8 curiozitati despre vise pe care nu le cunosteai

Categories UncategorizedPosted on

Potrivit lui Sigmund Freud, tatal psihanalizei, visele sunt calea dintre constient si subconstient. Si adevarul este ca, potrivit teoriilor sale, temerile si dorintele noastre cele mai profunde sunt descoperite in ele. Oricum ar fi, problema viselor a fost intotdeauna obiectul investigarii si interpretarii si totusi nu am reusit sa le descifram.

De ce visam? Visarea este o activitate prin care creierul nostru este capabil sa faca fata situatiilor pe care nu suntem capabili sa le cuprindem in starea noastra constienta. In timpul somnului suntem dezinhibati, adica subconstientul nostru este liber sa genereze orice experienta fara ca constiinta noastra sa o reprime. Visarea este, pe scurt, cel mai de baza mod in care fiinta umana se elibereaza de gandurile si cenzurile de care sufera in timpul zilei.

Dar nu apar de nicaieri. Visele sunt generate de senzatiile si experientele pe care le traim in timpul zilei si se hranesc cu grijile si temerile noastre, dar si cu dorintele si sentimentele noastre. Iata opt curiozitati ale viselor pe care, sigur, nu le stiai.

Visam in medie 10 minute in fiecare seara

Visele apar in faza REM ( miscare rapida a ochilor ), in timpul careia activitatea creierului se confrunta cu un varf si, desi muschii sunt blocati, globurile oculare se misca rapid si constant sub pleoape. Aceasta faza dureaza intre 15 si 30 de minute si, pe parcursul ei, visele dureaza in medie 10 minute, desi unele pot dura doar cateva secunde. In aceasta faza putem avea pana la 12 vise.

Barbatii si femeile nu viseaza la fel

Avand in vedere ca fiziologic suntem diferiti si sentimentele si creierul nostru functioneaza in moduri diferite, nu este nebun sa spunem ca barbatii si femeile viseaza diferit. Astfel, subconstientul masculin sugereaza experiente mai agresive, in timp ce cel al femeilor evoca imprejurimi familiare si situatii pasnice.

In timpul somnului, creierul nostru nu poate genera fete noi

V-ati intrebat vreodata cine este acea persoana care apare in visul dvs. si pe care nu o cunoasteti? Poate ca nu va amintiti, dar acea persoana este cineva pe care l-ati vazut cel putin o data in viata voastra , adica chipul sau a fost inregistrat in subconstientul vostru. Si este ca in timpul somnului creierul nostru nu este capabil sa genereze noi fete.

Uitam multe din visele noastre imediat ce ne trezim

In cele 5 minute de la trezire uitam 50% din visele noastre, iar in cele 10 minute dupa care cel putin 90% dintre ele dispar din memoria noastra. Astfel, visele care sunt mai usor uitate sunt cele care povestesc experiente aleatorii, in timp ce visele recurente sunt mai usor de depozitat pentru o perioada mai lunga de timp.

Pe de alta parte, si potrivit lui Robert Strickgold, profesor de Psihiatrie la Harvard Medical School, care primeste stimuli sau, de exemplu, vorbind imediat ce ne trezim dintr-un vis, face foarte probabil sa il uitam imediat.

Animalele viseaza si ele

Hugo Spiers, psiholog experimental la University College din Londra, a descoperit impreuna cu un grup de cercetatori ca, daca un animal vede mancare inainte de a adormi, este posibil ca creierul sau sa deseneze o harta a modului de a ajunge la ea in timpul somnului . Acest lucru ar confirma ca animalele viseaza.

In plus, in 1959 a fost efectuat un experiment cu pisici ale caror creiere au fost modificate prin dezactivarea mecanismului care inhiba miscarea in timpul somnului REM. Cand au adormit, multi dintre ei au ridicat capul si chiar au mers si s-au luptat.

Cea mai frecventa emotie pe care o traim in timpul somnului este anxietatea

In multe cazuri, cosmarurile sunt mai frecvente decat visele din diverse motive. Una dintre ele este ca pot fi generate de stresul si anxietatea pe care o experimentam in timpul zilei , dar, in plus, se poate datora faptului ca in timpul acestor vise emotiile sunt mai intense, deci este mai usor pentru creierul nostru sa le amintim.

Infidelitatea partenerului nostru: cel mai frecvent cosmar

Din nou, acest cosmar este legat de anxietatea sau nesiguranta pe care o experimentam, desi poate fi interpretata si ca o frica de singuratate. In acest sens, un alt dintre cele mai comune vise este cel in care pierdem o persoana iubita.

Ne petrecem 6 ani din viata visand

Daca facem matematica, un om care traieste la o varsta normala petrece in medie 6 ani visand si in total aproximativ 20-25 de ani dormind.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *