Un exod biblic

Categories La zi, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Un exod biblic

Are nevoie Europa de o veritabilă securitate a frontierelor? Recentul flux de emigranți din Africa de Nord a accentuat neliniștea europenilor cu privire la securitatea graniţelor.

După ce 5.500 de emigranți tunisieni au intrat ilegal în micuța insulă Lampedusa, Italia se teme de cel de-al doilea val de refugiați, de această dată  libieni. Roma îl numeşte un exod biblic, care va avea loc în cazul în care Mouammar Kadhafi va fi răsturnat.

„Nu trebuie ca guvernul italian să distragă atenția de la problemele sale interne prin acest aşa-zis exod biblic. Am auzit că 2,5 milioane de refugiați vor intra în Europa prin Italia. Cred că nu trebuie să se exagereze”, afirmă eurodeputatul Sylvie Guillaume.

În faţa eurodeputaților, comisarul Afacerilor Interne, Cecilia Malstrom, a ținut să puncteze situația din Libia și să calmeze spiritele. UE deblochează un fond de urgenţă de 25 milioane euro.
„Până acum nu am văzut pe nimeni venind în Europa, aşa cum ne așteptam, oamenii au plecat în ţările vecine. Oricum, trebuie să fim pregătiți în toate cazurile”, spune doamna Malstrom.

Astfel, preocuparea UE este aceea de a putea primi refugiații, dar și de a supraveghea frontierele.
Și dacă UE creează o adevărată poliţie europeană a frontierelor? Răscolirea lumii arabe și consecințele acesteia pentru UE vor fi dezbătute săptămâna aceasta la Strasbourg.

Rona Rita DAVID, Strasbourg