Urmatoarele sunt cele mai mari sapte moschei din lume, masurate in capacitate.
7. Moscheea Hassan II, Casablanca, Maroc (105.000)
Situata in orasul Casablanca, Maroc, Moscheea Hassan II este cea de-a saptea cea mai mare moschee din lume si, de asemenea, cea mai mare din Maroc. Construita in 1993 si capabila sa tina 105.000 de inchinatori, moscheea este amplasata departe de zgomotul si poluarea orasului. Construita in stil maur, aceasta moschee rafinata are o singura cupola si minaret. Deoarece moscheea se afla pe un sit peninsular, sala ei are podea de sticla, oferind vederi minunate la Oceanul Atlantic de dedesubt.
6. Moscheea Istiqlal, Jakarta, Indonezia (120.000)
Denumirea de ,, Moscheea Istiqlal” inseamna Moscheea Independentei. A sasea cea mai mare moschee din lume, Moscheea Istiqlal se afla in orasul indonezian Jakarta. Este cea mai mare moschee din Indonezia, precum si cea mai mare din Asia de Sud-Est. Cladirea a fost construita in 1978 pentru a marca independenta Indoneziei. Renuntand atat la stilurile arhitecturale islamice, cat si la cele indoneziene, moscheea a fost construita intr-un nou stil international modernist. Exista doua cupole, sapte intrari si un singur minaret; iar sit-ul contine, de asemenea, o gradina cu piscina si o fantana magnifica. Moscheea Istiqlal are spatiu pentru 120.000 de inchinatori.
5. Taj-ul-Masajid, Bhopal, India (175.000)
Taj-ul-Masajid este situat in Bhopal, India si este pe locul cinci pe lista celor mai mari moschei din lume. Numele, Taj-ul-Masajid, inseamna ,,Coroana Moscheilor”, iar constructia sa a inceput in anii 1800, din ordinul Begumului din Bhopal. Din pacate, instabilitatea politica si finantarea inadecvata au intarziat cladirea intr-o asemenea masura incat abia in 1985 a fost deschisa moscheea. Designul sau respecta principiile arhitecturii Mughal, iar cladirea aminteste de Delhi, Jama Masjid si Moscheea Badshahi din Lahore. Taj ul Masajid are o capacitate de 175.000 de inchinatori si sit-ul are, de asemenea, o zona de studiu islamic.
4. Moscheea Faisal, Islamabad, Pakistan (300.000)
Moscheea Faisal este cea mai mare moschee din Pakistan si este, de asemenea, a patra ca marime dintre cele mai mari moschei ale lumii. Situata in capitala Islamabad, este moscheea nationala a Pakistanului si cea mai mare moschee musulmana din Asia de Sud. Amplasata la poalele Himalayei, cladirea este numita in onoarea regelui Arabiei Saudite Faisal, care a finantat constructia sa in 1986. Arhitectural, designul sau urmeaza forma corturilor traditionale utilizate de triburile beduine din desert. Desi nu are o cupola, moscheea are patru minarete inalte, fiecare inaltime de 90 de metri. Acoperind o suprafata de aproximativ 5.000 de metri patrati, cladirea are loc pentru 300.000 de inchinatori.
3. Altarul Imam Reza, Mashad, Iran (700.000)
Imam Reza altar in Mashhad , Iran, care a fost infiintat in 818 AD, este pe locul al treilea printre cele mai mari Moschei din lume. Altarul comemoreaza locul in care Imam Reza, al saptelea imam, si-a intalnit moartea violenta. Imensul complex contine o universitate, o biblioteca, sali de rugaciune, sali de mese si un cimitir. Fiecare dintre cele sapte curti ale sale are spatiu pentru 100.000 de persoane. Decorat cu o cupola aurie si minarete, altarul cuprinde o suprafata totala de 598.657 de metri patrati si are capacitatea de a gazdui pana la 700.000 de inchinatori.
2. Al-Masjid al-Nabawi, Medina, Arabia Saudita (1.000.000)
Al-Masjid al-Nabawi, a doua cea mai mare moschee din lume, este situata in Medina, Arabia Saudita. Ca un loc important de pelerinaj, locul sfant Al-Masjid al-Nabawi este al doilea dupa Kaaba. A fost, de asemenea, a doua moschee construita in istoria Islamului, in urma migratiei profetului Mahomed, cand a calatorit la Medina in 622 d.Hr. Cladirea distinctiva, cu Domul Verde si zece minarete, are atat trasaturi arhitecturale islamice otomane, cat si clasice. Moscheea, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 400.500 de metri patrati, poate gazdui 1.000.000 de pelerini in timpul Hajjului.
1. Masjid al-Haram, Mecca, Arabia Saudita (4.000.000)
Masjid al Haram, cea mai mare moschee din lume, este situata in orasul Mecca, Arabia Saudita. Kaaba, in centrul moscheii, este cunoscuta sub numele de Casa lui Dumnezeu si este cel mai sfant loc al Islamului. Infiintata in timpul vietii profetului Avraam, Kaaba este, de asemenea, locul catre care trebuie sa se indrepte toti musulmanii in timpul rugaciunilor zilnice. Masjid al-Haram are loc pentru 4.000.000 de inchinatori in timpul Hajjului si se intinde pe o suprafata de aproximativ 400.800 de metri patrati. Extinderea sa recenta a dus la distrugerea locului de nastere al lui Mahomed. Istoria inregistrata a acestei moschei incepe inca din 638 d.Hr.