Pentagonul are cel mai mare buget după cel de-al doilea război mondial

Categories La ziPosted on

Pentagonul are cel mai mare buget după cel de-al doilea război mondial

Pentagonul va avea un buget de 725 de miliarde de dolari în 2011, cel mai mare ca valoare după cel de al doilea război mondial, relatează ziare.com.

Cele două camere ale Congresului Statelor Unite, au votat, în unanimitate, bugetul Pentagonului pentru anul viitor.

Suma totală include, pe lângă bugetul de bază, şi 158,7 miliarde de dolari pentru operaţiuni străine, adică ocuparea Irakului şi războiul din Afganistan.

Bugetul aprobat este cel mai mare din 1945, anul în care s-a terminat al doilea război mondial. La o populaţie estimată la 308 milioane de persoane, bugetul de anul viitor ar însemna 2.354 de dolari pe cap de locuitor.

Bugetul pe 2010 a fost de 680 de miliarde de dolari, cu o sumă de bază de 533,8 miliarde de dolari, plus diferenţa pentru operaţiunile din Irak şi Afganistan. În luna iulie, Congresul SUA a mai aprobat alocarea a încă 37 de miliarde de dolari pentru războaiele din Afganistan şi Irak.

Institutul Internaţional pentru Cercetarea Păcii din Stockholm a estimat cheltuielile militare americane la 43% din totalul pe plan mondial.

“Adaugă cât cheltuiesc Securitatea Internă, Afacerile Veteranilor şi departamentele Energiei, şi ajungi la suma de 861 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2011, depăşind toate bugetele naţiunilor la un loc,” a declarat Todd Harrison, membru al Studiilor pentru Bugetele de Apărare.