Presedintele Klaus Iohannis a vizitat parcul natural Vacaresti joi, cand a fost sarbatorita si Ziua Pamantului, anuntand ca isi va extinde protectia si inaltul patronaj in parc si ca va fi infiintat un grup de lucru pentru dezvoltarea zonei.
Delta Vacaresti este o zona a zonei umede Parcul National din interiorul capitalei.
,, Am crezut ca o vizita la Parcul Natural Vacaresti este exact potrivita pentru aceasta zi a Pamantului (…) Pamantul are nevoie de multa protectie si asta implica nenumarate lucruri. Aceasta zona a aparut mai degraba din intamplare: a fost descoperita de unii entuziasti care au infiintat o asociatie si profit de aceasta ocazie pentru a felicita (…) rangerii care se ocupa de aceasta zona, care a devenit o zona foarte cunoscuta la nivel national. Parcul Natural Vacaresti este un parc salbatic (…) Ma bucur ca exemplul sau merge mai departe „, a declarat seful statului dupa tur, anuntand, de asemenea, ca isi va extinde protectia catre Parcul National Vacaresti pentru a sublinia importanta acestuia.
,,Pentru a-i sublinia importanta, imi voi extinde protectia si inaltul patronaj la acest parc. Sper ca exemplul va fi unul pozitiv si ca vom avea din ce in ce mai multe zone verzi de un asemenea tip cvasi-salbatic. Practic exista un deficit de zone verzi in toate orasele mari din Romania; avem nenumarate blocuri, alei din beton si foarte putine zone verzi (…), dar sunt vitale pentru o comunitate echilibrata. In acest sens, am discutat cu ministrul, impreuna cu asociatia, cred ca trebuie sa intervenim putin in legislatie, trebuie sa acordam mai multa atentie acestui domeniu, (…) mediului si naturii, astfel incat sa toti traiesc intr-o zona mai placuta si mai sanatoasa, care este, de asemenea, mai buna pentru generatiile viitoare „, a subliniat Iohannis.
El a anuntat ca va fi infiintat un grup de lucru pentru a gasi solutii pentru dezvoltarea zonei.
,, Am fost de acord cu ministrul sa infiinteze acest grup de lucru, sa arunc o privire, sa modernizeze legislatia in domeniu. Pentru ca parerea mea este ca a fost gresit cand in 2018 ONG-urile au fost scoase din ariile protejate, deoarece asociatiile pot veni cu oamenii corecti si dornici sa se implice in proiecte din care nu castiga nimic. Pe de alta parte, avem autoritatile de stat care trebuie sa fie constiente de faptul ca au un rol de jucat aici, inclusiv in asigurarea finantarii. Nimic nu este mentinut de la sine. Aceasta zona trebuie protejata. (…) Impreuna cu ministrul, ne vom asigura ca acest grup de lucru va gestiona o modernizare a legislatiei si va crea instrumentele specifice pentru a interveni concret si pozitiv in aceste zone ale parcurilor naturale urbane „, a adaugat Iohannis.
Parcul Natural Vacaresti este un parc natural din Capitala Romaniei, care cuprinde zonele umede din jurul lacului Vacaresti.
Se intinde pe 190 de hectare pe o suprafata care a fost un teren mare mlastinos la periferia Bucurestiului. La vest, era zona cunoscuta sub numele de ,,valea plansului”, care era gunoiul de gunoi al Bucurestiului interbelic.
Comunistii din timpul conducerii lui Nicolae Ceausescu au drenat zonele mlastinoase, ridicand un cartier de blocuri. Ceausescu a vrut chiar sa construiasca un rezervor care ar trebui sa fie umplut din raul Arges prin lacul Mihailesti, astfel ca a fost construit un baraj de beton care sa inconjoare lacul, dar planurile au fost abandonate cand a cazut comunismul.
In 2003, Ministerul Mediului a cedat zona catre Royal Romanian Corporation timp de 49 de ani, pentru o suma de 6 milioane USD, pentru infiintarea unui complex sportiv si cultural, dar acest plan a fost dezactivat si atunci cand compania nu si-a onorat actiune.
Intrucat zona nu a mai fost folosita de atat de mult timp, viata salbatica a inflorit in limitele barajului. Biodiversitatea intalnita acum aici este considerata de unii comparabila cu cea a unei mici delte fluviale.
Un studiu din 2013 a numarat sute de specii de plante si 96 de specii diferite de pasari. In iunie 2014, Lacul Vacaresti din jur a fost declarat zona naturala protejata si numit Parcul Natural Vacaresti de Guvernul Romaniei. Parcul natural Vacaresti a fost decorul documentarului Acasa, Casa mea din 2020 a lui Radu Ciorniciuc , care povesteste o familie care a trait in parc timp de 20 de ani.
In 2017, Asociatia Parcului Natural Vacaresti a infiintat un traseu de cicloturism de opt kilometri in Parcul Natural Vacaresti.