, ar fi mai corect termenul: BETONAT; se va vedea, în continuare, de ce) o “vorbă”, pe care constănţenii o rostesc cu obidă şi resemnare: “CÂT VA MAI STA RADU MAZĂRE PRIMAR? PĂI, E CLAR: ATÂTA TIMP CÂT VA MAI RĂMÂNE O PALMĂ DE TEREN, O MÂNĂ DE VERDEAŢĂ, O TUFĂ DE FLORI, CARE POATE FI VÂNDUTĂ SAU ACAPARATĂ, ÎN VEDEREA… BETONĂRII, PRIN CONSTRUCŢII CARE ADUC PROFIT!”

Din 2000, de când a pus “mâinile pe oraş” (ca-n celebrul film italian, de cinematecă, din anii ’60, cu Rod Steiger, care exact aşa se numea “Con le mani sulla citta”, şi în care exact ceea ce face Mazăre, de un deceniu şi jumătate, era descris, cu toate încrengăturile mafiotico – politice caracteristice şi Italiei de atunci şi României de azi!), veşnicul primar nu oboseşte să radă tot ce-i spaţiu verde prin municipiul de la malul mării (începând cu staţiunea turistică Mamaia, unde “şi-a făcut mâna” pe care a extins-o şi în suburbia acesteia, oraşul Constanţa, care, întâmplător, este ditamai reşedinţa de judeţ şi unul dintre cele mai mari urbe ale ţării…).

Rezultatul devine, cu fiecare zi care trece, mai evident: oraşul este din ce în ce mai urât, mai trist, mai “gri”, mai neprimitor, pentru rezidenţi, ca şi pentru vizitatori. Chiar şi Mamaia, nu mai seamănă a staţiune turistică, ci a… garnizoană de cazarme-cluburi, cazarme – hoteluri şi blocuri de vacanţă şi cazarme – cârciumi, de la buza mării şi stropul valului, până la malul ghiolului, cu câteva excepţii desigur, lăudabile dar din ce în ce mai izolate, ca ultime oaze de bun gust şi armonie cu natura.
ÎNTR-UN CUVÂNT, BANUL, LĂCOMIA, DEZINTERESUL PENTRU CONFORTUL CITADIN, ÎN SENSUL MODERN, OCCIDENTAL, EUROPEAN, AL CUVINTELOR, AU TRANSFORMAT CONSTANŢA, CU TOT CU MAMAIA, ÎNTR-UN… CAVOU, ABSOLUT KITCHOS, O ORGIE A BETONULUI, CARE A SILUIT NATURA, ÎNCERCÂND S-O ELIMINE COMPLET DIN VIAŢA DE ZI CU ZI A CETĂŢENILOR NĂPĂSTUITEI URBE! “REPUBLICA MAZĂRE” DEVINE, DIN CE ÎN CE MAI CLAR,… CIMITIRUL MAZĂRE, O ÎNŞIRUIRE DE CAVOURI HIDOASE, ÎNGHESUITE PESTE TOT.Deşi, poate că până şi la cimitir mai scapă câte o verdeaţă, ca să se păstreze măcar celebra expresie ritualică, în timp ce oraşul aflat sub ocupaţia de “echipei Mazăre” devine doar… umbros. Fără verdeaţă!

Aproape zilnic, constănţeanul mai vede dispărând o pajişte urbană, un rond de flori, o bucată de părculeţ, o zonă cu copaci. Şi măcar dacă ar fi şi o compensaţie, un folos, cât de mic, pentru bietul locuitor al oraşului. Da’ de unde… Parcări auto tot nu sunt, utilităţile urbane esenţiale sunt rare, chiar şi-n zonele centrale ş.a.m.d. În locul fostelor oaze de natură, necesare publicului, apar, din senin parcă, clădiri private, cu autorizaţii în regulă, de la Primărie, conform PUZ – urilor şi PUD – urilor trecute de Mazăre ca prin brânză, în cel mai obedient şi corupt Consiliu Local din această ţară, indiferent de componenţa politică, aşa cum am remarcat cu toţii, cei din presă, de 22 de ani ( din februarie 1992, când au avut loc primele alegeri locale) încoace!

În aceste condiţii, reluăm seria de consemnări ale etapelor pe care le parcurgem, în ritm alert, spre visul acestui om bolnav, care-i primar peste abuzurile, şperţurile şi interesele oneroase congruente din serviciile primăriei care fie că dau autorizaţii de construcţie foarte suspecte, fie că nu urmăresc şi nu stopează şi sancţionează îndepărtările ilegale de la prevederile autorizaţiei. De fapt, toată porcăria porneşte, desigur, de la cap: Mazăre este iniţiatorul şi păpuşarul trecerii din domeniul public, în cel privat al Primăriei, a celor mai râvnite terenuri, în vederea înstrăinării lor, către prieteni, parteneri de afaceri, rude, “săritori la cap” şi, nu în ultimul rând, prin fel de fel de momâi – interfaţă, gen soţii Zelca şi (mulţi) alţii, către propriul patrimoniu imobiliar (nu este o noutate, pentru nimeni, că o bună bucată din Constanţa şi Mamaia, de fapt: partea cea mai valoroasă!, este a fraţilor Mazăre, a rudelor lor, mai apropiate ori mai depărtate, a lui Nicuşor Constantinescu, a şefilor şi şefuleţilor din Primărie şi din Consiliul Judeţean ş.a.m.d.

