În Constanța, copiii de 12 ani sparg mașini

Categories EvenimentePosted on

În ultimele ore, au avut loc mai multe spargeri în care protagoniști sunt minori. Pentru că știu că nu li se întâmplă nimic, aceștia, de bună voie sau împinși de la spate de rețele infracționale, acționează nestingheriți: sparg mașini, fură de pe unde apucă.

Unul dintre cei mai tineri infractori din Constanța a fost depistat de polițiști în cartierul Inel II, în weekend. Mai exact, pe bulevardul IC Brătianu și pe aleea Topolog. Are numai 12 ani, dar spărgea toate mașinile care îi picau în cale. Nu acționa singur, cu împreună cu un prieten ceva mai mare, de 13 ani. Cei doi, spun polițiștii, au sustras mai multe bunuri din autoturisme parcate pe cele două străzi. De multe ori însă, în astfel de cazuri paguba cea mai importantă nu sunt bunurile furate, ci daunele produse autoturismului.

Nu este însă singurul caz. Secţia 2 Poliţie cercetează în stare de libertate pe F. I. de 14 ani, din Constanţa, care, în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie a fost identificat în flagrant, după ce a pătruns într-un autoturism de unde încerca să sustragă mai multe bunuri.

Cazuri similare se petrec și în județ. Poliţiştii din Amzacea cercetează în stare de libertate pe S. N. şi P. V., ambii de 17 ani, din localitatea General Scărişoreanu, întrucât au fost identificaţi după ce au sustras plăci de gard prefabricate aflate în patrimoniul unei instituţii publice din localitate. De asemenea, Poliţia Medgidia cercetează în stare de libertate pe I. Andrei-Claudiu, de 19 ani, M. R., de 16 ani, R. T., de 16 ani şi R. Alin-Robert, de 19 ani, toţi din comuna Castelu, care au sustras capace de roţi, de la un autoturism parcat pe strada Mihai Viteazu din Medgidia. Prejudiciului a fost recuperat şi predat părţii vătămate.

În cazurile cu minori prinși la furat, polițiștii au practic mâinile legate. Hoții nu au nici măcar buletin și, din cauza vârstei fragede, nu pot fi trași la răspundere penală. Dacă li se descoperă părinții, atunci aceștia pot fi amendați.

Rezolvarea cazurilor nu este însă numai în mâinile polițiștilor, ci și a administrațiilor locale, care ar trebui să trateze aceste cazuri cu mult mai mare atenție. Din păcate, nici în municipiul Constanţa, nici în alte oraşe acest fenomen nu interesează autorităţile, care nu iau nicio măsură concretă pentru a încerca să îl limiteze.