Invata sa meditezi in 8 pasi simplii

Categories LifestylePosted on

Meditatia este o practica straveche care a cunoscut o mare popularitate in Occident in ultimul deceniu, deoarece sunt multe beneficii pe care le ofera pentru bunastarea mentala si emotionala si este foarte utila in aceste vremuri. Fie pentru a calma mintea, pentru a se regasi sau pentru a reduce anxietatea sau stresul, tot mai multi oameni sunt interesati sa introduca aceasta practica in viata de zi cu zi, imbunatatindu-si calitatea vietii.

Dar meditatia nu este intotdeauna usoara, mai ales la inceput, deoarece necesita disciplina si practica pentru perfectiune. Si oricat de mult aparent nu este foarte solicitant din punct de vedere fizic, necesita si efort. Nimic nu este gratuit in aceasta viata, dar daca stii tot ce poate aduce meditatia in viata ta, este destul de probabil ca vei simti nevoia sa incepi sa te familiarizezi cu tehnicile sale.

Beneficiile meditatiei

In ultimii ani, cercetarile asupra acestei practici au aratat ca meditatia este eficienta in imbunatatirea sanatatii mintale a oamenilor. Care sunt aceste beneficii? La ce foloseste meditatia? Meditatia ne aduce beneficii din diferite motive:

  • Atenueaza efectele stresului
  • Afecteaza pozitiv sistemul imunitar
  • Imbunatateste atentia si capacitatea de concentrare
  • Este util sa empatizezi cu ceilalti
  • Creste toleranta la durere
  • Imbunatateste memoria si functiile cognitive
  • Imbunatateste aspectul gandurilor pozitive

Cei 8 pasi pentru a invata sa meditezi

Cheia pentru dezvoltarea unui obicei de meditatie este sa gasesti momentul perfect pentru tine si tipul de meditatie si postura care ti se potriveste. La inceput poti experimenta diferite tipuri de meditatie si pozitia corecta pentru a gasi confortul necesar si starea mentala ideala pentru a realiza aceasta practica.

Dar ar trebui sa stii ca pentru a depasi rezistenta pe care o poti intalni uneori in timpul procesului meditativ, continuarea practicii este ceea ce te face cu adevarat sa te imbunatatesti. Daca vrei sa stii cum sa meditezi corect, urmeaza acesti pasi de mai jos.

1. Pune haine confortabile

Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci pentru a medita si a fi aici si acum este sa porti haine confortabile. .Sa-ti scoti pantofii si sa alegi o haina largi este cea mai buna alternativa pentru a te simti pregatit sa meditezi . Uita de hainele stramte si scoate-ti ceasul sau alte accesorii care pot fi enervante.

2. Gasiti un loc linistit

Este necesar sa gasesti un loc care sa iti permita sa fii relaxat si fara intreruperi sau interferente. Poate fi camera din casa ta, malul marii, gradina ta, o zona a parcului departe de masini … Orice loc este bun daca iti permite sa te simti confortabil si sa te concentrezi pe practica meditatiei fara a te bombarda cu stimuli care te fac sa te simti confortabil.distragi atentia, cufundat total in activitatea pe care urmeaza sa o incepi.

3. Stai corect

Retineti ca, chiar daca petreceti cateva minute pe el, daca ramaneti intr-o postura proasta pentru a medita, veti simti imediat disconfort din cauza spatelui incordat, a picioarelor sau a bratelor indoite intr-un mod nepotrivit, iar acest lucru va va distrage atentia. tu.

Pentru a medita trebuie sa stai corect, adica pe podea cu spatele drept, dar fara tensiune , respirand adanc si tinand umerii si bratele relaxate. Unii oameni prefera sa stea pe scaun sau in genunchi in locul posturii clasice, si exista si meditatia intinsa, dar in aceste cazuri trebuie sa aveti mai multa practica si sa stiti dinainte ca astfel nu veti simti imediat disconfort ( fiecare corp este unic, pana la urma). Indiferent de pozitia pe care o adoptati, spatele trebuie sa fie intotdeauna drept, iar corpul, in special umerii si bratele, relaxat.

4. Concentrati-va pe un singur obiect

Concentrati-va pe un obiect sau pe respiratie (cu ochii inchisi) atunci cand incepeti practica meditativa . De exemplu, puteti tine o minge mica de cauciuc in mana sau puteti avea o perna in poala. Daca va indreptati atentia catre stimulii pe care vi le transmit aceste obiecte, va va fi usor sa ramaneti in aici si acum prin simturi.

Astfel iti va fi mai usor sa incepi sa practici meditatia, pentru ca vei avea un scop clar si nu vei simti incertitudinea de a nu sti unde iti va rataci mintea. Mai tarziu, puteti face si alte tipuri de meditatie, cum ar fi „scanarea corporala” sau meditatia concentrata pe sunet.

5. Accepta gandurile care apar si mergi mai departe

Este obisnuit ca, in timpul practicii meditatiei, sa apara diferite ganduri: problemele noastre personale, disconfortul momentului sau nesiguranta daca facem meditatia bine sau nu (lucru care se intampla de obicei atunci cand incepem aceasta practica). Dar acest lucru este normal si, prin urmare, trebuie sa-l acceptam .

Meditatia se concentreaza pe ideea ca bunastarea psihologica este o stare care reiese din acceptarea gandurilor, emotiilor si senzatiilor corporale fara a incerca sa le elimini sau sa le modifici, trebuie pur si simplu sa le observi intr-un mod nejudecator. Prin urmare, atunci cand aceste ganduri apar, trebuie pur si simplu sa le acceptati si apoi sa va intoarceti atentia asupra obiectului , respiratiei, sunetului sau senzatiei corporale.

6. Creste-ti progresiv timpul de meditatie

Cand incepeti meditatia, ar trebui sa incepeti putin cate putin si apoi sa cresteti timpul . Este ideal sa incepi cu o meditatie de un minut, pentru a ajunge progresiv la 20 sau 30 de minute pe zi care te vor ajuta sa-ti imbunatatesti starea de bine. Arunca o privire la acest videoclip pentru a afla ce este meditatia de un minut:

7. Adauga-l in rutina ta zilnica

Dupa ce ai citit pasii anteriori, acum esti gata sa faci din meditatie un obicei sanatos . Cu practica vei deveni un mare meditator, ceea ce te va ajuta sa obtii beneficiile acestei practici stravechi.

8. Cautati oameni care doresc si ele sa inceapa meditatia

Putine lucruri sunt mai eficiente decat sa cauti „aliati” pentru rutina ta zilnica . Fie ca este vorba de a practica meditatia impreuna sau de a tine pasul cu progresul celuilalt sau de a impartasi rutine interesante, a avea sprijin va va creste aderarea la meditatie.

Nu pierde din vedere faptul ca practica relaxarii si meditatiei ar trebui sa fie un moment placut, iar impartasirea lui cu altcineva va creste acest sentiment pozitiv.

Psihologie si meditatie: exercitii de mindfulness

In ultimele decenii, meditatia a devenit parte a terapiei psihologice (de exemplu, datorita terapiei cognitive bazate pe Mindfulness sau MBCT), dar a inceput sa fie implementata si in organizatii, scoli sau sport.

Si, din psihologie, multi profesionisti au realizat beneficiile meditatiei, si in special mindfulness , pentru sanatatea mintala, relatiile interpersonale, creativitatea sau performanta optima, fie in sport, la scoala sau la locul de munca.