ANTISEMITISMUL SE INTOARCE INAPOI IN TIMP CE UNGARIA SI POLONIA NU REUSESC SA TRASEZE LINII ROSII

Categories SocialPosted on

Putine interviuri au primit recent o astfel de atentie in Ungaria, precum cea acordata de ministrul german al Europei, Michael Roth. In interviul cu t-online, publicat pe 21 august, Roth a avertizat ca Polonia si Ungaria nu le pasa de protectia minoritatilor etnice si sexuale, subliniind ,,antisemitismul rampant” al Ungariei drept unul dintre motivele pentru care procedura UE la articolul 7 – care suspenda anumite drepturi de la un stat membru – fusese lansat impotriva Ungariei.

Ignorand o mare parte din lista de nemultumiri a lui Roth impotriva guvernului maghiar – lipsa statului de drept, a independentei judiciare si a libertatii presei – Budapesta s-a concentrat pe acuzatia de antisemitism. Noul ambasador al Germaniei in Ungaria a fost convocat cu promptitudine la Ministerul de Externe de la Budapesta pentru o imbracaminte, Gergely Gulyas, ministrul prim-ministrului, a scris despre ceea ce a numit acuzatii insolente si nefondate, in timp ce ministrul Justitiei Judit Varga a protestat impotriva dublei standarde in UE.

In timp ce Roth a criticat, in mod cert, propria tara in ceea ce priveste cresterea antisemitismului, argumentul principal al guvernului maghiar – ca, spre deosebire de multe societati occidentale in care atacurile verbale si fizice sunt in crestere, Ungaria ofera un mediu sigur comunitatii sale evreiesti – greutate.

In Germania, numarul atacurilor antisemite violente a crescut cu peste 60% in 2018 fata de anul precedent, in timp ce actele antisemite din Franta din acel an au crescut cu peste 70%. In schimb, in   Ungaria si Polonia atacurile violente asupra evreilor sunt rare.

In Ungaria, a carei comunitate evreiasca de aproximativ 100 000 este cea mai mare din Europa Centrala, festivalurile evreiesti sunt organizate in mod regulat, cimitirele au fost restaurate, iar institutiile culturale primesc finantari generoase. ,,Protestul guvernului maghiar este justificat daca ne uitam la cazuri de antisemitism violent: practic nu exista astfel de incidente in Ungaria, in timp ce in Marea Britanie sau Germania, unde prejudecatile sunt mai putin inradacinate, atacurile asupra evreilor si vandalizarea cimitirelor lor sunt ascensiunea „, a declarat pentru BIRN Andras Kovacs, un renumit sociolog si cel mai cunoscut expert al Ungariei in problema antisemitismului.

Guvernul national-conservator Fidesz se mandreste si cu faptul ca este un aliat apropiat al Israelului si, in special, al primului ministru israelian Benjamin Netanyahu, care l-a descris pe prim-ministrul maghiar Viktor Orban drept ,,adevaratul prieten al Israelului”.

,,Premierul maghiar stie perfect ca orice lucru care seamana cu antisemitismul poate impiedica grav relatiile politice si de afaceri internationale ale Ungariei”, a declarat Agoston Mraz, directorul Institutului Nezopont, prietenos cu guvernul , pentru BIRN.

Mraz recunoaste ca este dificil si dureaza mult timp pentru a aborda prejudecatile inradacinate in societate, dar crede ca actuala conducere face tot posibilul, cu atuul guvernului evident Israel. „Alianta politica dintre Ungaria si Israel s-a consolidat in ultima vreme si acest lucru este in mod clar incompatibil cu antisemitismul”, a spus Mraz.

Polonia a facut, de asemenea, progrese semnificative in ultimele trei decenii in adoptarea micii sale comunitati evreiesti, care astazi numara 30.000-40.000.

,,Cand m-am mutat in Polonia in 1990, tara pe care am gasit-o era una care incerca sa se redefineasca, nerabdatoare sa treaca peste elemente dificile din istoria sa, respingand si comunismul, fascismul si, intr-o oarecare masura, antisemitismul”, a spus Michael Schudrich, rabinul sef Polonia, a declarat pentru BIRN. ,,A fost o tara covarsitoare deschisa evreilor si culturii evreiesti, unde se putea face mult pentru a imputernici polonezii cu radacini evreiesti si pentru a ajuta neevreii sa inteleaga contributia evreilor la cultura poloneza – la urma urmei, evreii au fost parte integranta a polonezilor. viata de peste 1.000 de ani. „

Dar, in ultimii ani, multi experti observa ca antisemitismul a inceput sa isi ridice din nou capul urat in   diferite aspecte ale vietii poloneze si maghiare. ,,In ultimii ani – chiar si in ultimul an – am auzit lucruri pe care nu le-am mai auzit pana acum de 30 de ani. Lucruri urate si minciuni despre evrei, ceea ce este foarte ingrijorator si dureros pentru noi „, a spus Schudrich.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *