6 sfaturi pentru stil de viata sustenabil

Categories LifestylePosted on

Rezolutia mea pentru noul an este un stil de viata mai sustenabil si mai ecologic . Dar nu stiu de unde sa incep! E peste tot: schimbari climatice, insule de plastic, testoase prinse in plase abandonate… Si atunci incepi sa te intrebi: „ Ce pot sa fac pentru a salva Planeta?” »

Fiecare mica schimbare poate face diferenta. Incepe putin cate putin. In postarea de astazi aducem impreuna sfaturi si idei pentru a adopta un stil de viata durabil si ecologic. Pune in practica „Regula lui 21”. Pentru ca fiecare comportament sa devina un obicei, trebuie sa efectuati acea noua activitate timp de douazeci si una de zile. Nu mai astepta, incepe azi!

Ce este un stil de viata durabil?

O viata durabila este aceea in care cautam sa echilibram bunastarea umana cu grija pentru mediu si utilizarea responsabila a resurselor naturale. Este un stil de viata constient, dedicat protejarii planetei si promovarii unui viitor durabil pentru generatiile viitoare. A trai sustenabil presupune luarea unor decizii constiente in ceea ce priveste consumul de energie, apa, alimente si produse in general, precum si reducerea generarii de deseuri si gestionarea corecta a acestora. Pe scurt, o viata durabila este aceea care cauta un echilibru intre satisfacerea nevoilor umane si protejarea mediului.

6 moduri simple de a fi mai durabil si de a avea grija de planeta

Intr-o lume din ce in ce mai preocupata de durabilitate, exista multe lucruri pe care le putem face pentru a trai mai constient si a reduce impactul nostru asupra planetei. De la mici schimbari in stilul nostru de viata la schimbari mai semnificative in modul nostru de a gandi. Cu totii putem face partea noastra pentru a pastra mediul inconjurator. Va prezentam aici 6 sfaturi pentru a fi mai sustenabil si a avea grija de planeta.

1. Inainte de a cumpara opriti-va si ganditi-va

Inainte de a cumpara un produs, gandeste-te daca chiar ai nevoie de el. Reducerea consumului este una dintre cele mai bune modalitati de a ajuta la salvarea planetei. Consumam resurse naturale intr-un ritm mult mai rapid decat le poate reumple Pamantul. Daca vrem sa avem un viitor durabil pentru generatiile viitoare, este necesar sa ne reducem consumul. Aceasta inseamna reducerea dependentei noastre de combustibilii fosili, reducerea cantitatii de deseuri pe care o generam si adoptarea unor obiceiuri de consum mai responsabile.

Cumparati local, organic si sezonier

  • Alege produse de sezon . Sunt mai sanatoase, deoarece sunt cultivate respectand calendarul lor natural, si sunt mai ieftine deoarece disponibilitatea in magazine este mai mare.
  • Cumparati organic. Nu-i lasa sa te pacaleasca! Invata sa diferentiezi produsele ecologice cunoscand sigiliile oficiale: etichetele ecologice.
  • Cautati originea locala : produsele din surse locale nu trebuie sa calatoreasca atat de departe pentru a ajunge la masa dvs., ceea ce reduce emisiile de carbon asociate cu transportul, distributia si depozitarea.

2. Pune in practica filosofia Zero Waste

Zero Waste este un stil de viata durabil care urmareste sa reduca cat mai mult posibil deseurile pe care le generam. Filosofia sa se bazeaza pe cei 5 R: Respingem tot ce nu avem nevoie, reducem consumul de produse inutile, refoloseste obiectele pentru a le prelungi viata utila, recicleaza ceea ce nu poate fi evitat si reintegra deseurile organice in natura sub forma de compost.

  • Reduceti deseurile. Incepeti cu mici modificari: cumparati alimente in vrac cu propriile pungi de panza, folositi produse reutilizabile: servetele, servetele, termos din otel inoxidabil, ambalaje reutilizabile… Sunt multe lucruri pe care le puteti face. Aici ai o multime de idei pentru a incepe cu zero deseuri care nu te vor costa nimic.
  • Reduceti cantitatea de plastic de unica folosinta. Traim inconjurati de materiale plastice pe care le aruncam dupa ce le folosim cateva minute. Schimbarea este in mainile noastre: spune nu pungilor de unica folosinta, nu mai folosi capsule de cafea, uita de sticlele de plastic…
  • Recicleaza. Reciclarea nu este solutia, dar este importanta. Pregatiti o zona de reciclare acasa si separati: sticla, hartie, ambalaje, ulei uzat, baterii…

