Dependenta de tehnologie se exprima prin incapacitatea de a controla utilizarea dispozitivelor. Cum sa te descurci? Descoperiti cateva recomandari.
Dar ce exagerare! Vorbeste despre dependenta de tehnologie, de mobil! Nici macar nu mai poti sa-ti folosesti telefonul mobil, pentru ca te considera dependent! … Aceste fraze se aud zilnic si, probabil, ai fost protagonistul unora dintre ele. Ceea ce se intampla este ca tehnologia functioneaza aproape ca o extensie a corpului; reprezinta un suport important pentru diferite activitati, iar de cele mai multe ori aparatele tehnologice sunt la indemana.
Acum, nu inseamna ca trebuie sa o demonizezi. Cand utilizarea sa este in timp util si moderata, aduce de fapt numeroase beneficii. Nu este mai usor sa ajungi undeva prin consultarea cu telefonul tau mobil, in loc sa ai o harta desenata? Desigur ca da.
Dezavantajul apare atunci cand dispozitivele si conexiunea la acestea devin centrul vietii. Atunci cand nu exista control si utilizarea acestuia este excesiva. In astfel de cazuri, se spune ca exista o dependenta, deoarece se dezvolta incapacitatea de a „gandi fara ea”. Cum sa o identificam? Ce sa faci pentru a-i face fata?
Ce este dependenta de tehnologie?
Ca orice alta dependenta, se spune ca exista dependenta tehnologica atunci cand o persoana are dificultati in a controla utilizarea sau nevoia de a utiliza orice dispozitiv de acest tip. In consecinta, apar anxietate, stres, iritabilitate, printre alte reactii.
Desi nu exista o pozitie unificata, acest tip de actiune face parte din „ dependentele comportamentale ”. In aceste cazuri, nu este o chestiune de dependenta de o substanta, ci mai degraba modele comportamentale care genereaza si mentin dependenta.
Chiar si corpul insusi incepe sa produca mai multe substante precum dopamina pentru a se simti bine. Dezavantajul este ca aveti nevoie de tot mai multe intariri si satisfactii pentru a realiza acest lucru.
Dependenta comportamentala poate fi inteleasa in sens larg, cu urmatoarele elemente:
- Pierdut de control.
- Stabilirea unei relatii de dependenta.
- Toleranta, ceea ce implica nevoia progresiva de mai mult timp si dedicare.
- Interferente si afectari grave in viata de zi cu zi.
Cu alte cuvinte, nu este vorba despre comportamentul in sine (de exemplu, utilizarea telefonului mobil), ci despre relatia care se stabileste cu dispozitivul tehnologic.
Cauzele dependentei de tehnologie
Cand vorbim despre cauzele dependentei, este imposibil sa stabilim doar una. Ar trebui sa ne gandim la relatiile multi-cauzale intre diferiti factori, variind de la predispozitia psihologica la factorii legati de social si personal.
Cu toate acestea, nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca tehnologia si jocurile video sunt concepute pentru a fi impresionante, pentru a incanta. Prin urmare, exista deja un prim obstacol de depasit. Sub acte, in principiu inofensive, cum ar fi jocurile video, se poate dezvolta o dependenta a carei abordare este, de obicei, mult mai tarzie decat debutul sau, tocmai datorita normalizarii sale.
Cum afecteaza dependenta de tehnologie oamenii?
Dependenta de tehnologie produce efecte diferite in viata oamenilor, deoarece provoaca o deteriorare nu numai in ceea ce priveste sanatatea, ci si in relatiile interumane. Unele dintre aceste consecinte sunt urmatoarele:
- Insuficienta a somnului, cum ar fi probleme de somn sau insomnie.
- Dificultate de a atentiona si de a va concentra. Distrageri
- Dificultati de memorie. Deoarece persoana nu acorda o atentie reala situatiilor, deoarece este constienta de tehnologie, are dificultati in a inregistra si a-si aminti informatiile.
- Anxietate si hiperstimulare.
- Dificultati in socializare si comunicare.
- Modificari ale dispozitiilor. Iritabilitatea si starea de spirit proasta apar atunci cand o alta persoana iti spune despre dependenta lor sau cand nu poate accesa utilizarea tehnologiei.
- In unele cazuri, apare nomofobia , care este frica irationala de a ramane fara mobil sau de a nu-l putea folosi.
- Nu normalizati utilizarea indelungata si intempestiva a tehnologiei.
Cum puteti evita dependenta de tehnologie
Exista cateva strategii care va permit sa va controlati dependenta de tehnologie. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere faptul ca este adesea necesar sa se caute ajutor profesional. Iata cateva recomandari.
Limitati orele de utilizare. De exemplu, alarmele pot fi setate pentru a indica cand este timpul sa va deconectati de la telefonul mobil sau cand este depasita o anumita cantitate de utilizare.
Efectuati alte activitati care nu implica utilizarea tehnologiei. De exemplu, un sport, un curs de dans etc.
Gasiti inlocuitori pentru utilizarea tehnologiei. Este obisnuit sa folositi telefonul mobil pentru a verifica ora, dar de multe ori actiunea simpla este declansatorul pentru a incepe sa verificati e-mailurile sau sa priviti notificarile WhatsApp. In acest caz, de exemplu, este recomandabil sa evitati utilizarea telefonului mobil si sa il inlocuiti cu un ceas.
Acasa, trebuie sa stabiliti cateva reguli pentru utilizarea tehnologiei si sa va asigurati ca toata lumea le respecta. De exemplu, la cina nu puteti folosi dispozitivul sau nu va puteti uita la televizor.
Mai ales dupa pandemie, multe activitati s-au „contopit” intr-un singur loc, acasa. Din acest motiv, multi au inceput sa foloseasca smartphone-ul si computerul pentru a lucra chiar si in timpul orelor de pranz. Evitati aceste obiceiuri si faceti pauze intre activitati.