Semnalăm astăzi, două cazuri. Vom reveni cu amănunte privind modul în care s-a ajuns la acordarea autorizaţiilor de construcţie, cu accent pe situaţia, trecută şi actuală, a terenurilor respective!

Afaceristul auto Apti Orhan îşi face un nou “show – room” în Centru, pe locul SINGURULUI spaţiu verde din Intersecţia de la Capitol!

De câtva timp, constănţenii înjură-n barbă la vederea unui nou şantier, pentru ridicarea unui imobil comercial, de tip P plus 1 (“show – room” la parter şi birouri la etaj), PE LOCUL UNUIA DINTRE PUŢINELE SPAŢII VERZI DIN INTERSECŢIILE CENTRALE, SINGURA DE LA ACEEA DINTRE STRĂZILE MIRCEA CEL BĂTRÂN ŞI BULEVARDUL MAMAIA! Autorizaţia Primăriei (numărul 2141, din 26.11.2013) a fost acordată beneficiarului APTI ORHAN, relative cunoscut şi prosper om de afaceri local (în oraş şi judeţ, dar şi în ţară, acţionar consistent şi la societăţi profitabile, listate cu success la BVB), cu activitate în special în domeniul vânzărilor auto. Cum s-a ajuns la această de ultimă oră betonare, executată de la fel de cunoscuta ABC – Val (care are ca termen limită de execuţie ianuarie 2017, deci 36 de luni) a centrului Constanţei vom desluşi în articolele viitoare. Din câte ştiam, acela era un spaţiu din patrimonial PUBLIC al Primăriei!…

 

SC Marco Chim SRL Constanţa gâtuie intrarea în staţiunea Mamaia, de la Pescărie. Paznicii sunt învăţaţi să spună că se construieşte o… biserică!

 

O altă foarte cunoscută, şi la fel de prosperă!, societate constănţeană, din domeniul materialelor de construcţii, al construcţiilor industriale şi civile şi al afacerilor imobiliare, SC Marco Chim SRL Constanţa (avînd ca patron – asociat unic pe localnicul Marius Stamate, în vârstă de 44 de ani), a primit autorizaţie de construcţie pentru un centru comercial şi de cazare, pe locul fostului cap de linie, de la Pescărie, al autobuzului 40. FIRMA ESTE ŞI BENEFICIAR ŞI CONSTRUCTOR!…
Grav este că noua construcţie pune bomboana pe colivă la toată ILOGICA şi NEPRACTICA amenajare rutieră, concepută şi aplicată, în acel loc, de către Primărie! Deja, giratoriul, cuplat cu parcările pentru staţia RAJA şi Pavilionul Expoziţional gâtuise circulaţia auto. Noua clădire, care ocupă tot spaţiul în care întorcea autobuzul 40 (şi, de câţiva ani, o variantă a traseului 102) şi nu lasă loc decât unui trotuăraş pentru… balerine şi schelete, cel mult!, gâtuie complet această circulată ieşire, pe Bulevardul Mamaia, spre Nord )Staţiunea numită şi, mai departe, Năvodari.
Deja, la orele de circulaţie auto intensă, acum, iarna, se observă defluidizarea traficului! Ne îngrozim când ne gândim ce va fi la vară, în vârf de sezon turistic estival…
Cât despre teren, şi el aparţinea domeniului PUBLIC al Primăriei! Două aspecte, legat de acest lucru:

1.Se vorbeşte, “prin târg”, că Marco Chim SRL ar fi interfaţa multor beneficiari pentru care construieşte. Pentru a fi calmată opinia publică, se trece pe sine ca beneficiar, iar ulterior vinde adevăratului destinatar al autorizaţiei dată de către Primărie… Iar lumea mai spune şi că adeacest real beneficiar ar fi nimeni altul decât… Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, care administrază Pavilionul Expoziţional de peste drum. Şi care pavilion are nevoie de spaţii de cazare apropiate, pentru târgurile din extrasezonul estival, când sunt închise majoritatea hotelurilor din Mamaia. Iar “Malibu”, în patronatul căruia Mazăre şi Constantinescu se… numesc Zelca!, nu mai face faţă, bietul de el. AŞA FĂCUT ILEGAL, PE PLAJĂ, CUM E!…

2.Oare de ce au fost instruiţi paznicii să-I liniştească pe cetăţenii de vârsta a treia care înreabă, indignaţi, că… ACOLO SE CONSTRUIEŞTE (ÎNCĂ!) O… BISERICĂ?!