Rata dobanzii a Rezervei Federale ramane neschimbata pe termen scurt

Categories EconomiePosted on

Rezerva Federala si-a mentinut miercuri rata principala a dobanzii pe termen scurt neschimbata pentru a doua oara consecutiv, dar a lasat usa deschisa pentru noi cresteri ale ratelor in cazul in care presiunile inflationiste ar trebui sa se accelereze in lunile urmatoare. Fed a declarat intr-o declaratie dupa ultima sa intalnire ca isi va mentine rata de referinta la aproximativ 5,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. De la lansarea celei mai agresive serii de majorari ale ratelor din ultimele patru decenii, in martie 2022, pentru a combate inflatia, Fed s-a retras si a crescut acum dobanzile doar o data din mai.

Cea mai recenta declaratie a bancii centrale a mentionat ca economia „s-a extins intr-un ritm puternic” in trimestrul iulie-septembrie si ca castigurile de locuri de munca „raman puternice”. Si a reiterat ca viitoarele majorari ale ratelor, daca Fed le considera necesare, raman in considerare.

Dar a recunoscut, de asemenea, ca tumultul recent de pe pietele financiare a dus ratele dobanzilor la titlurile de trezorerie pe 10 ani la maxime aproape de 16 ani si a contribuit la cresterea ratelor imprumuturilor in intreaga economie – o tendinta care ajuta la indeplinirea obiectivului Fed de a raci economia si presiuni inflationiste.

La o conferinta de presa, presedintele Jerome Powell a sugerat ca Fed se apropie tot mai mult de finalul campaniei sale de crestere a ratelor. El a remarcat ca ratele puternic mai mari pe termen lung ar putea ajuta la scaderea inflatiei fara a necesita neaparat majorari suplimentare ale dobanzilor din partea Fed. Si el a subliniat o scadere constanta a cresterilor salariale, care tinde sa usureze inflatia, deoarece companiile ar putea considera ca este mai putin necesar sa-si compenseze costurile cu forta de munca prin cresterea preturilor.

Presedintele Fed si-a exprimat increderea ca inflatia, in ciuda unor semne de persistenta in cele mai recente date lunare, este inca in scadere, chiar daca economia este inca in crestere.

„Vestile bune”, a spus Powell, „e ca facem progrese. Progresul va veni in bulgari si va fi accidentat, dar facem progrese.”

Presedintele Fed a spus ca factorii de decizie ai bancii centrale recunosc ca efectele majorarilor ratelor lor nu au fost inca resimtite pe deplin in economie si ca vor sa-si ia timp pentru a evalua impactul, un alt motiv pentru care Fed s-ar putea sa nu se simta obligata sa majoreze ratele oricand. curand.

„Incetinirea” cresterii ratei, a spus Powell, „ne ofera o idee mai buna a cat de mult trebuie sa facem, daca trebuie sa facem mai mult”.

Preturile actiunilor au crescut, iar randamentele obligatiunilor au scazut, in timp ce presedintele Fed a vorbit cu reporterii, deoarece investitorii au interpretat remarcile sale ca insemnand ca Fed ar putea creste ratele.

„Piata (de actiuni) este convinsa ca Fed a terminat”, a spus Michael Arone, strateg sef de investitii la State Street Global Advisors. „De fapt, s-ar putea sa fie adevarat, dar inca nu au spus asta.”

Arone a remarcat ca angajarea ramane robusta, ca inflatia ramane in mod persistent peste tinta de 2% a Fed si ca economia se extinde in continuare intr-un ritm sanatos.

In observatiile sale, Powell a avertizat ca banca centrala nu este inca increzatoare ca propria dobanda cheie este suficient de mare pentru a reduce cresterea in timp.

„Fed”, a spus Arone, „continua sa-si acorde o multime de spatiu de lucru in ceea ce priveste ceea ce vor face in continuare”.

Powell insusi a sugerat ca oficialii Fed raman nesiguri daca ar mai fi necesare majorari suplimentare ale ratelor pentru a invinge inflatia. Aceasta pozitie marcheaza o schimbare fata de inceputul acestui an, cand factorii de decizie politica au precizat clar ca inclinau spre cresterea ratelor dobanzilor.

„Aceasta este intrebarea pe care o punem: ar trebui sa mergem din nou?” spuse Powell.

Randamentele trezoreriei pe termen lung au crescut din iulie, ultima data cand Fed a majorat dobanzile, marind costurile imprumuturilor auto, imprumuturilor cu carduri de credit si multor forme de imprumuturi pentru afaceri. La nivel national, rata medie ipotecara fixa ​​pe termen lung se apropie de 8%, cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani.

Economistii bancilor din Wall Street au estimat ca pierderile recente de pe piata de valori si randamentele mai mari ale obligatiunilor ar putea avea un efect depresiv asupra economiei, egal cu impactul majorarilor de trei sau patru sfert de punct ale Fed.

Aceste conditii de creditare mai stricte, totusi, trebuie inca sa raceasca economia sau sa incetineasca angajarea atat de mult cum se asteptase Fed. Cresterea a crescut cu un ritm anual de 4,9% in trimestrul iulie-septembrie, sustinuta de cheltuielile robuste ale consumatorilor, iar angajarile in septembrie au fost puternice.

Inflatia pentru consumatori a scazut de la un varf anual de 9,1% in iunie 2022 la 3,7% luna trecuta. Dar datele recente sugereaza ca inflatia ramane constant peste tinta de 2% a Fed.

Analistii de piata spun ca o serie de factori s-au combinat pentru a forta randamentele trezoreriei pe termen lung si s-au cuplat cu majorarile pe termen scurt ale Fed pentru a face imprumuturile mai costisitoare pentru consumatori si intreprinderi. In primul rand, se asteapta ca guvernul sa vanda potential mai multe trilioane de dolari in obligatiuni in urmatorii ani pentru a finanta deficite bugetare uriase, chiar daca Fed isi micsoreaza detinerile de obligatiuni. Ca urmare, ar putea fi necesare rate mai mari ale trezoreriei pentru a atrage mai multi cumparatori.

Si avand in vedere calea viitoare a ratelor mai tulbure decat de obicei, investitorii cer randamente mai mari in schimbul riscului mai mare de a detine obligatiuni pe termen lung.

Ceea ce este important pentru Fed este ca randamentul trezoreriei pe 10 ani a continuat sa creasca mai sus, chiar si fara majorari ale ratei de catre banca centrala. Acest lucru sugereaza ca randamentele trezoreriei pot ramane ridicate chiar daca Fed isi mentine propria dobanda de referinta in asteptare, ajutand sa mentina un capac asupra cresterii economice si a inflatiei.

Alte banci centrale importante si-au redus, de asemenea, majorarile dobanzilor, masurile lor privind inflatia parand sa se imbunatateasca. Banca Centrala Europeana si-a mentinut rata de referinta neschimbata saptamana trecuta, iar luna trecuta inflatia din cele 20 de tari care folosesc euro a scazut la 2,9%, cel mai scazut nivel din ultimii doi ani.

De asemenea, Banca Angliei si-a mentinut rata cheie neschimbata in septembrie. Intre timp, Banca Japoniei se indreapta spre costuri mai mari de imprumut, deoarece slabeste controlul asupra ratelor pe termen lung.