Ati vazut matcha in meniul Starbucks si v-ati intrebat despre ce este hype-ul? Ce este matcha? Are gust bun? Cum o prepari?
In acest articol, iti explic tot ce trebuie sa stii despre aceasta pudra de ceai verde, inclusiv cum sa o prepari si cateva moduri delicioase de a o folosi in unele dintre retetele tale preferate!
Ce este Matcha?
Matcha este un tip de ceai verde care este macinat intr-o pulbere fina. In loc sa fie inmuiat, este batut direct in apa fierbinte si creeaza o bautura calda spumoasa si bogata.
A devenit mai populara la nivel universal in ultimii ani datorita potentialelor sale beneficii pentru sanatate, dar face parte din vechea traditie japoneza a ceremoniei ceaiului.
Este facut din frunze de ceai cultivate special, care sunt umbrite de soare timp de cateva saptamani inainte de recoltare si apoi macinate cu piatra intr-o pulbere fina. Acum este folosit in diferite bauturi, cum ar fi ceaiul verde latte si ceaiul boba, si chiar si deserturi precum prajiturile si inghetata.
Matcha contine niveluri ridicate de antioxidanti, vitamine si minerale, facandu-l un plus benefic pentru orice dieta constienta de sanatate. De asemenea, se spune ca creste nivelul de energie si creste concentrarea atunci cand este consumat cu moderatie.
Cu toate acestea, matcha nu este pentru toata lumea – persoanele care sunt sensibile la cofeina sau la alte stimulente ar trebui sa-si modereze consumul acestei pudre puternice.
In general, matcha este un produs de ceai delicios si nutritiv care poate oferi multe beneficii pentru sanatate celor care doresc sa-l incerce.
De unde provine Matcha?
In China antica, inainte de a exista metode de inmuiere a ceaiului, frunzele de ceai erau in schimb macinate intr-o pulbere fina si batute in apa fierbinte. Odata ce ceainicele au devenit mai utilizate pe scara larga, China a abandonat aceasta metoda anterioara in favoarea inmuiarii ceaiului.
Cu toate acestea, Japonia a continuat sa foloseasca metoda ceaiului verde macinat si, de-a lungul veacurilor, a devenit o ceremonie meditativa bine practicata, cunoscuta sub numele de „chadō” (sau „Calea ceaiului”). Aceasta practica estetica, spirituala se concentreaza pe prepararea ceaiului si prezentarea in jurul principiilor de armonie, respect, puritate si liniste. Aceasta traditie a ceremoniei ceaiului continua si astazi.
Cum este Matcha diferit de ceaiul verde?
Ceaiul verde si matcha nu sunt la fel. Exista multe diferente, inclusiv aroma, modul in care sunt preparate si modul in care sunt procesate.
Matcha difera de ceaiul verde deoarece este facut din frunze pudrate in loc de frunze inmuiate. Acest lucru face ca matcha sa fie mai concentrat decat ceaiul verde obisnuit si ii confera o aroma si o textura distincte. De asemenea, este mult mai puternic – o cana de matcha are o cantitate echivalenta de cofeina cu doua pana la trei cani de ceai verde obisnuit.
Ceaiul verde are o aroma mai usoara, in timp ce matcha este mai indraznet. Matcha este adesea servit cu lapte si zahar, in timp ce ceaiul verde este inmuiat in apa fierbinte si nu este servit cu adaosuri.
Ceaiul verde si matcha provin din aceeasi planta, dar sunt procesate diferit. Ceaiul verde se face folosind intreaga frunza a plantei, in timp ce matcha indeparteaza tulpinile si nervurile frunzelor. Matcha este macinat intr-o pulbere.
Ceaiul verde are o culoare verde plictisitor, in timp ce matcha are o culoare verde stralucitor.
In plus, se spune ca matcha ofera beneficii mai mari pentru sanatate datorita concentratiei sale mai mari de antioxidanti. Matcha este, de asemenea, mai versatil – il puteti folosi in diferite moduri, cum ar fi baut-o sub forma de ceai, adaugarea lui la smoothie-uri sau retete de copt si chiar utilizarea locala pe piele. In cele din urma, ceea ce face matcha unic in comparatie cu ceaiul verde este potenta si versatilitatea acestuia.
Tipuri de matcha
Matcha vine in trei grade: ceremonial, premium si culinar.
