Cum a devenit indispensabil Qatar in discutiile cu Hamas?

Categories ActualitatePosted on

Micul stat Qatar din Golful Persic este din nou in fruntea si centrul diplomatiei globale, de data aceasta pentru eforturile sale de a media acordurile pentru eliberarea ostaticilor luati de Hamas in timpul atacurilor sale din 7 octombrie in Israel, precum si pentru evacuarea cetatenilor straini din Gaza. Miercuri, Qatar a negociat un acord intre Israel, Hamas si Egipt, in coordonare cu Statele Unite, pentru eliberarea cetatenilor straini si a civililor palestinieni raniti grav din Gaza in Egipt, potrivit unor surse familiare cu discutiile. Acordul a fost separat de orice negocieri cu ostatici, a adaugat sursa.

Cel putin 110 detinatori straini de pasapoarte au parasit Gaza, potrivit oficialilor de pe partea palestiniana a punctului de trecere a frontierei Rafah. Spitalul Al-Arish din Egipt a inceput sa primeasca si palestinieni raniti care au traversat din Gaza, potrivit stirilor Al-Qahera.

Qatarul se afla intr-o pozitie diplomatica delicata, una despre care expertii spun ca a actionat pana acum in beneficiul sau, facandu-l un aliat indispensabil pentru Washington. Dar unii au spus ca relatia Qatarului cu Hamas poate deveni o problema.

„Relatia (Qatarului) cu Hamas a fost o componenta cheie a strategiei de mediere”, a spus Andreas Krieg, profesor asociat la King’s College din Londra, care se concentreaza pe statele din Golf. „Este un loc in care Qatarul are un monopol asupra acelei relatii, are un monopol asupra acelui conflict, deoarece poate vorbi ambelor parti intr-un mod in care niciun alt jucator din lume nu poate.”

Monarhia bogata in gaze a mentinut o relatie cu Hamas, fiind in acelasi timp unul dintre cei mai apropiati aliati ai SUA in regiune. Intre timp, a mentinut, de asemenea, contacte cu Israelul. David Barnea, seful agentiei de informatii din Israel Mossad, a fost in Qatar in weekend pentru a discuta despre eforturile de a elibera ostaticii, au declarat trei surse familiare cu discutiile pentru CNN.

Deocamdata, relatia Hamas-Qatar pare sa dea roade. Pe langa civilii palestinieni si cetatenii straini carora li sa permis sa paraseasca Gaza miercuri, patru ostatici tinuti de Hamas – doi israelieni si doi americani-israelieni – au fost, de asemenea, eliberati prin medierea qatara si egipteana.

Israelul a recunoscut eforturile Qatarului, consilierul pentru securitate nationala Tzachi Hanegbi afirmand ca statul din Golf a devenit „o parte esentiala si o parte interesata in facilitarea solutiilor umanitare”.

„Eforturile diplomatice ale Qatarului sunt cruciale in acest moment”, a scris Hanegbi pe X, fost Twitter.

Care este natura relatiei Qatarului cu Hamas?

In urma revoltelor de primavara araba din 2011, Qatar s-a certat cu unii dintre vecinii sai arabi, dupa ce i-a sustinut pe protestatarii care au incercat sa rastoarne regimurile din mai multe natiuni arabe.

Legaturile s-au deteriorat si mai mult atunci cand Arabia Saudita, Bahrain, Emiratele Arabe Unite si Egipt au rupt legaturile diplomatice cu Qatar la jumatatea anului 2017, acuzand tara ca sprijina terorismul, lucru pe care Qatar a negat in mod repetat. Au fost nevoie de ani de zile pentru ca tarile sa repare relatiile.

In 2012, a permis Hamas sustinut de Iran sa infiinteze un birou politic la Doha, care ramane operational.

Aceasta relatie a facut din Qatar un mediator important cu Hamas in timpul conflictelor sale cu Israelul.

Qatar plateste, de asemenea, salarii din sectorul public din Gaza, parte a unei burse de 30 de milioane de dolari pe luna pentru familii si combustibil pentru electricitate, potrivit Reuters.

A mentinut relatii stranse cu natiunile occidentale, devenind un furnizor de energie din ce in ce mai important ca unul dintre cei mai mari producatori de gaze din lume si este un cumparator important de arme din SUA. De zeci de ani a fost casa unei baze aeriene gigantice din SUA si a fost declarat un Aliat major non-NATO de catre administratia Biden anul trecut.

Dar Doha a fost si una dintre primele natiuni arabe din Golf care a stabilit relatii diplomatice cu Israelul, in 1996, rupand un tabu demult in regiune (a rupt relatiile dupa ce Israelul a invadat Gaza in 2009). Reteaua sa Al Jazeera a fost prima retea de stiri panaraba care a etichetat Israelul pe o harta si si-a invitat oficialii pentru interviuri in direct.

