Uleiul de cuisoare este un produs natural folosit ca antimicrobian si relaxant. In aceasta oportunitate, va vom spune mai multe despre utilizarile si aplicatiile sale.
Uleiul de cuisoare este un produs derivat din arborele de cuisoare, al carui nume stiintific este Syzygium aromaticum. Culoarea sa poate varia de la incolor la galben deschis si se remarca prin aroma sa deosebita picante, folosita in scopuri domestice si medicinale. Ce spune stiinta despre beneficiile sale?
Un articol publicat prin Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine catalogheaza acest condiment drept „unul dintre cele mai valoroase” datorita compozitiei sale. Mai exact, este o sursa de compusi fenolici precum eugenol, acetat de eugenol si acid galic, precum si acid cafeic si limonello, printre altele.
Pana acum, dovezile au determinat ca acest ingredient are potential ca antimicrobian, antioxidant si antiviral. Este folosit chiar si pentru ameliorarea unor infectii. In continuare, va vom spune mai multe despre aplicatiile sale si va vom oferi o reteta pentru a o pregati acasa.
Utilizari si beneficii ale uleiului de cuisoare
Eugenolul, o substanta continuta in uleiul de cuisoare, pare sa aiba un efect pozitiv impotriva diferitelor tipuri de durere.
In medicina traditionala, uleiul de cuisoare a fost folosit ca adjuvant pentru reducerea diferitelor tipuri de durere. Proprietatile sale analgezice ajuta la controlul durerilor de dinti si ale afectiunilor musculare; la randul lor, efectele sale antimicrobiene actioneaza impotriva posibililor agenti infectiosi care ataca organismul.
Efect antimicrobian
Unul dintre principalii compusi activi din cuisoare, eugenolul, a fost investigat pentru potentialul sau ca antimicrobian. In cercetarile publicate in Jurnalul Brazilian de Microbiologie , uleiul de cuisoare a fost util in combaterea bacteriilor patogene precum Escherichia coli si Staphylococcus aureus.
De fapt, studiul concluzioneaza ca acest ingredient poate fi clasificat ca agent antimicrobian pentru uz extern. Chiar si dincolo de bacterii, pare sa actioneze impotriva cresterii mucegaiurilor si a drojdiilor.
Sanatate dentara
Legat de beneficiul anterior, merita remarcate in mod deosebit proprietatile uleiului de cuisoare pentru sanatatea dentara. Intr-un studiu publicat in Jurnalul International de Stomatologie , acest produs a ajutat la prevenirea eroziunii dentare, care este adesea cauzata de consumul de bauturi acide, cum ar fi sucul de mere.
La randul sau, o alta investigatie din Journal of Clinical and Diagnostic Research a stabilit ca componentele uleiului de cuisoare il fac una dintre cele mai eficiente optiuni pentru a inhiba proliferarea microorganismelor care cauzeaza carii.
Sanatatea pielii
Atat eugenolul, cat si alti compusi antioxidanti din uleiul de cuisoare sunt benefice pentru piele. Potrivit unui studiu din Journal of Cosmetic Dermatology, tratamentul topic cu acest ulei este eficient in ameliorarea mancarimii cronice. Se crede ca ajuta si la vindecare si la ameliorarea infectiilor pielii.
Antiinflamator si antioxidant
S-a demonstrat ca compusii fenolici precum eugenolul exercita efecte antiinflamatorii si antioxidante. O revizuire a studiilor partajate in Oxidative Medicine and Cellular Longevity a constatat ca acest ingredient activ din uleiul de cuisoare ajuta la combaterea stresului oxidativ si a inflamatiei. Prin urmare, pe termen mediu si lung este asociata si cu un risc mai mic de imbolnavire.
Alte posibile utilizari ale uleiului de cuisoare
Desi unele studii sustin efectele benefice ale uleiului de cuisoare, inca nu exista suficiente dovezi pentru a-l considera un tratament de prima linie impotriva bolilor. Oricum, in medicina traditionala are si alte utilizari interesante, cum ar fi urmatoarele:
- Reduce durerea de dinti.
