Aproape ca exista un moment potrivit pentru ca internetul tau sa se inchida, dar pare sa se intample intotdeauna in cel mai rau moment posibil. Poate ca transmiti in flux finalul emisiunii tale preferate, te apropii de o victorie rara online sau iei un apel important de serviciu de acasa si, desigur, acolo intervine internetul. Chiar si cele mai bune conexiuni Wi-Fi se pot intrerupe din cand in cand si pot necesita un pic de depanare pentru a reveni online.
Rezolvarea intreruperii ocazionale a serviciului este de obicei destul de rapida si simpla. Iata care sunt cele mai comune motive pentru care internetul dvs. s-ar putea opri si cum sa remediati problema, daca este posibil. Alerta spoiler: nu este intotdeauna vina furnizorului dvs. de servicii de internet.
(Pentru mai multe sfaturi Wi-Fi, verificati de ce routerul dvs. poate fi in locul gresit si cum sa gasiti Wi-Fi gratuit oriunde in lume.)
Cauze comune ale intreruperilor de internet la domiciliu
Iata cateva dintre principalele cauze ale caderii internetului dvs. — vom explora mai jos solutii pentru fiecare.
1. Defectiuni ale modemului/routerului
2. Viteze sau echipamente inadecvate
3. Hacking sau probleme de retea
4. Vreme rea
5. Intreruperea serviciului ISP si congestionarea retelei
Reducerea problemei exacte poate necesita un pic de investigare si depanare. Incepeti prin a verifica ca problema conexiunii nu este specifica unui singur site web, server sau dispozitiv.
Daca v-ati pierdut conexiunea Netflix la jumatatea unei emisiuni, verificati daca alte servicii de streaming sunt inca accesibile si functioneaza. Daca da, problema este probabil Netflix si nu conexiunea dvs. la internet. Daca intampinati o problema de conectare la alte servicii de streaming, este posibil ca televizorul inteligent sau dispozitivul de streaming sa fie de vina. Incercati sa transmiteti pe alt dispozitiv, daca este posibil, pentru a verifica daca o intrerupere a internetului este de vina.
Probleme cu modem si router
Cand conexiunea la internet de acasa se intrerupe, cel mai probabil se datoreaza unui sughit cu modemul si/sau routerul. Solutia este adesea simpla: reporniti echipamentul deconectandu-l, asteptand aproximativ 10 secunde, conectandu-l din nou si permitandu-i sa reporneasca. De cele mai multe ori, acest lucru va va rezolva intreruperea.
Cand reporniti routerul, va recomand sa opriti alimentarea prin deconectarea acestuia in loc sa apasati sau sa tineti apasat orice buton de pe dispozitiv. Procedand astfel, dispozitivul poate solicita o resetare completa, revenind la setarile din fabrica si stergand setarile retelei Wi-Fi. Desigur, resetarea va va restabili probabil conexiunea la internet, dar veti avea si sarcina suplimentara de a va configura din nou Wi-Fi.
De asemenea, retineti ca dispozitivul dvs. poate avea o baterie de rezerva. Daca luminile de pe modem sau router nu se sting cand il deconectati de la sursa de alimentare, verificati daca exista baterii instalate undeva si scoateti-le temporar cand reporniti dispozitivul.
Viteze sau echipamente inadecvate
Poate ca internetul tau nu este neaparat „in afara”, pur si simplu nu poate tine pasul cu ceea ce incerci sa faci sau unde o faci.
Buffer-ul constant, intarzierea excesiva, „zonele moarte” Wi-Fi si alte probleme de conectivitate pot rezulta din viteza insuficienta, latime de banda sau acoperire Wi-Fi pentru a gestiona toate dispozitivele dvs. Exista doua moduri de a remedia situatia: Reduceti asteptarile dvs. de internet si utilizati sau faceti unele upgrade.
Luati in considerare vitezele de internet de care aveti nevoie si stabiliti daca planul dvs. actual poate oferi acele viteze. Daca planul dvs. nu are vitezele de care aveti nevoie, trecerea la un plan mai rapid (presupunand ca unul este disponibil) va fi cea mai buna optiune. Multi furnizori de internet prin cablu si fibra ofera viteze de pana la 1 gigabit pe secunda sau mai mult, ceea ce reprezinta o viteza suficienta pentru o casa medie.
Pe de alta parte, daca simtiti ca planul dvs. actual ar trebui sa va satisfaca nevoile, este posibil ca echipamentul dvs. sa fie de vina. Efectuati cateva teste de viteza in jurul casei dvs. pentru a masura ce viteze obtineti si unde semnalul Wi-Fi ar putea sa nu fie la fel de puternic. Uneori, simpla mutare a routerului intr-un loc mai eficient va imbunatati calitatea conexiunii si va elimina sau cel putin va atenua orice zone moarte.
