Boala celiaca: ce alimente sa alegi si greseli pe care sa le eviti

Categories SanatatePosted on

Imediat ce primesti diagnosticul de boala celiaca, sau dupa un diagnostic cu analize de sange  specifice si gastroscopie  cu biopsie, este momentul sa revolutionezi obiceiurile alimentare. Incepand cu cumparaturile. Mai intai trebuie sa inveti sa citesti etichetele si sa recunosti produsele sigure. Dar nu este suficient. De asemenea, este necesar sa stiti sa alegeti cele mai bune produse, pentru a evita consumul unei alimentatii incomplete sau dezechilibrate, cu prea mult zahar si putina varietate. 

Dupa diagnosticul de boala celiaca, se deschide si o noua lume pentru cumparaturi: ce alimente sa pui in carucior si la masa, evitandu-le pe cele cu prea mult zahar sau grasime? Cum sa evitati contaminarea cu gluten? Am vorbit despre asta cu medicul Marta Civettini, dietetician si nutritionist specializat in boala celiaca.

Boala celiaca: cum sa alegi produsele fara gluten?

Cum sa alegi noile alimente care vor intra in dieta dupa diagnosticarea bolii celiace? Cum sa citesti eticheta si ce greseli sa eviti? Nu este suficient sa cumparati produse pe care scrie „fara gluten” sau logo-ul spicului rosu de grau barat. Sunt necesare unele masuri de precautie pentru a se asigura ca persoana cu boala celiaca are o dieta sigura, dar hranitoare, fara deficiente de substante care i-ar putea afecta negativ metabolismul si sanatatea.

Boala celiaca sanatoasa, prima regula: variati cerealele permise

„In primul rand, este esential sa variezi cat mai mult regimul alimentar , pornind de la cereale fara gluten”, recomanda Doctor Civettini. Nu alegeti doar paste cu orez si porumb , ci si variati alegand paste facute din alte cereale. Acum, din fericire, companiile isi propun sa faca produse foarte asemanatoare cu cele cu gluten, nu mai sunt prea bogate in zaharuri si grasimi”.

De ce lista de ingrediente este mai lunga?

Daca pentru produsele „normale” cu gluten este de preferat sa alegeti o eticheta cu o lista de foarte putine ingrediente, lucrurile se schimba pentru cei cu boala celiaca. Este obisnuit ca etichetele ingredientelor de pe alimentele fara gluten sa fie mai lungi decat pe produsele cu gluten.

„Nu trebuie sa le comparam cu produsele cu gluten: prin eliminarea glutenului elimini multe proprietati utile pentru a face un produs placut la gust. Glutenul face aluatul mai elastic, retine gazele in aluat creand o retea de gluten care permite o dospire mai buna. Acesta este motivul pentru care este necesar sa includeti o serie de ingrediente in aluatul fara gluten care fac acelasi lucru pe care il face glutenul . In plus, companiile de produse fara gluten prefera sa mareasca varietatea de fainuri de cereale permise , marind in consecinta lungimea listei de ingrediente. In acest fel, nu numai ca nutrientii si deci calitatea produsului din punct de vedere nutritional vor creste, dar il va face si mai placut si mai acceptabil la gust”, explica Doctor Civettini.

Acordati atentie indicelui glicemic

Cand te uiti la etichetele produselor fara gluten, te gandesti mereu ca sunt produse nesanatoase, deoarece sunt pline de amidon care pot  creste indicele glicemic al produsului in sine . Pe de o parte, acest lucru poate fi adevarat, dar, din fericire, astazi companiile sunt capabile sa echilibreze partial aceasta problema prin introducerea unei serii de fibre pentru a incerca sa scada indicele glicemic. Este important ca fiecare pacient, in functie de situatia in care se afla (diabet de exemplu, sau intoleranta la lactoza) sa urmeze o dieta pe masura, potrivita pentru evitarea deficientelor nutritionale”, explica medicul Marta Civettini .

Boala celiaca si agenti de ingrosare

Agentii de ingrosare de pe eticheta nu sunt intotdeauna „rai”. „Toate acele „E” din interiorul produselor fara gluten reprezinta agenti de ingrosare, coloranti, conservanti, care pot fi utili pentru imbunatatirea performantei produsului in sine . De exemplu , cuticula de psyllium si hidroxipropilmetilceluloza sunt agenti de ingrosare care ajuta la  amalgamarea diferitelor  ingrediente , care altfel nu ar ramane impreuna fara gluten”, continua expertul.

Grasimi, aproape intotdeauna vegetale in produsele fara gluten

De-a lungul anilor, companiile au imbunatatit din ce in ce mai mult reteta produselor lor fara gluten, atat de mult incat ajung sa aiba produse care sunt foarte asemanatoare cu cele glutinoase chiar si atunci cand vine vorba de grasimi, in special scaderea grasimilor saturate .

Varietate de fainuri si fibre

„Pentru a avea un produs complet trebuie sa existe o varietate de fainuri si fibre. Zaharul serveste pentru a face un produs dulce la gust, evident, dar cel mai bine este sa nu alegeti produse cu continut ridicat de zahar sau amidon pentru a nu creste indicele glicemic . De asemenea, importanta este si problema amidonurilor, care sunt incluse in produsele fara gluten deoarece creeaza coeziune in aluat , facandu-l mai moale si mai asemanator cu produsul cu gluten. A face un aluat doar cu faina de orez, apa si ulei nu merge, pentru ca ii lipseste un agent de ingrosare sau amidon care sa reechilibreze aluatul si sa se asigure ca acesta creste si nu este greu de digerat”, recomanda Doctor Civettini.

Nu doar porumb si orez

Porumbul si orezul sunt mai sarace din punct de vedere nutritional, este mai bine sa le alternam cu teff, sorg, amarant, quinoa, hrisca etc. „Inca o data, ma concentrez foarte mult pe aspectul varietatii. De fapt, este esentiala pentru sanatatea celiacilor si a tuturor. Avand o dieta mai restrictiva risti mai multe deficiente. Fiecare cereala are propriile caracteristici si continut de nutrienti, vitamine si saruri minerale. Prin posibilitatea de a varia cat mai mult posibil, nevoile nutritionale sunt mai bine acoperite . Hrisca este o alternativa de calitate excelenta, dar are o aroma foarte puternica si deosebita care nu ii place tuturor. Teff este o cereala putin cunoscuta, dar  foarte bogata in fier, in 100 g de pasta de teff exista in jur de 11 g de fier , aproape 80% din necesarul nostru zilnic .

Boala celiaca, deoarece poate aparea chiar si la o varsta inaintata

„Este o boala autoimuna, precum diabetul de tip 1 sau tiroidita Hashimoto. Poate aparea in diferite etape ale vietii , de la intarcare pana la varsta adulta si varsta inaintata. Factorii care declanseaza boala sunt prezenta glutenului in dieta, evident, si predispozitia  genetica . Cu toate acestea, acestia sunt factori necesari, dar nu suficienti, pentru dezvoltarea bolii. Multi oameni au o predispozitie genetica si mananca gluten, dar doar 1% din populatia italiana dezvolta patologia”, conchide doctorul Civettini.