O Noua Platforma Care Ajuta Elevii Cu Nevoi Educationale Speciale Sa Se Integreze In Scolarizarea In Masa

Categories SocialPosted on

FDP – protagonistele Education Association, impreuna cu Centrul de Resurse Educationale si Asistenta Bucuresti (CMBRAE) lanseaza www.eduacces.ro , public, platforma gratuita care ii ajuta pe profesori care lucreaza cu copii care au nevoi educationale speciale (CES) a adapta invatarea la nevoile lor specifice. Proiectul este finantat de Fundatia Vodafone Romania cu un buget de 240.000 RON, prin programul strategic ,,Conectarea pentru bine”, si a fost dezvoltat de FDP – Asociatia Protagonistilor in Educatie, cu sprijinul Codului pentru Romania, in cadrul programului Civic Labs .

Platforma ofera utilizatorilor o colectie de resurse educationale, faciliteaza schimbul de experienta si schimbul de continut intre membri si ofera posibilitatea de a primi sfaturi de la specialisti. Astfel, in sectiunea ,,Resurse” a platformei, utilizatorii au acces la o varietate de materiale didactice si le pot filtra dupa diagnostic sau dupa nivelul de invatare. In sectiunea ,,Legaturi utile”, sunt disponibile jocuri si activitati non-formale, pe care specialistii le pot utiliza in adaptarea metodelor de lucru. In plus, orice profesionist care a identificat, adaptat sau testat solutii eficiente in interactiunea cu un copil cu CES care poate servi intreaga comunitate, isi poate crea un cont si poate incarca un numar nelimitat de documente,

Nu in ultimul rand, in sectiunea ,,Vorbeste cu un specialist” al platformei, utilizatorii, parintii si profesorii pot pune intrebari cu privire la activitatile lor cu copiii si pot primi sfaturi cu privire la provocarile cu care se confrunta in clasa. Raspunsurile sunt furnizate prin e-mail, in termen de 48 de ore, de catre psihologi, psihopedagogi si alte tipuri de specialisti (consilieri educationali, profesori specializati, terapeuti), voluntari sau angajati ai FDP – Protagonists in Education Association si CMBRAE. Platforma este disponibila si in maghiara, germana si engleza, satisfacand astfel nevoile unui numar mai mare de beneficiari.

,,In contextul actual in care ne-am schimbat radical stilul de viata, modul in care interactionam cu ceilalti si implicit, modul nostru de a face lucrurile, multe dintre eforturile noastre s-au concentrat pe gasirea de solutii care sa le permita elevilor si profesorilor sa isi continue activitatea. Copiii cu nevoi educationale speciale necesita o atentie speciala in acest context si speram ca tehnologia ii poate ajuta sa fie inclusi in educatia de masa ‘, a declarat Angela Galeta, Manager al Fundatiei Vodafone Romania.

,,Cand cunoastem tehnologia, observam ca aceasta ne poate aduce multe beneficii. Mai ales, tehnologia devine foarte valoroasa atunci cand este utilizata pentru a sprijini profesorii care lucreaza cu copii cu dizabilitati de invatare. Ei trebuie sa se dezvolte armonios intr-un mediu in care abilitatile lor sunt recunoscute si apreciate. Intr-o maniera flexibila, folosita cu pricepere de catre profesionistii din domeniu, resursele educationale de pe platforma pe care o lansam vor deveni mai atragatoare datorita adaptarii acestora la necesitatile copiilor cu nevoi educationale speciale ‘, a declarat Simona Carobene, director general al FDP -Asociatia Protagonisti in Educatie.

In Romania, exista aproximativ 33.000 de copii cu CES, potentiali beneficiari ai platformei eduacces.ro. Peste 2.000 dintre acesti copii se afla in Bucuresti. Specialistii in domeniu estimeaza insa ca cifra reala ar putea fi de doua ori mai mare, considerand ca nu toti copiii sunt diagnosticati corect si ca unii parinti evita sa ceara o evaluare complexa a copiilor lor. In acelasi timp, sistemul educational, public sau privat, nu este pregatit sa asigure accesul egal la educatie pentru toti copiii, deoarece numarul consilierilor scolari si logopedilor din scoli este prea mic, ceea ce reduce timpul si atentia alocate fiecaruia copil si pentru ca multi profesori nu se simt bine pregatiti in ceea ce priveste incluziunea scolara si sociala a copiilor CES. Din acest motiv,

Obiectivul pentru primele 3 luni de functionare a eduacces.ro este de a atrage 1.500 de experti pentru a-si crea un cont pe platforma: profesori, consilieri scolari, logopezi, profesori de sprijin, psihopedagogi si alti specialisti care ofera servicii educationale copiilor cu CES in invatamantul prescolar, primar si secundar, atat in   institutiile publice si private din Romania, cat si in zonele urbane si rurale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *