Ce este lactoza? Este o intrebare frecventa pe care o pun multa lume, deoarece aceasta substanta este foarte prezenta in alimentatia noastra. Prin urmare, cu aceasta ocazie vom explica definitia sa, proprietatile sale, efectele sale asupra organismului si simptomele intolerantei la acesta. Astfel poti lua decizii mai bune pentru a avea o dieta echilibrata.
Ce este lactoza si cum este compusa?
Pentru a defini ce este lactoza , trebuie mai intai sa explicam ca este principalul zahar natural din lapte. Adica este un carbohidrat. Lactoza este alcatuita din glucoza si galactoza, care sunt zaharuri simple pe care organismul le foloseste ca sursa de energie.
Laptele matern, de exemplu, este format din aproximativ 7,2% lactoza, ceea ce ofera bebelusului pana la 50% din energia de care are nevoie. La randul sau, laptele de vaca are doar 4,7% lactoza.
Desi OMS (2018) recomanda ca sugarii sa se hraneasca exclusiv cu lapte matern, atunci cand vorbim despre ce este lactoza , se pune intotdeauna intrebarea daca aceasta este recomandata adultilor.
Deci, ceea ce va putem spune este ca consumul de lapte este cultural in viata adulta. De exemplu, in Europa a fost adanc inradacinata inca de la inceputurile omenirii si aceasta practica a fost transmisa in America.
Dar la nivel de bunastare in organism, nu este atat de decisiv. Desi lactoza are proprietati benefice in intestinul mamiferelor, efectul ei scade pe parcursul vietii.
Produsele care il contin:
Acum ca am explicat ce este lactoza , este important sa mentionam ce produse o contin:
- Lapte de la diferite animale.
- Iaurturi.
- Branzeturi proaspete si curate.
- Unt.
- Nascut.
Efectele lactozei asupra organismului:
Pe langa faptul ca stim ce este lactoza , este util sa stim care sunt efectele acesteia asupra organismului nostru. In principal, laptele si produsele sale secundare au calciu , un mineral esential pentru oase. Cu toate acestea, acesta nu este singurul aliment care ne ofera calciu. Puteti achizitiona acest mineral din urmatoarele surse de origine vegetala:
- Legume precum spanacul, varza varza si nasturel.
- Nuci precum migdalele si smochinele uscate.
- Leguminoase precum soia si naut.
Pe de alta parte, produsele cu lactoza si lapte au grasimi (Infoalimentos, sf). Desi este necesar sa se consume acest nutrient, este adevarat ca aportul acestuia trebuie controlat. OMS (2018) recomanda reducerea consumului de grasimi la mai putin de 30% din toate caloriile consumate pe zi.
Simptome ale intolerantei la lactoza:
Este inevitabil sa vorbim despre intoleranta la lactoza . Vom explica cum se intampla aceasta tulburare medicala:
- Intestinul subtire produce o enzima numita lactaza, care descompune lactoza si o transforma in zahar.
- Cu toate acestea, unii oameni produc concentratii foarte scazute de lactaza, astfel incat organismul nu poate digera lactoza.
- Lactoza trece apoi in colon unde este descompusa de bacteriile care traiesc acolo, provocand lichide si gaze.
Crezi ca ai intoleranta la lactoza? Acestea sunt cateva dintre simptomele sale:
- Umflarea abdomenului.
- Diaree.
- Gaze.
- Greata.
- Durere in abdomen.
- Zgomote din stomac.
- A vomitat.
Exista unele afectiuni care fac anumite persoane mai susceptibile de a dezvolta intoleranta la lactoza. Cele mai frecvente sunt:
- Varsta inaintata. Aceasta afectiune este rara la sugari si copiii mici.
- Genetica. Este mai frecventa la persoanele de origine asiatica, africana, hispanica sau nativ americana.
- Nastere prematura. Intestinul subtire dezvolta enzimele care digera lactoza incepand cu al treilea trimestru.
- Afectiuni ale intestinului subtire, cum ar fi boala celiaca si boala Crohn.
- Unele tratamente oncologice; adica pentru cancer.
Diferenta dintre intoleranta la lactoza si alergia la lapte:
Cand vorbim despre ce este lactoza , este foarte frecvent sa se confunde intoleranta cu alergiile. Ei bine, ar trebui sa stiti ca nu sunt la fel . Vom aprofunda in particularitatile sale:
- Dupa cum am mentionat deja, intoleranta este rezultatul unei slabe capacitati de a digera lactoza.
- Alergiile, pe de alta parte, sunt un raspuns al sistemului imunitar la una sau mai multe proteine din lapte si produse lactate.
- Alergiile la lapte tind sa apara cel mai frecvent in primul an de viata. Intoleranta se manifesta de obicei mai tarziu.
- In timp ce intoleranta provoaca simptome incomode, o reactie alergica severa la lapte poate pune viata in pericol.
Alternative la derivatele din lapte
Puteti inlocui produsele lactate cu bauturi vegetale precum Jappo®, care sunt o alternativa excelenta. De fapt, exista optiuni precum bauturile pe baza de migdale care contin calciu.
Inca nu te gandesti cum sa incorporezi o bautura vegetala in micul dejun? Ei bine, ce parere aveti despre pregatirea unui bol cu fructe verzi? Trebuie doar sa amesteci ovaz cu bautura de migdale Jappi® cu aroma de vanilie, o banana congelata, jumatate de avocado si o cana de spanac verde. Apoi, adauga acel amestec intr-un bol cu fructele tale preferate.
Speram ca acest articol v-a explicat clar ce este lactoza si simptomele intolerantei la lactoza. Din fericire, inlocuirea acestuia este usoara, deoarece exista alternative care au si un gust delicios.