Petre Mihai Băcanu: Specia Hoarăvişan

Categories opinii, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Petre Mihai Băcanu: Specia Hoarăvişan

Petre Mihai Băcanu

Când l-au inventat pe enervantul comediant Marcel Hoară, vârfurile pedeliste credeau că au dat lovitura. Comediantul Hoară se învârtea pe la toate televiziunile ca o placă de patefon stricată. Huiduit și alergat de demonstranți, a intrat în neant. A încasat cât toată floarea pedelistă.

Și Hoară a fost „la înaintare”, cum zice președintele nostru, dar acum se ascunde în ganguri. A fost o „stea” care s-a stins dintr-o dată. I s-a găsit imediat un înlocuitor: pedagogul Gelu Vișan a devenit acum paratrăsnetul PDL. Băsescu îl laudă, deși PDL Dolj i-a retras sprijinul politic. Apare Vișan, ca o mimoză, să pună în drepturi adevărul.

A apărut însă o specie nouă de om politic pedelist, o corcitură între Hoară și Vișan. Onoarea partidului stă acum în omul de partid Hoarăvișan. Am îndrăzni sa-i zicem chiar „omul nou”, politicianul de tip nou. Hoarăvişan a devenit expert în răstălmăciri, un fel de vuvuzelă care latră necontenit, promite orice și apără partidul și guvernul, stârnind chiar ilaritate, pentru că toate guvernele de pana acum, laolaltă, n-au luat atâtea decizii aberante.

O perioadă, pedeliștii au stat – din ordinul președintelui – departe de luptele mediatice, le ceruse să nu se mai plimbe pe la moguli; după care tot președintele le-a dat liber doar câtorva gen Hoară. Acum, deși ar trebui să fie independent politic, deasupra tuturor partidelor, preşedintele a devenit director de imagine la un PDL care n-a trecut prin nici o reformă și le reproșează greilor că partidul este apărat doar de Vișan, o „stea” care strălucește pe sticlă. (Și alţi câțiva din garda de imagine a PDL.)

Nu, domnule președinte, partidul este apărat de politicianul de tip nou – Hoarăvişan, un fel de buric al pământului care le știe pe toate, devenit însă carne de tun. Hoarăvișanii au misiunea ingrată să apere chiar și decizii pedeliste încărcate de absurd. Acești cățelandri latră de dimineață până în noapte, în vreme ce hienele stau în bârlog și se frământă după principiul „ce spunem?”, „cum justificăm ca să-i mai păcălim pe români și de astă dată?”.

Imaginea PDL stă, așadar, în câteva „paratrăsnete” pe care partidul le sfătuiește și le dirijează prin SMS. Ministerul Propagandei le transmite mesaje cu ce să spună la talk-show-uri. Au primit prin SMS și replicile pe care trebuie să le declame. Misiunea clămpăilor este să-i bruieze pe ceilalți, să deturneze orice discuție. Cum ar mai putea reacționa să apere partidul „durii”, „vedetele”? Ar fi huiduite, cum se va întâmpla și cu noul tip de politician Hoarăvişan, pion de sacrificiu care încasează acum toate loviturile.

A apăra partidul, după președinte, înseamnă a nu recunoaște nimic din dezastrul economico-social. Hoarăvișanii sunt puși să le explice românilor decizii pe lângă Constituție, ciuntirea drepturilor militarilor, pensionarilor, bugetarilor. Au și recunoscut că în misiunea lor de mori stricate le trebuie efort pentru calmarea oamenilor. Susțin, de fapt, eșecul.

Vorbesc de parcă trăiesc pe Lună și nu văd ce se petrece cu ţara. Nu i-am auzit să înfiereze piramida vamală sau cumpărarea de echipamente pentru înăbușirea revoltelor.

După modelul hăhăielii, se cultivă urletul, clănțăiala, râgâitul, tupeismul. Președintele îi preferă pe Hoarăvișani chiar și sieși, pentru că nu mai răspunde întrebărilor decât prin parcări, în goana căruciorului. Iar aceștia repetă la nesfârșit alegațiile tătucului.

Hoarăvişan este expresia relei comunicări, prin „prea mult”, prin sațietate. Păstrează-ți calmul, mister Hoarăvişan, în curând scapi de coșmar!