SUA si China sustin acordul de colaborare cu Marea Britanie privind amenintarile reprezentate de AI

Categories ActualitatePosted on

SUA si China au sustinut o declaratie comuna privind necesitatea de a gestiona riscurile potential „catastrofale” prezentate de inteligenta artificiala. Principalele puteri ale inteligentei artificiale din lume s-au numarat printre cele 28 de natiuni care au fost de acord cu Declaratia Bletchley a Regatului Unit, care subliniaza necesitatea ca tarile sa lucreze impreuna la tehnologia puternica.

A fost publicat in prima zi a primului summit mondial privind siguranta AI, organizat de Rishi Sunak, care a inceput cu un mesaj video de la Rege.

Acordul isi ia numele de la site-ul gazda Bletchley Park, care a fost casa celor care scapa de coduri din Al Doilea Razboi Mondial din Marea Britanie.

Guvernul spune ca acordul indeplineste obiectivele cheie ale summit-ului privind siguranta, asigurandu-se ca potentialele amenintari AI sunt gestionate „colectiv”, iar tehnologia este „dezvoltata si implementata intr-un mod sigur si responsabil”.

Implicarea SUA si a Chinei este considerata cruciala, avand in vedere statutul lor in domeniu, multi dintre cei mai importanti dezvoltatori din lume – inclusiv producatorul ChatGPT OpenAI si gigantul tehnologic de la Beijing Baidu – fiind sub jurisdictia lor.

Sunak a ignorat criticile din interiorul propriului sau partid si militantii pentru a invita China la eveniment.

Rahima Mahmut, de la Stop Uyghur Genocid, a declarat ca tehnologia a fost folosita de Beijing ca instrument de „represie”.

China a fost acuzata ca a internat un milion de uiguri in centre de „reeducare” din Xinjiang , iar parlamentarii au declarat ca ei si alte minoritati din provincie au fost supusi genocidului .

Alte tari care sustin declaratia includ Franta, Japonia, Coreea de Sud si Arabia Saudita.

Declaratia face referire la riscuri potential „catastrofale” legate de securitatea cibernetica, biotehnologie si dezinformare, plus preocupari precum partinirea si confidentialitatea.

Astfel de riscuri sunt „cel mai bine abordate prin cooperare internationala”, se spune.

Participantii au fost de acord sa colaboreze la cercetarea sigurantei AI si sa se intalneasca pentru viitoarele summit-uri, incepand cu un mini eveniment virtual peste sase luni, gazduit de Regatul Unit si Coreea de Sud.

Franta va gazdui un alt summit in persoana peste un an.

Declaratia de referinta a Marii Britanii despre IA nu are nicio atentie – dar ar putea fi un pas in directia buna

Aceasta declaratie, care a fost scoasa in graba in dimineata primei zile a summit-ului, este lipsita de muscatura.

Delegatii se angajeaza sa „sustina un dialog global incluziv” si sa „continue cercetarile privind siguranta AI de frontiera pentru a se asigura ca beneficiile tehnologiei pot fi valorificate in mod responsabil pentru bine si pentru toti”.

Exista, de asemenea, o repetare a apelurilor lui Rishi Sunak de a echilibra riscurile asociate cu AI cu beneficiile.

Dar inca nu avem o idee clara despre modul in care acestea vor fi prioritizate si ce sisteme de valori vor folosi factorii de decizie pentru a aborda diferitele amenintari si oportunitati care apar din tehnologie.

Desigur, acesta este doar inceputul conversatiei.

Summit-ul va reveni anul viitor cu Franta ca gazda si va avea loc un summit virtual in urmatoarele sase luni, pe care Regatul Unit il va gazdui alaturi de Coreea de Sud.

De asemenea, cele 28 de tari au convenit sa sustina o retea internationala de cercetare stiintifica privind siguranta modelelor de fundatie.

Nu stim ce forma va lua aceasta si ce nivel de influenta va avea aceasta cercetare asupra reglementarii, dar ar putea fi cel putin un pas in directia buna.

Sunak a spus ca declaratia a fost o „realizare de referinta”, dar nu va satisface criticii care l-au avertizat inainte de summit ca este prea concentrat pe ipotetice amenintari viitoare .

Sindicatul TUC a fost unul dintre zecile de experti si organizatii care i-au semnat o scrisoare saptamana aceasta, acuzandu-l ca i-a „marginat” pe cei mai expusi riscului de a fi afectati de IA.

Se spune ca intreprinderile mici si creatorii, care au fost printre cei mai vocali in preocuparile lor cu privire la AI , s-au simtit „stors” si „sufocati” de puterea si influenta marilor firme de tehnologie.

Marcand summit-ul AI „o oportunitate ratata”, acesta spunea: „Pentru multe milioane de oameni din Marea Britanie si din intreaga lume, riscurile si daunele AI nu sunt indepartate – sunt resimtite aici si acum”.

Expertii de frunte in IA si organizatiile societatii civile care au participat la summit au cerut, de asemenea, mai multa urgenta in combaterea unor probleme mai bine stabilite.

O declaratie comuna, semnata de catre Responsible AI UK si Institutul Ada Lovelace, a spus ca reglementarea ar trebui sa „asigure responsabilitatea” si sa se asigure ca companiile de AI „nu-si pot marca propriile teme”.

La summitul din Marea Britanie, care se desfasoara timp de doua zile, participa peste 100 de personalitati din politica si afaceri, inclusiv Sam Altman de la OpenAI , Demis Hassabis de la Google DeepMind si Elon Musk .

Vicepresedintele SUA Kamala Harris , presedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen si, in mod controversat, un ministru chinez al tehnologiei sunt de asemenea prezente; desi canadianul Justin Trudeau , francezul Emmanuel Macron si germanul Olaf Scholz nu sunt.

Se va incheia joi, urmata de o discutie live intre domnul Sunak si domnul Musk pe X (fostul Twitter).