Cat de importanta este sanatatea mintala in mediul de munca?

Categories LifestylePosted on

Astazi vrem sa vorbim despre sanatatea mintala si, din fericire, nu mai putem vorbi despre uitarea sanatatii mintale in strategiile de munca, intrucat putem afirma cresterea puternica a cererii si interesului pentru serviciile de psihologie. Avand in vedere acest lucru si empatizand cu cei care trebuie sa abordeze o problema de sanatate mintala, ne intrebam: Cata valoare ai acorda cuiva care te ajuta sa fii bine emotional? Cat timp si, probabil, agravarea unei probleme de sanatate poti economisi daca o detectezi rapid sau o tratezi in prealabil? 

Pe de alta parte, in ciuda progreselor in constientizarea sanatatii mintale, exista inca o anumita stigmatizare in mediul de lucru care poate face angajatii reticenti sa caute ajutor sau sa vorbeasca despre problemele lor de sanatate mintala cu angajatorii lor.

Companiile si organizatiile au luat masuri pentru a aborda sanatatea mintala la locul de munca. Aceasta include implementarea unor programe de wellness, accesul la specialisti in psihologie sau promovarea unui echilibru intre munca si viata personala, printre alte masuri foarte apreciate de angajati. 

Daca actualizam datele privind sanatatea mintala si absenteismul la locul de munca, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), depresia este una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial, iar stresul la locul de munca contribuie foarte mult la aceasta problema. Un studiu recent al Asociatiei Americane de Psihologie (APA) a constatat ca 75% dintre lucratorii americani se confrunta cu stres la locul de munca. 

Acest lucru are un impact negativ asupra sanatatii lor mintale si poate duce la absenteism de la locul de munca, care, la randul sau, costa companiile o cifra pe care OMS o estimeaza la aproape un trilion de euro la nivel mondial din cauza problemelor de sanatate mintala, care provoaca pierderea a 12 miliarde de zile de lucreaza in fiecare an.

Acest fapt atinge unul dintre cele mai inalte varfuri in luna septembrie si anume, dupa cum explica SEPE, in aceasta perioada au existat un total de 261.494 de demisii voluntare anul trecut, o cifra care a reprezentat un maxim istoric. care a crescut cu 25% fata de aceeasi luna din 2021.

Date din raportul privind sanatatea mintala in companii: 

Conform consultarilor facute de lucratorii companiei in ultimii ani prin serviciul de telemedicina, reflectate in raportul Sanatatea mintala in companii, observam o crestere clara a cererii de consultatii psihologice. Mai exact, s-a inregistrat o crestere de 232% intre 2021 si 2022, si de 148% pana acum in ultimul an fata de anul precedent. 

In general, consultatiile de psihologie, cu 18% din totalul consultatiilor, ocupa un loc al doilea proeminent, peste cele din specialitatea nutritie cu 9%. Daca doriti sa consultati raportul complet il puteti descarca facand clic aici. 

Cresterea absenteismului la locul de munca din motive de sanatate mintala:

In ultimii ani s-a observat o crestere a absenteismului la locul de munca legat de problemele de sanatate mintala. Aceasta include tulburari precum anxietatea, depresia si stresul. Absentismul la locul de munca legat de sanatatea mintala are un impact economic semnificativ asupra intreprinderilor si asupra economiei in general. Concediul medical legat de sanatatea mintala poate duce la pierderea productivitatii si costuri suplimentare pentru intreprinderi.

Echipa de specialisti  a contribuit la acest articol, oferind date pretioase si o lista a celor mai presante si frecvente dificultati de sanatate mintala care au aparut in ultimii doi ani dupa Covid: 

  • Stres
  • Durere (aici vine pierderea unei persoane dragi/divortul/separarea)
  • Anxietate, adaptare, adaptare emotionala
  • Tulburari de dispozitie
  • Dezvoltarea cresterii personale
  • Ars
  • Temeri si fobii
  • Probleme de relatie (care implica in mod normal adaptare si adaptare emotionala)

Pe de alta parte, de obicei apar insomnia sau problemele de somn, desi sunt de fapt clasificate si asociate in majoritatea cazurilor cu situatii de adaptare/stres. Adica, mai degraba decat cererea principala, este de obicei un simptom sau un indicator al unei alte situatii care o provoaca, cum ar fi o alterare a dispozitiei, depresie, anxietate, stres. Prin urmare, importanta consultarii si a accesului la profesionisti este vitala pentru a intelege, prezice si rezolva o problema de sanatate mintala in orice moment. 