In caz contrar, ati putea dori sa investiti intr-un router mai bun sau intr-un prelungitor Wi-Fi pentru a spori semnalul Wi-Fi in intreaga casa. Daca inchiriati echipament de la un furnizor, sunati pentru a intreba despre obtinerea unui dispozitiv mai bun.
Incercati sa ajustati setarile routerului
Routerul dvs. ar trebui sa va permita sa directionati dispozitivele conectate catre un anumit pod sau extender, daca le aveti, si intre benzile de 2,4 GHz si 5 GHz. Veti obtine un semnal mai puternic pe banda de 5 GHz, dar numai daca dispozitivul dvs. se afla in raza de actiune (intervalul de 5 GHz este mai scurt decat 2,4 GHz) si daca nu exista prea multe alte dispozitive conectate la 5 GHz. Deci, daca calitatea conexiunii este slaba pe un anumit dispozitiv, incercati sa comutati benzile pe dispozitiv sau sa mutati unele dintre celelalte dispozitive de pe banda pe care o utilizati.
Utilizati o conexiune prin cablu
Conectarea directa la modem, router sau pod-uri/extendere folosind un cablu Ethernet va fi cel mai bun pariu pentru stabilirea si mentinerea unei conexiuni puternice. Daca este posibil, utilizati o conexiune prin cablu pentru dispozitivele cu cea mai mare latime de banda, cum ar fi televizoarele inteligente si consolele de jocuri. Acest lucru nu numai ca va oferi adesea o conexiune mai buna si mai rapida, dar va elimina si o parte din efortul retelei dvs. Wi-Fi.
Hacking sau malware
O cauza mai putin probabila, dar totusi posibila, a unei intreruperi de internet este o retea compromisa. Daca hackerii obtin acces la reteaua dvs. Wi-Fi, ei ar putea sa va restrictioneze complet accesul la internet la oricare sau la toate dispozitivele.
Daca banuiti ca cineva a obtinut acces neautorizat la reteaua dvs., accesati imediat setarile routerului si recreati-va reteaua Wi-Fi cu (de preferinta) un alt nume de retea si (cu siguranta) o alta parola — una cu o oarecare complexitate sau aleatorie care va face dificil pentru un hacker sa-si dea seama.
Pe langa crearea unei parole puternice, asigurati-va ca pastrati actualizat tot firmware-ul de pe router si orice dispozitiv conectat pentru a preveni tentativele de hacking. Instalarea software-ului antivirus va ajuta, de asemenea, sa va pastrati dispozitivele protejate. Multi furnizori de servicii de internet ofera protectie impotriva virusurilor si programelor malware fara costuri suplimentare.
Vreme rea
Da, Mama Natura se poate incurca cu conexiunea ta la internet. Unele tipuri de conexiune la internet sunt mai predispuse la intreruperi de internet decat altele in timpul perioadelor de vreme rea, dar ploaia puternica, o furtuna violenta sau chiar acoperirea puternica a norilor ar putea interfera cu semnalul.
Internetul prin satelit este cel mai vulnerabil la intreruperile de internet cauzate de vreme, dar o intrerupere a curentului poate distruge orice tip de conexiune offline. A avea un modem si un router cu o baterie de rezerva va poate ajuta sa va mentineti conectat in timpul intreruperilor de curent, desi acestea vor fi inutile daca intreruperea de curent impiedica serviciul de internet sa ajunga la modemul dvs.
Daca aveti internet prin satelit, un dispozitiv de protectie de ploaie, un scut de zapada sau un incalzitor de vase va pot ajuta sa preveniti intreruperile din cauza vremii nefavorabile in zona imediata a casei dvs. Cu toate acestea, interferenta semnalului poate avea loc oriunde de-a lungul caii dintre satelit si antena dvs., iar acoperirea puternica a norilor sau ploaia ar putea avea un impact asupra conexiunii dvs. chiar daca se afla la kilometri distanta. Din pacate, nu prea puteti face cu o intrerupere a internetului in acest caz; va trebui doar sa asteptati sa revina semnalul.
Intreruperea ISP-ului si congestionarea retelei
In ciuda impresiei negative pe care multi oameni o au despre furnizorii lor de internet, intreruperile ISP pe scara larga sunt neobisnuite, iar intreruperile la o singura resedinta sunt practic nemaiauzite (cu exceptia cazului in care, desigur, ati uitat sa platiti factura). Totusi, este posibil ca furnizorul sa aiba probleme.
Daca internetul este complet oprit si ati incercat deja sa reporniti routerul, verificati paginile de socializare ale furnizorului dvs., site-ul oficial sau surse precum downdector.com pentru actualizari si rapoarte de intrerupere. Puteti apela, de asemenea, serviciul pentru clienti, dar fiti pregatit pentru o lunga asteptare in asteptare.
In afara de a confirma ca ISP-ul dvs. are probleme, nu puteti face nimic in astfel de situatii decat sa asteptati revenirea serviciului. Intreruperile sunt o publicitate proasta, asa ca fiti siguri ca ISP-ul dvs. face tot ce ii sta in putere pentru a restabili serviciul cat mai repede posibil.
