3 idei pentru a recicla uleiul de gatit folosit

Categories LifestylePosted on

Uleiul il folosim aproape zilnic si este esential pentru pregatirea a nenumarate preparate din gastronomia noastra, dar, odata folosit, nu mai stim ce sa facem cu el si pur si simplu il aruncam in chiuveta sau toaleta fara sa ne gandim la consecinte. La Chovi sustinem gastronomia durabila si, de aceea, in aceasta postare va vom invata cum sa reciclati uleiul de gatit.

De ce este important sa reciclam uleiul de gatit?

Potrivit Ministerului Tranzitiei Ecologice, in tara noastra se genereaza anual in jur de 150 de milioane de litri de ulei vegetal uzat. Din aceasta suma, se estimeaza ca doar 25% este reciclat corespunzator, iar procentul ramas ajunge in canalizarea publica.

Drept urmare, se genereaza probleme serioase in sistemul public de salubritate al multor orase, precum ambuteiajele, mirosurile neplacute sau daunatorii, iar ceea ce este si mai ingrijorator, apele raurilor si marilor noastre sunt contaminate cu consecinte adesea ireversibile. 

Din pacate, si in ciuda impactului asupra mediului al acestei actiuni, aruncarea sau irosirea acestor deseuri este o practica raspandita atat in ​​locuinte, cat si in unitatile comerciale de pe teritoriul nostru, motiv pentru care reciclarea acestora devine un gest din ce in ce mai necesar.

De aceea, in acest articol va vom oferi idei si sfaturi despre cum sa reutilizati si sa reciclati uleiul de gatit, astfel incat sa puteti minimiza amprenta ecologica si sa optati pentru un stil de viata mai sustenabil si mai responsabil fata de mediu.

Cum se refoloseste uleiul de gatit

Inainte de a scapa de uleiul alimentar uzat, depunandu-l intr-un punct curat , trebuie sa luam in considerare varianta, daca este posibil, de a-i oferi o a doua viata. Si, crezi sau nu, aceste deseuri pot avea o multitudine de aplicatii si utilizari precum cele pe care le vom vedea mai jos. 

Ulei de gatit ca unsoare

Stiati ca uleiul ramas de la prajire, prajire sau produse conservate poate actiona ca un excelent lubrifiant metalic ?

Pur si simplu utilizati o sita sau o sita pentru a filtra uleiul si aruncati orice impuritati pe care le poate avea si utilizati-o pentru a lubrifia balamalele si incuietorile de pe usi sau dulapuri. Puteti utiliza acest lucru si pe masini sau electrocasnice care au nevoie de putina hidratare pentru ca acestea sa continue sa functioneze corect si fara zgomote neplacute. 

Ulei de gatit pentru fabricarea sapunurilor

A face sapun din ulei uzat este o modalitate excelenta de a recicla uleiul de gatit.

Pentru a face sapun de casa trebuie doar sa:

  1. Se filtreaza uleiul de masline uzat
  2. Odata ce nu are particule, amestecati-l cu apa si soda caustica *.
  3. Adauga colorant sau aroma daca vrei un rezultat anume si amesteca bine.
  4. Fierbeti amestecul intr-un loc aerisit in timp ce amestecati. 
  5. Odata ce pasta s-a racit si s-a intarit (in aproximativ o luna), taiati-o in batoane pentru a obtine propriul sapun de casa 100% natural si ecologic.

    *Este important sa purtati ochelari si manusi de protectie, deoarece manipularea sodei caustice poate fi periculoasa.

Ulei de gatit pentru fabricarea lumanarilor 

Un alt mod creativ si util de a oferi uleiului de gatit o a doua viata este sa-ti faci propriile lumanari. 

A face lumanari de casa este la fel de simplu ca:

  1. Adunati urmatoarele materiale : ulei uzat, ceara de soia cu topitura scazuta, fitil pentru lumanari, recipiente sau cutii de sticla, betisoare sau creioane pentru a tine fitilurile si colorant alimentar (optional). 
  2. Incinge uleiul si ceara intr-o oala si adauga cateva picaturi de colorant daca vrei sa-i dai o nota diferita.
  3. Asezati fitilul in recipient si tineti-l pe loc cu un bat
  4. Se toarna uleiul fierbinte .
  5. Asteptati sa se raceasca si sa se solidifice. Prin acest procedeu vei obtine lumanari unice si ecologice pentru a-ti decora casa sau a le oferi celor dragi.

Daca ati epuizat deja optiunile mentionate mai sus si aveti prea mult ulei de gatit in exces , atunci ar trebui sa optati pentru reciclare.

Pentru a face acest lucru, este la fel de simplu ca sa turnati uleiul ramas din bucatarie intr-o sticla de plastic cu ajutorul unei palnii. Odata plin, va trebui pur si simplu sa il inchideti ermetic si sa il depozitati la cel mai apropiat punct de reciclare din zona dumneavoastra. 

Si acum va veti intreba: ce se face cu acest ulei?Unde ajunge? Ei bine, aceste uleiuri reciclate sunt colectate si duse la fabrici speciale unde sunt procesate industrial inainte de a le oferi o a doua utilizare.

Din uleiul rezultat in urma acestui tratament sunt fabricate materiale utile precum biodieselul. Un biocombustibil care este folosit ca o alternativa mai durabila si mai ecologica in comparatie cu combustibilii fosili traditionali.

Dar nu numai, uleiul reciclat este folosit si la producerea unei game largi de lacuri, ceara si detergenti industriali.

Dupa cum puteti vedea, exista putine scuze si multe motive pentru care reciclarea uleiului alimentar uzat a devenit o practica din ce in ce mai importanta si necesara.

Si este un mic gest disponibil tuturor, care poate schimba semnificativ calitatea oraselor si ecosistemelor noastre.