Este important ca organizatiile sa promoveze un mediu de lucru sanatos si sa ia masuri pentru a aborda problemele de sanatate mintala la locul de munca. Aceasta poate include implementarea de programe de wellness, formare de constientizare a sanatatii mintale si acces la servicii de asistenta si tratament. De asemenea, este esential sa promovam o cultura in care angajatii se simt confortabil sa caute ajutor si sprijin atunci cand au nevoie.

Cu aceasta ocazie, stim ca, ca cititor si ca persoana, s-ar putea, de asemenea, sa intampinati la un moment dat o anumita dificultate care va afecteaza emotional si va poate afecta sanatatea mintala, motiv pentru care dorim sa va lasam cu o serie de puncte pentru a identifica avertismentul semne astfel incat sa puteti preveni acele situatii si, de asemenea, in legatura cu munca, o serie de indrumari care va imbunatatesc viata de zi cu zi in aceste cazuri: 

Cum sa identifici semnele care pot indica ca trebuie sa te consulti cu un specialist in psihologie? Va spunem: 

  • Experimentati simptome emotionale sau mentale care persista o perioada lunga de timp. De exemplu, tristete, anxietate, schimbari drastice ale dispozitiei, insomnie sau dificultati de concentrare. 
  • Aveti probleme recurente in relatiile personale si simtiti ca nu le puteti rezolva. Un psiholog va poate oferi instrumente pentru a va imbunatati abilitatile de comunicare si de rezolvare a conflictelor. 
  • Te simti coplesit de stres, de responsabilitati profesionale sau academice si simti ca nu poti face fata eficient presiunii. 
  • Ai suferit o pierdere semnificativa sau ai avut o experienta traumatizanta. Este important sa cautati sprijin psihologic pentru a va ajuta sa procesati si sa vindecati aceste experiente. 
  • Simtiti o stima de sine scazuta. Te simti nesigur sau te chinui sa ai incredere in tine. Un psiholog poate lucra cu tine pentru a-ti consolida imaginea de sine si pentru a promova o mai mare bunastare emotionala.  
  • Este important sa retineti ca, in cazul in care dumneavoastra sau cineva apropiat aveti probleme legate de consumul excesiv sau frecvent de alcool sau droguri, se considera, de asemenea, oportun sa va consultati cu un specialist pentru a evalua situatia.  

Sfaturi pentru a avea grija de sanatatea mintala la locul de munca:

  • Stabiliti limite clare: definiti granitele dintre munca si viata personala. Evitati sa aduceti serviciul acasa si deconectati-va de la e-mail si de la sarcinile de lucru in afara orelor de lucru.
  • Comunicati-va nevoile: discutati cu supervizorul sau cu resursele umane daca simtiti ca sunteti suprasolicitat sau ca va confruntati cu provocari emotionale. Comunicarea deschisa poate duce la solutii eficiente.
  • Luati pauze regulate: programati pauze scurte in timpul zilei de lucru pentru a va reincarca. Chiar si cateva minute de intindere sau respiratie profunda pot face diferenta.
  • Promovati sprijinul colegilor: promovati un mediu de lucru in care colegii pot vorbi deschis si plin de compasiune despre sanatatea mintala. Uneori, doar sa stii ca nu esti singur in provocarile tale poate fi reconfortant.
  • Cautati ajutor profesional: nu ezitati sa solicitati ajutor de la un profesionist in sanatate mintala daca simtiti ca bunastarea voastra emotionala este afectata semnificativ.

De asemenea, puteti consulta oricand articolul nostru anterior despre tehnici de relaxare si management al stresului. Speram ca aceste informatii vor ajuta multi oameni sa previna si sa vindece multe probleme de sanatate mintala si astfel sa atinga echilibrul si bunastarea in viata lor.