Statele Unite au anuntat aseara ca au diagnosticat primul caz de Ebola din tara. Acesta este un barbat care a calatorit din Liberia pana in Texas, unde a fost internat duminica aceasta la spitalul presbiterian din Dallas cu simptome care i-au facut pe medici sa banuiasca ca ar putea suferi de boala care a provocat deja peste 3.000 de decese in Africa, avand in vedere „simptomele si calatoria sa recenta”.
Spitalul a raportat luni ca a plasat pacientul, pe care nu l-a identificat, in „izolare stricta”, in asteptarea Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) sa analizeze testele trimise. Centrul de specialitate cu sediul in Atlanta a confirmat aseara cele mai mari temeri.
„Astazi [ieri] am primit probele si au fost testate pozitiv pentru Ebola, la fel ca cele de la spitalul din Texas”, a declarat directorul CDC, Thomas Frieden, la o conferinta de presa din Atlanta. Frieden nu a exclus posibilitatea ca o oarecare contagiune sa fi avut loc in perioada in care pacientul a dezvoltat boala, dar a transmis un mesaj de linistire afirmand ca exista mare incredere ca va fi evitata contagiune pe scara larga in tara.
„Nu am nicio indoiala ca vom controla acest caz de Ebola pentru ca acesta sa nu se raspandeasca in tara”, a subliniat el. „Este posibil ca cineva care a avut contact cu acest individ sa dezvolte Ebola in urmatoarele cateva saptamani, dar nu am nicio indoiala ca o vom putea opri”, a insistat el.
Dupa cum a explicat expertul, prioritatea acum, dincolo de ingrijirea pacientului cu masuri stricte de securitate, este „identificarea tuturor persoanelor care ar fi putut avea contact” cu pacientul dupa ce acesta a dezvoltat simptome. Printre cei care sunt urmariti in caz ca ar putea fi infectati se numara mai multe rude si „doua-trei persoane din comunitatea” in care se afla. „Cand toti sunt identificati, vor fi monitorizati timp de 21 de zile pentru a vedea daca au febra”, a spus Frieden. In acest caz, punerea lor in izolare va fi considerata a „minimiza sau elimina sansele ca ei sa-i infecteze pe altii”.
Potrivit informatiilor furnizate, pacientul a parasit Liberia pe 19 septembrie si a ajuns in Texas o zi mai tarziu. Atat in timpul calatoriei, cat si la sosirea in SUA „nu a avut niciun simptom”, a explicat Frieden. Pana pe 24 septembrie, pacientul nu „a inceput sa dezvolte simptome”. Doua zile mai tarziu a mers la medic si duminica a fost internat la spital.
Nu a reiesit daca persoana afectata este barbat sau femeie sau care este nationalitatea acesteia. Autoritatile au raportat doar ca acesta a calatorit in Statele Unite pentru a vizita rudele care locuiesc in tara.
Frieden a insistat ca pacientul nu a facut febra cand s-a urcat in avion – nici autoritatile nu au vrut sa identifice zborul. „De aceea nu exista niciun motiv sa credem ca ceilalti pasageri au fost expusi. Nu a existat riscul de transmitere in timpul zborului”, a stabilit. Ebola este contagioasa numai atunci cand persoana infectata prezinta simptome.
Insusi directorul CDC a fost cel care l-a informat pe presedintele Barack Obama despre cazul diagnosticat de Ebola. „Nu am nicio indoiala ca vom opri extinderea sa in SUA, dar atata timp cat focarul va continua in Africa, va trebui sa fim vigilenti”, a conchis el.
Pana acum, SUA tratasera doar medici sau voluntari americani care lucrau in spitale din Africa si care au fost repatriati dupa ce au contractat boala mortala. Primii au fost medicul Kent Brantly, 33 de ani, si asistenta Nancy Writebol, 59. Ambii au primit tratament in Atlanta cu serul experimental ZMapp, desi nu au fost date detalii clinice ale tratamentului complet. Un alt medic, Rick Sacra, a fost si el tratat, de data aceasta in Massachusetts, dupa ce a contractat Ebola in Liberia. A fost externat saptamana trecuta.
Un al patrulea pacient suspectat ca a contractat Ebola in strainatate a fost internat in weekend in afara Washingtonului.
Diagnosticul primului caz de Ebola din Statele Unite vine si el la mai putin de o saptamana dupa ce presedintele Barack Obama a lansat un apel urgent din partea Adunarii Generale a Natiunilor Unite de la New York pentru ca intreaga comunitate internationala sa isi intensifice eforturile si resursele pentru combaterea epidemiei. .
Desi este prima data cand un caz de Ebola apare in Statele Unite, tara a importat cinci cazuri de virusuri hemoragice foarte asemanatoare in ultimul deceniu: febra Marburg si febra Lassa. Nimeni nu a infectat pe altcineva.