Dinamo și Steaua execută ordinele lui Ceaușescu!

Categories SportPosted on

Dinamo și Steaua execută ordinele lui Ceaușescu!

Cu ani în urmă, Nicolae Ceaușescu a ordonat ca sporturile de echipă să fie marginalizate pentru a fi favorizate cele individuale. CS Dinamo și CSA Steaua țin acum cont de sfaturile defunctului.

VEDETĂ. Viorel Mazilu, ultimul mohican al Stelei, fosta campioană la handbal masculin

Nu era doar un zvon: înainte de 1989, Nicolae Ceaușescu ordonase ca sportul românesc să se concentreze pe probele individuale, nu pe cele pe echipe. Logica era simplă. Nu mai era nevoie să „hrănești” 20-25 de guri, câte ar fi într-o echipă (handbal, volei, baschet, rugby etc.), pentru a obține o medalie mondială sau olimpică, ci numai două-trei (sportiv, antrenor, eventual medic) pentru a avea aceeași finalitate, adică obținerea unei medalii.

La vremea respectivă, ordinele s-au executat și așa au ajuns handbalul, baschetul, voleiul, rugby-ul sau hocheiul ca, din discipline de frunte, care aduceau titluri mondiale sau europene (ce puțini știu că românii au în palmares, la volei, mai multe Cupe ale Campionilor Europeni, competiția care a precedat Liga Campionilor!), să devină niște sporturi anonime, care și acum se zbat  măcar pentru o calificare la un turneu final… Din păcate, tactica lui Ceaușescu a făcut prozeliți. Clubul Sportiv (CS) Dinamo și Clubul Sportiv al Armatei (CSA) Steaua, adică cele mai importante grupări sportive din România timp de mai bine de 50 de ani, au decis în ultimul timp să treacă pe linie moartă sporturile de echipă pentru a favoriza disciplinele individuale.

Așa se face că, din grupări care în anii precedenți se băteau la titlu la aproape toate sporturile de echipă, „granzii” Capitalei au ajuns acum în anonimat.

CS Dinamo a retrogradat!

Ceea ce părea de domeniul imposibilului în baschetul românesc s-a întâmplat în această vară: echipa de baschet masculin a CS Dinamo a retrogradat! Echipa alb-roșie are în palmares nu mai puțin de 22 de titluri de campioană națională, dar asta nu a contat pentru actualii conducători ai clubului din Ștefan cel Mare, în frunte cu Elisabeta Lipă!

„După unii înseamnă o tragedie că a retrogradat echipa de baschet de la Dinamo. Se spune că are tradiție, că a fost campioană. Au trecut anii, au trecut acele vremuri, indiferent cât suntem noi de Dinamo”, a declarat Elisabeta Lipă, stârnind mânia foștilor mari baschetbaliști dinamoviști.

„Era previzibilă această retrogradare din cauza modului în care conducerea clubului a înțeles să se ocupe de secția de baschet. Cred că mai bine desființau echipa înaintea acestui sezon decât să-i pună pe acești jucători într-o asemenea situație”, acuză Alexandru Vinereanu, care a petrecut peste 25 de ani la Dinamo ca jucător și antrenor.

La CS Dinamo însă eșecurile nu au atins numai secția de baschet, ci și pe cea de handbal masculin. Și aici avem de-a face cu o mare glorie a sportului românesc, sportul cu mingea mică ducând în Ștefan cel Mare 16 titluri naționale, dar și Cupa Campionilor Europeni (Liga Campionilor de azi) în 1965! Istoria nu a impresionat-o pe doamna Lipă, așa că Dinamo București a fost trimisă „la export” în această vară, devenind Dinamo Brașov!

Din cauza lipsei banilor, fosta campioană a Europei a terminat sezonul trecut pe penultimul loc al clasamentului și a fost la un pas de desființare. Unii au considerat că mutarea echipei la Brașov va salva handbalul dinamovist, numai că atât timp cât Dinamo București a devenit Dinamo Municipal Brașov și joacă sub Tâmpa, e clar că gruparea din Ștefan cel Mare nu mai are echipă de handbal, iar istoria a fost aruncată la coșul de gunoi!
Nici rugby-ul dinamovist nu respiră prea bine.

Echipa care a cucerit o dată Cupa Campionilor Europeni și de 16 ori campionatul României a înregistrat recent cel mai usturător eșec din istoria participărilor sale interne, pierzând cu 0-64 meciul de la Baia Mare! De aici și până la alte înfrângeri de neacceptat pentru fostele mari glorii (3-47 cu Farul, 7-37 cu Steaua etc.) nu a mai fost decât un pas, iar tinerii rugbyști dinamoviști de azi nu mai pot decât să se gândească cu nostalgie la zilele când echipa lupta pentru titlu.

Steaua, prin Purgatoriu

CSA Steaua a trecut deja prin situația actuală a dinamoviștilor. Cu câțiva ani în urmă, echipa de baschet masculin (cu numai un titlu mai puțin decât Dinamo, 21) a retrogradat și a avut nevoie de mai multe sezoane pentru a reveni în elită. Seliștii au fost ai nimănui, au jucat pe unde au apucat, iar umilința a fost maximă, pentru că la vremea respectivă era vorba de prima mare echipă de acest gen care ajungea în eșaloanele inferioare.

DEZILUZIE. Baschetul dinamovist a suferit umilința maximă.

Iar situația a fost identică la volei masculin, acolo unde fosta dublă finalistă a Cupei Campionilor Europeni, plus de patru ori câștigătoare a Cupei Cupelor, devenise o grupare de pluton, fericită dacă evita retrogradarea…
Din păcate, în acest an situația s-a repetat la handbal masculin. Sponsorul echipei și-a retras sprijinul, iar lotul a fost decimat, doar 2-3 dintre foștii titulari rămânând să mai apere culorile roșu-albastre! Consecința e logică: din candidată la titlu, Steaua ar fi acum mulțumită să se salveze de la retrogradare!

Unul dintre cei care au adus glorie clubului, Radu Voina, acuză actuala stare a lucrurilor: „Ce s-a întâmplat este de neacceptat. În ultimii trei ani s-a făcut o jucărie din acest brand Steaua, care nu e de ieri, de alaltăieri, e de 60 de ani, e a atâtor generații de handbaliști. Unii sunt în neființă și, probabil, de acolo de unde sunt se răscolesc pentru că cineva s-a jucat cu acest brand și după trei ani l-a lăsat să moară, cu patru jucători și juniori, ceea ce este de neacceptat”. În treacăt fie spus, dacă putem zice așa, Steaua are 28 de titluri naționale la handbal (record), plus două Cupe ale Campionilor

Europeni și alte două finale jucate!

La Dinamo și Steaua au apus vremurile în care echipele aduceau glorie. Acum la modă sunt sporturile individuale sau în „echipe mici” (canotaj, kaiac-canoe ș.a.m.d.), mai ieftine la medalii și mai ușor de strunit. Așa cum a vrut Ceaușescu.

Tudor Florin MIHALACHE