3. Mizati pe eficienta

  • Economisiti energie electrica. Schimbati becurile cu incandescenta si cu halogen cu cele cu consum redus sau cu LED-uri, deconectati aparatele atunci cand nu le folositi, utilizati modul de repaus al computerului si opriti-l in fiecare noapte…
  • Incalzeste-ti casa in mod durabil. Deschide jaluzelele ziua si inchide-le noaptea, imbraca-ti casa cu covoare si perdele, izoleaza usile si ferestrele… Cum sa-ti tii casa calda fara incalzire.
  • Economisi apa. Alegeti dusul peste baie, verificati daca exista scurgeri. Inchideti robinetul: in timp ce va spalati pe dinti, sapunati mainile, barbierit…
  • Folositi transportul public, bicicleta, mersul pe jos, carpool.

4. O bucatarie mai durabila

Industria alimentara este una dintre principalele surse de emisii de gaze cu efect de sera. Sunt multe actiuni pe care le putem pune in practica pentru a avea o bucatarie mai durabila: evitarea risipei alimentare. Adopta o dieta bazata pe alimente vegetale si locale. De asemenea, este important sa alegeti alimente si optiuni de ambalare durabile, sa evitati plasticul de unica folosinta si sa folositi tehnici de conservare a alimentelor pentru a reduce risipa.

  • Bucatarie durabila : investigati originea alimentelor, cum a fost cultivata, daca vine de departe, daca a suferit vreo transformare pana la atingerea punctului de vanzare.
  • Reduceti consumul de carne si peste. Relatia dintre vaci si schimbarile climatice este mai stransa decat ti-ai putea imagina.
  • Nu aruncati mancarea la gunoi. Cumpara doar ce ai nevoie, foloseste congelatorul, profita mereu de alimentele care ti-au ramas. Lupta impotriva risipei alimentare.
  • Incepeti o gradina acasa. Daca ai gradina, alege o zona insorita, daca nu, poti face o gradina pe terasa sau langa o fereastra. O alta optiune este sa participi la gradinile comune din orasul tau. Cum sa incepi o gradina organica?

5. Alege moda durabila

Moda durabila urmareste sa creeze articole de imbracaminte intr-o maniera responsabila cu mediul si cu oamenii implicati in productie , de la muncitori pana la consumatorii finali. Se concentreaza pe reducerea impactului de mediu si social al industriei textile prin utilizarea de materiale durabile, procese de productie mai curate si mai etice si un accent pe durabilitatea si calitatea articolelor de imbracaminte pentru a promova un consum constient si responsabil.

  • A-ti lua ramas bun de la fast fashion este mai usor decat pare. Incepeti cu mici schimbari in modul in care faceti cumparaturi si in modul in care vedeti fiecare articol de imbracaminte. Cateva sfaturi pentru a depasi dependenta de fast fashion. Mizati pe moda sustenabila, haine second-hand, haine de inchiriat etc.
  • Recicleaza-ti hainele. Ofera o a doua sansa hainelor pe care le-ai uitat in fundul dulapului tau, organizeaza un schimb vestimentar cu o prietena, indrazneste sa tai, coase si modifica hainele pe care nu le mai porti.

6. Extra. Mai multe sfaturi pentru un stil de viata durabil

  • Pariati pe banca etica . Entitati care investesc in economia reala, adica in activitati care produc un impact social sau de mediu pozitiv
  • Curatati intr-un mod ecologic si economic . Eliberati-va casa de produse toxice, corozive, abrazive, inflamabile… Curatare zero deseuri, respectuoasa cu mediul.
  • Treceti la cosmetice organice si naturale . Mult mai respectuos cu pielea noastra si cu mediul inconjurator decat cosmeticele traditionale. Cosmetice ecologice si zero deseuri.

Schimbarile drastice peste noapte nu sunt necesare pentru a trai sustenabil. Trebuie sa pretuim importanta micilor actiuni zilnice. Prin adoptarea unui stil de viata durabil, nu ajutam doar mediul, ci si pe noi insine. Cu aceste idei, putem incepe sa facem schimbari semnificative in viata noastra de zi cu zi pentru a ne reduce amprenta de carbon si pentru a proteja planeta pentru generatiile viitoare. Fiecare mica schimbare conteaza.