Qatarul incearca sa „isi creeze un loc pentru diplomatie”, a spus Krieg, adaugand ca un obiectiv este amanarea ofensivei israeliene in interiorul Gazei. Israelul a lansat totusi vineri inceperea operatiunii sale complete la sol, despre care oficialii americani au declarat pentru CNN ca a complicat eforturile de eliberare a celor peste 200 de ostatici despre care se crede ca sunt tinuti de Hamas.

Sambata, Majed Al-Ansari, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe din Qatar, a declarat pentru CNN ca negocierile pentru ostatici devin din ce in ce mai dificile, dar sunt in desfasurare, in ciuda escaladarii pe teren.

Medierea pentru eliberarea ostaticilor rapiti de Hamas este o cale utila pentru diplomatia Qatar, a adaugat Krieg, deoarece unii dintre ostatici au nationalitati europene si americane, dand mai multor tari un interes personal sa sustina eforturile Doha.

Medierea a fost mult timp una dintre cele mai „competente comerciale” ale Qatarului, a declarat Joost R. Hiltermann, directorul programului Orientul Mijlociu Africa de Nord la grupul de reflectie International Crisis Group din Bruxelles, referindu-se la istoria lunga a statului din Golf de negocieri intre actorii internationali la cote unul cu celalalt.

Doha a mediat un acord de referinta intre Iran si SUA in septembrie, care a dus la eliberarea a cinci americani din detentia iraniana. Eliberarea prizonierilor a facut parte dintr-un acord mai amplu care a inclus SUA dezghetarea a 6 miliarde de dolari din fonduri iraniene.

Qatar a jucat, de asemenea, roluri de mediere in dosarul nuclear al Iranului, facilitand discutiile indirecte dintre Teheran si Washington la sfarsitul anului 2022.

Intr-unul dintre cele mai notabile eforturi de mediere, Qatar, in 2021, sa dovedit crucial pentru evacuarea la unsprezecea ora a Washingtonului din Afganistan, cand statul din Golf nu numai ca a facilitat calatoria in siguranta a americanilor in tara, dar a actionat si ca o putere protectoare pentru ei in noul stat condus de talibani, cu care Qatarul mentine legaturi diplomatice.

A devenit Hamas o raspundere pentru Qatar dupa 7 octombrie?

Doha a fost criticata din partea Israelului si a politicienilor occidentali pentru legaturile sale cu Hamas.

In ciuda eforturilor sale de mediere, ministrul israelian de externe Eli Cohen a acuzat saptamana trecuta Qatarul ca finanteaza Hamas si ca ii adaposteste liderii.

„Qatarul, care finanteaza si adaposteste liderii Hamas, ar putea influenta si permite eliberarea imediata si neconditionata a tuturor, a tuturor ostaticilor detinuti de teroristi. Voi, membrii comunitatii internationale, ar trebui sa cereti Qatarului sa faca exact asta”, a spus Cohen la o reuniune la nivel inalt a ONU.

Ca raspuns, Qatar s-a declarat „surprins si consternat” de comentariile ministrului israelian, mai ales „intr-un moment in care Qatarul incearca sa asigure eliberarea captivilor si detensionarea”.

Qatar a avertizat ca „aceste declaratii provocatoare” ar putea submina eforturile de mediere si chiar „periclita vieti”.

Krieg a spus ca multi dintre qatarieni au propriile lor rezerve in privinta Hamas si ca relatia Qatarului cu Hamas probabil „are nevoie de o mica verificare a realitatii”.

Washington Post a raportat joi ca SUA si Qatarul au „acordat sa revizuiasca” asocierea Doha cu Hamas dupa rezolvarea crizei ostaticilor, citand patru diplomati familiarizati cu discutiile.

Acordul a fost incheiat in timpul unei intalniri recente la Doha intre secretarul de stat american Antony Blinken si emirul Qatarului, a spus Washington Post, adaugand ca este inca nehotarat daca aceasta reevaluare „va presupune un exod al liderilor Hamas din Qatar”.

Krieg a spus ca este putin probabil ca Qatarul sa dea afara Hamas, dar este probabil sa se disocieze de grup, asa cum a facut-o cu talibanii, care sunt, de asemenea, un birou in capitala Qatarului, Doha.

„Qatarul joaca un rol exemplar” in eforturile sale de mediere, a spus Hiltermann. „Dar exista un bloc politic in SUA care este nemultumit de confortul Qatarului cu Hamas”.

Doi membri republicani ai Congresului au cerut Qatarului sa „extradeze conducerea Hamas de la Doha”.

Hiltermann a spus ca, in ciuda presiunii asupra Qatarului pentru a indeparta Hamas, renuntarea la grup ar fi „o miscare de autoinfrangere” pentru Qatar si ar putea impinge Hamas si mai mult in bratele Iranului.

— Vei pierde acel contact, spuse el. „Si aceste contacte pot fi utile in viitor.”

Israelul a spus insa ca incearca sa distruga Hamas o data pentru totdeauna, astfel incat sa nu-l ameninte din nou, ceea ce ar putea diminua utilitatea Qatarului ca mediator.