- Calmeaza crampele menstruale.
- Combate infectiile fungice la nivelul unghiilor sau pielii.
- Combatir la halitosis.
- Reduce durerile musculare.
- Stimuleaza circulatia.
- Calmeaza problemele digestive.
- Reduce simptomele respiratorii ale gripei si racelilor.
- Reduceti stresul si anxietatea.
- Respinge insectele.
- Infrumusetati parul.
Posibile efecte secundare ale uleiului de cuisoare
Uleiul de cuisoare este sigur pentru majoritatea oamenilor atunci cand este utilizat cu moderatie si la timp. Cu toate acestea, unii pot prezenta urmatoarele reactii adverse:
- Iritatia pielii: pe pielea sensibila poate provoca arsuri si mancarimi. Pentru a evita reactiile majore, idealul este sa-l testati pe o zona mica a pielii. Daca dupa 12 ore nu apare nici un disconfort, poate fi folosit fara probleme.
- Alergie: Desi nu este obisnuit, unii oameni manifesta o alergie la uleiul de cuisoare. Simptomele sale includ eruptii cutanate, respiratie suieratoare, tuse, dificultati de respiratie, tulburari digestive si lesin. In aceste cazuri, cel mai bine este sa consultati un medic.
- Interactiuni cu medicamente: nu trebuie luate concomitent cu anticoagulante, inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO) sau inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS).
Printre altele, utilizarea lui nu este recomandata in caz de ulcere, sarcina, interventii chirurgicale recente sau tulburari de sangerare.
Cum sa prepari uleiul de cuisoare acasa?
Prepararea uleiului de cuisoare necesita doar trei ingrediente.
In prezent, uleiul de cuisoare este disponibil in farmacii si magazine de plante medicinale. Cu toate acestea, poate fi facut si manual, cu o baza de ulei de inalta calitate, cum ar fi uleiul de masline.
Ingrediente:
- 250 ml de aceite de oliva.
- 1 lingura de cuisoare (15 g)
- 1 borcan de sticla cu capac.
Instructiuni
- Mai intai, adaugati cuisoarele in borcan si acoperiti-le cu ulei de masline.
- Apoi, acoperiti preparatul si pastrati-l intr-un loc racoros si intunecat timp de 20 de zile.
- In acest timp, amestecati recipientul din cand in cand pentru ca totul sa fie bine integrat.
- Cand este gata, strecoara preparatul si impacheteaza-l din nou.
Cum se utilizeaza
- Umeziti o bucata de bumbac cu ulei si aplicati-o pe dinti atunci cand aveti dureri. Puteti repeta aceasta actiune la fiecare 2-3 ore daca este necesar.
- Luati o cantitate mica de ulei si frecati-o pe zonele in care aveti durere sau inflamatie. In acest scop, folositi-l de 2 sau 3 ori pe zi.
- Dilueaza o lingurita de ulei intr-o jumatate de pahar de apa calda pentru a face gargara si a combate respiratia urat mirositoare.
- Frecati uleiul pe zonele pielii pe care doriti sa le vindecati sau sa le recuperati. Evitati utilizarea lui pe rani deschise.
Ce sa retineti despre uleiul de cuisoare?
In medicina naturista, uleiul de cuisoare este utilizat pe scara larga pentru a reduce afectiunile, a combate inflamatia si a controla sau a preveni infectiile. Cu toate acestea, nu este un tratament de prima alegere cand vine vorba de probleme de sanatate. Utilizarea sa ar trebui rezervata pentru cazuri specifice sau usoare.
Orice infectie, boala dentara, vatamare sau boala trebuie tratata de un medic specialist. Desi uleiul de cuisoare poate fi folosit pentru a reduce simptomele, aplicarea lui trebuie sa fie moderata, doar ca o completare.