Scumpiri “de criză” la alimente

Categories Economie, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Scumpiri “de criză” la alimente

Mâncarea se scumpește, veniturile populației sunt în scădere

Vânzările de produse alimentare au scăzut în România cu 15% față de anul trecut și cu aproape un sfert comparativ cu 2009. Marjele de profit ale producătorilor și comercianților sunt la limită, mai ales că aceștia din urmă au apelat la tot felul de promoții, în speranța că vor tempera prăbușirea vânzărilor. În perioada următoare este de așteptat și o majorare de preț din partea marilor magazine.

Anul a început cu viscol și geruri năprasnice, a continuat cu ploi abundente urmate de inundații și capriciile vremii au fost „desăvârșite” de caniculă.

Toate acestea au afectat culturile agricole, producția a fost mult mai redusă, iar prețurile, firesc, au explodat.

Peste vremea capricioasă s-au suprapus eliminarea, de la 1 ianuarie, a unor subvenții, majorarea TVA de la 19 la 24%, dar și acțiunile unor speculanți care au profitat de conjunctura internațională.

Recolta de grâu a fost în acest an cu 55-60% mai mică față de anul trecut, iar cea de legume și fructe, în medie, cu 40% mai redusă.

Scumpiri

– pâine            30%
– ulei               15%
– roșii             60%
– mezeluri        4%
– lapte              7%
– conserve      15%

„În aceste condiții, dacă luăm în calcul și că în țările vest-europene motorina pentru agricultură este mai ieftină cu 50% față de cea utilizată de fermierii români, aceștia nu au cum să facă față importurilor. De asemenea, au fost tăiate, de la 1 ianuarie 2010, și unele subvenții, cum ar fi cea de 0,3 lei care se acorda pentru fiecare litru de lapte”, a declarat pentru “Timpul” Tudor Dorobanțu, vicepreședinte al Federației Agrostar.

Prețul laptelui este de așteptat să crească în perioada următoare cu 5 până la 7%, mai ales că în sezonul rece producția internă scade, iar procesatorii sunt nevoiți să recurgă la importuri.

Problemele din România sunt accentuate și de cele existente la nivel mondial în sectorul alimentar, mai ales că vremea a fost nefavorabilă în întreaga Europă. Rusia și Ucraina, cei mai mari exportatori de cereale, au blocat exporturile în acest an, ceea ce a făcut ca prețul grâului la bursele internaționale să crească de la 160 la 250 euro pe tonă.

„Din cauza faptului că inundațiile și ploile din perioada de recoltare au compromis o mare parte din producția de grâu, România a fost nevoită să se aprovizioneze din import. Astfel, prețul grâului se va majora cu aproximativ 30%”, a declarat pentru “Timpul” Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară.

Și uleiul se va scumpi, însă nu din pricină că producția internă de floarea-soarelui ar fi insuficientă. Cum însă pe piețele internaționale prețul semințelor de floarea-soarelui a crescut, cultivatorii români au procedat în consecință, pe principiul „dacă nu ne cumpărați voi (fabricile de ulei autohtone), producția la prețul pe care-l cerem o livrăm la export”.

Frumosu spune că din această cauză prețul uleiului se va majora cu 15%. El a mai amintit și o altă problemă cu care se confruntă atât unitățile de panificație, cât și cele de procesare a uleiului, și anume că nu dispun de silozuri proprii, astfel încât să se poată aproviziona o singură dată pe an, la prețuri mai avantajoase.

Producția de roșii, cu 65% mai mică

În sectorul legumicol vremea a făcut ravagii. Recolta de legume și fructe a fost, în medie, cu 40% mai mică decât în 2009, iar cea mai mare scădere, de 65%, s-a înregistrat la tomate, după cum spune Dorobanțu.

În consecință, prețurile sunt mai mari și cu 60%. Dacă anul trecut un kilogram de roșii putea fi cumpărat cu 1,5 lei, acum prețul a crescut la 2,5 lei pentru cel mai ieftin sortiment.

Creșterile de prețuri ale legumelor vor afecta și industria conservelor, pentru care acestea reprezintă materia primă. Potrivit lui Frumosu, vom asista la o majorare cu aproximativ 15% a prețurilor de vânzare a conservelor.

Și la carne și preparate din carne se anunță scumpiri. În afară de materia primă de bază, carnea, în costurile mezelurilor sunt incluse și sarea, condimentele și membranele pe care producătorii le aveau în stoc, cumpărate cu TVA de 19%.

„Stocurile au început să se termine și procesatorii vor fi nevoiți să cumpere la noile prețuri. Totodată, nu trebuie să uităm că de mai bine de un an de zile prețurile preparatelor din carne nu au mai crescut sau au crescut nesemnificativ, iar presiunea se simte tot mai accentuat”, a explicat Frumosu.

El a opinat că, oricum, se va simți în următoarea perioadă o creștere de prețuri de 2-4%.

Adrian BĂRBULESCU