Matcha de gradul ceremonial este cea mai inalta calitate de matcha disponibila. Este destinat prepararii bauturilor cu ceai si este de obicei folosit in ceremoniile japoneze ale ceaiului. Are o culoare verde aprins, un gust mai dulce si este macinat mai fin decat alte tipuri de matcha.
Matcha de calitate premium are o calitate putin mai scazuta decat cea ceremoniala, dar contine in continuare multe proprietati benefice si poate fi folosit pentru baut sau coacere.
Matcha de calitate culinara este cea mai scazuta calitate a matcha disponibila, facandu-l mai potrivit pentru retete de coacere in care aroma nu este la fel de importanta. Ceaiul de calitate ceremoniala este mult mai scump decat cel culinar. Cu toate acestea, nu optati pentru acest tip daca folositi matcha pentru a face bauturi. Daca intentionati sa folositi matcha pentru a face prajituri sau prajituri matcha, atunci optati pentru gradul culinar.
Matcha are cofeina?
Da, matcha are cofeina. Are mai multa cofeina decat ceaiul verde, mai putina cofeina decat cafeaua si aproximativ aceeasi cofeina ca ceaiul negru. De obicei, matcha contine intre 25-70 mg de cofeina.
In plus, matcha contine, de asemenea, teanina – un aminoacid care poate ajuta la reducerea anxietatii si a stresului, oferind in acelasi timp un plus de energie fara agitatia sau blocajele asociate cafelei. Cand este consumat cu moderatie, matcha va poate oferi un impuls de energie de lunga durata, fara efecte adverse.
Cum sa faci o ceasca de matcha
Pasul 1: Aduceti aproximativ ⅓ dintr-o cana de apa la fiert. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca cateva minute.
Pasul 2: Adaugati ½ lingurita de pudra matcha intr-un castron mic cu o lingurita sau mai multa apa fierbinte. Folosind un tel de bambus, amestecati-l pana se formeaza o pasta.
Pasul 3: Adaugati apa fierbinte ramasa in vasul mic si amestecati energic pana cand toata pasta este incorporata in apa fierbinte si se formeaza o spuma spumoasa.
Sfaturi pentru prepararea ceaiului matcha
- Utilizati un tel de bambus (daca este disponibil). Multe marci de inalta calitate vand un tel cu matcha ca parte a pachetului pentru incepatori. Folosirea telului de bambus este ceea ce da textura spumoasa, spumoasa. Din pacate, acest lucru nu se poate realiza daca se foloseste un tel de sarma.
- Asigurati-va ca lasati apa clocotita sa se raceasca cateva minute inainte de a o turna peste pasta de matcha. Matcha-ul delicat se va arde daca turnati apa fierbinte peste pasta de matcha.
- Cantitatea de apa pe care o adaugati in pasta depinde de cat de puternic si de gros preferati matcha. Pentru o portie groasa si puternica, folositi ¼ de cana de apa calda. Pentru o aroma mai subtire, mai putin indrazneata, folositi ½ cana de apa calda.
- Daca doriti matcha cu gheata, turnati apa calda peste gheata.
Cele mai bune retete de matcha
- CopyCat Starbucks Matcha Latte: O bautura rece, cremoasa si racoritoare, cu toata aroma versiunii tale Starbucks preferate, dar fara tot zaharul si caloriile.
- Briose Matcha: Aceste briose usoare si pufoase sunt subtil dulci, cu o nota de prospetime a ceaiului verde. Sunt facute intr-un singur bol si sunt gustarea sau rasfatul perfect!
- Inghetata Matcha: Aceasta inghetata delicata si frumoasa este neteda si cremoasa, cu doar cinci ingrediente simple.
- Prajituri Matcha: Aceste fursecuri moi si mestecate sunt rulate in zahar. Sunt perfect echilibrate cu aroma pamanteasca a matcha-ului.
- Matcha Pound Cake: Acest tort este bogat si ultra-umed, cu toate elementele pe care le iubiti de la un prajitura traditionala, dar cu aroma racoritoare a matcha!
In general, matcha poate fi ceea ce cauti daca cauti o bautura energizanta cu potentiale beneficii pentru sanatate.
Nu numai ca are o aroma si o textura unica care il diferentiaza de ceaiul verde obisnuit, dar forma sa concentrata se mandreste si cu o gama de vitamine si minerale puternice care va pot ajuta sa va imbunatatiti bunastarea generala.