Intreruperile sunt rare, dar congestionarea retelei ar putea fi o problema mult mai frecventa si, desi nu va va intrerupe intotdeauna complet conexiunea, poate duce cu siguranta la viteze reduse. Internetul prin cablu, DSL si prin satelit sunt vulnerabile la congestionarea retelei, la fel ca si internetul de acasa 5G. T-Mobile recunoaste ca congestionarea retelei poate duce la viteze reduse, afirmand ca „in timpul aglomeratiei, clientii Home Internet pot observa viteze mai mici decat clientii care folosesc alte servicii T-Mobile din cauza prioritizarii datelor”.
Aglomeratia in retea inseamna ca vitezele care ajung la casa dvs. sunt incetinite, asa ca nu puteti face mare lucru in acest sens decat sa asteptati ca aglomeratia sa dispara. Cu toate acestea, puteti profita la maximum de vitezele pe care le obtineti plasand routerul intr-o locatie optima, ajustand setarile Wi-Fi sau folosind o conexiune Ethernet, asa cum s-a mentionat mai sus.
Internet inca nu? Iata ce altceva sa incerci
Pe langa sfaturile enumerate mai sus, exista cateva moduri in care ati putea sa va reintoarceti online.
Primul este prin utilizarea conexiunii mobile. Telefonul dvs. va trece probabil automat la serviciul de telefonie mobila daca se stinge Wi-Fi-ul, asa ca veti putea folosi telefonul la fel cum ati face daca ati fi plecat de acasa. Retineti, totusi, ca acest lucru va utiliza datele dvs. mobile.
In plus, unele telefoane, operatori si planuri va permit sa creati un hotspot Wi-Fi. Probabil ca nu va va alimenta casa la fel ca routerul, dar va va permite sa conectati cateva dispozitive pana cand reteaua dvs. de acasa revine.
In al doilea rand, si poate aplicabil numai pentru intreruperi mai lungi sau nevoi urgente de internet, cum ar fi trimiterea la timp a unei teme de scoala, ar fi gasirea unui hotspot Wi-Fi public. Biblioteca publica locala, cafeneaua sau restaurantul, printre multe alte locuri publice, pot oferi Wi-Fi gratuit.
Retineti ca utilizarea unei conexiuni Wi-Fi publice nu este la fel de sigura ca si reteaua dvs. de acasa, asa ca luati in considerare utilizarea unui VPN sau evitati orice activitate care implica date sensibile (parole, informatii bancare, plata taxelor etc.) in timp ce va aflati intr-o retea publica. .
Intrebari frecvente privind intreruperile internetului
De ce imi continua internetul?
Ar putea exista o serie de factori care va afecteaza conexiunea la internet. In primul rand, si cel mai probabil, sunt problemele cu echipamentul dumneavoastra. Repornirea modemului/routerului ar trebui sa rezolve problema.
Alte motive pentru care internetul dvs. poate continua sa functioneze includ viteze inadecvate, congestionarea retelei si vremea nefavorabila. Este posibil ca furnizorul dvs. sa se confrunte cu o intrerupere a serviciului, dar pentru intreruperi frecvente ale conexiunii, as cauta la cauzele mentionate anterior, incepand cu routerul dvs.
Pot obtine o rambursare partiala pentru intreruperile ISP-ului?
Multi furnizori ofera compensatii pentru intreruperi prelungite sau frecvente. Spectrum, de exemplu, va oferi „credit proportional pentru acele intreruperi eligibile care dureaza 4 sau mai multe ore consecutive”. Sunati pentru a raporta intreruperea cat mai curand posibil si pentru a monitoriza cat dureaza inainte de a solicita o rambursare.
O pana de curent imi va distruge serviciul de internet?
Nu intotdeauna, dar probabil. Cand se intrerupe curentul, nu va impiedica neaparat serviciul de internet sa ajunga acasa, dar cu siguranta va poate limita capacitatea de a utiliza internetul. Cu exceptia cazului in care modemul si routerul dvs. au o baterie de rezerva, o intrerupere de curent va dezactiva acele dispozitive, facandu-va sa nu va puteti conecta la internet.
Sfaturi si trucuri pentru internetul de acasa
- Nu cadeti pentru taxele ascunse in factura dvs. de internet de acasa
- Opriti hackerii de retea de acasa: Top 10 sfaturi pentru a va proteja securitatea Wi-Fi
- Cum sa obtineti Wi-Fi intr-un avion: care companii aeriene il ofera gratuit si care va va taxa
- Limitarea internetului: ISP-ul dvs. ar putea fi de vina pentru vitezele mici ale Wi-Fi
- Obtineti Wi-Fi mai rapid: 4 pasi esentiali pentru a va accelera conexiunile la internet
- Reduceti factura lunara de internet: 8 sfaturi eficiente pentru a economisi bani