Afacerile vedetelor, suspendate de criză

Categories Explicit, La ziPosted on

Afacerile vedetelor, suspendate de criză

Tot mai multe VIP-uri au notificat la Registrul Comerțului încetarea activității firmelor

Andreea Marin

Ca efect probabil al presiunilor crizei, vedetele din România s-au aliniat tendinței generale și și-au restructurat afacerile deschise în urmă cu ani de zile. Fotbaliști, actori sau cântăreți și-au lăsat în picioare doar firmele cu activități în domenii mai puțin afectate de contracția economică.

Multe dintre fostele idei de afaceri au fost abandonate sau lăsate în așteptarea unor vremuri mai bune.

Fostul căpitan al echipei naționale de fotbal Gică Hagi și-a închis, de exemplu, la începutul acestei luni, agenția imobiliară pe care o deținea în București împreună cu soția sa, Marilena.

Chiar dacă blocajul de pe piața închirierilor și vânzărilor/cumpărărilor de case s-a făcut simțit încă de acum un an, Hagi a tot sperat, probabil, că lucrurile se vor reașeza.

A rezistat în 2009, chiar dacă firma a mers în pierdere. Decizia de a lichida afacerea cu imobiliare, ce se derula prin intermediul societății GM Imobiliare SRL, a fost luată de cei doi soți abia pe 1 noiembrie anul curent.

Sub influența crizei sau nu, de la finele anului 2008 Hagi și-a mai închis alte două afaceri în care era implicat. SC Hagi Sport BZ SRL, în care fostul căpitan era unic acționar și care derula activități specifice bazelor sportive, a fost lichidată la jumătatea anului trecut.

Cu câteva luni înainte, Dream Team Spirit ’94, un alt SRL creat împreună cu foștii colegi Dan Petrescu și Gică Popescu, a avut aceeași soartă: radierea.

Adrian Mutu

Fostul căpitan al naționalei rămâne însă cu Hagi Sport SRL, firmă prin care își derulează afacerile hoteliere în Constanța, și FC Viitorul Constanța SA, societate în care promovează activități sportive.

Mutu și Chivu și-au suspendat unele afaceri

Dificultățile economice par să fi determinat restrângerea activităților comerciale și în cazurile lui Cristi Chivu și Adrian Mutu.

Primul a decis, cel puțin până trece criza, să suspende pentru o perioadă de trei ani firma Chivu Sport SRL, afacere „moștenită” cumva de la o fostă relație, Maria Marinescu. Cu sora, Chivu Diana, numită administrator, firma Chivu Sport SRL, ce derula activități de consultanță, și-a declarat suspendarea afacerilor încă din luna mai 2009, perioada de inactivitate fiind declarată până la data de 30 aprilie 2012.

Cristi Chivu

Cu cele mai multe afaceri conduse din umbră de mama sa, patronul Mutu a decis și el în luna martie a acestui an să-și pună în „conservare” SRL-ul Adrian Mutu Digital, pe care îl deține în Pitești.

Perioada aleasă este tot de trei ani, ceea ce înseamnă că abia prin 2013 piteștenii vor mai putea beneficia de serviciile specifice comerțului cu amănuntul derulate de Mutu.

Trăgând linie, după ce în anii trecuți a mai închis sau i-a cedat mamei sale unele afaceri, singura firmă ce i-a mai rămas lui Adrian Mutu este Universal Sports Management SRL, agenție de impresariat pe care o deține împreună cu Anamaria Prodan.

Moga și-a „conservat” producțiile cinematografice

Marius Moga

Cu o carte de vizită impresionantă în domeniul industriei muzicale, Marius Moga pare să fi fost determinat să-și facă „curățenie” prin cele șapte societăți comerciale pe care le deținea la un moment dat. Firma Sunrise Record SRL, prin care Moga factura servicii de editare a înregistrărilor sonore, a fost dizolvată prin sentință judecătorească în martie 2009.

O altă firmă deținută de compozitor, Minimaximo SRL, creată cu scopul de a realiza producții cinematografice și video, a avut aceeași soartă după ce în luna martie anul curent Moga a decis să o dizolve.

Cu toate acestea, mai există însă speranțe că Marius Moga va reuși să devină producător. My Band Media SRL, cealaltă firmă dedicată industriei cinematografice, a scăpat neînchisă, numai că, de frica impozitelor, a fost băgată de la 1 septembrie 2010 în procedura întreruperii activității, durata fiind de trei ani de zile.

Loredana, pe pierdere, dar rezistă

Camera de Comerț și Industrii

Spre deosebire de Marius Moga, afacerile Loredanei Groza nu par să fi fost afectate prea mult de impozitul forfetar și de criza economică, societăţile rezistând chiar dacă au raportat pierderi.

Loredana Unlimited SRL, una dintre cele mai vechi firme înființate de Loredana cu scopul de a fiscaliza activitățile de interpretare artistică, a fost ținută în funcțiune pe timp de criză, chiar dacă în contabilitate s-au tot adunat pierderi.

Mai mult, cântăreața a mai înregistrat la finele anului 2008 o societate cu obiect de activitate similar, Agurida Unlimited SRL, care, la rândul ei, a adunat pierderi de aproape 30.000 euro anul trecut.

Dacă firmele ce facturează servicii de interpretare artistică îi merg Loredanei Groza pe pierdere, afacerea de consultanță în domeniul cinematografic Rollywood Film SRL pare a fi una de viitor.

Poate pentru că îl are ca asociat pe soțul Andrei Boncea, care îi și administrează afacerea, Loredana a reușit în acest caz să-și scoată firma pe un plus de circa 50.000  euro impozitat de Fisc.

Soții Bănică nu-și amestecă afacerile

Ștefan Bănică Jr.

De departe însă cel mai bun afacerist din rândul artiștilor pare a fi Ștefan Bănică. Acționar doar la o singură firmă, Mabel Concert SRL, al cărei capital social îl împarte cu mama sa, Ștefan Bănică a reușit și pe timp de criză să declare doar de aici realizarea unor profituri nete de circa 500.000 euro.

Nu la fel stau lucrurile în cazul soției, Andreea Marin. După ce anul trecut a reușit să adune la final un profit minor, de până în 20.000 euro, doamna Bănică a decis să suspende temporar activitatea firmei A&S Partners SRL, actele la Registrul Comerțului fiind înaintate în iulie 2010.

Acționară la alte trei firme, majoritatea având ca obiect de activitate realizarea de producții cinematografice și programe de televiziune, Andreea Marin reușește, per ansamblu, să iasă cu un mic profit din toate activitățile comerciale, cu toate că nu mai este în prim-planul televiziunilor.

Sensibilă la subiectul privind afacerile fratelui în România, Diana Chivu, sora fotbalistului Cristi Chivu, a refuzat să ne precizeze motivele ce au stat la baza suspendării activității firmei Chivu Sport SRL. „Dar de ce trebuie să existe un motiv?”, s-a întrebat retoric Diana Chivu. „Nu vă pot da informațiile astea. Îmi pare rău”, a încheiat sora fotbalistului.

Mihai CIORCAN