Seminte de chia: istorie si proprietati benefice pentru organism

Categories LifestylePosted on

Originare din Mexic si Guatemala, semintele de Chia sunt extrase din planta numita Salvia hispanica, numita in mod obisnuit Chia. Desi aceste seminte nu sunt foarte comune in Romania, ele au multe proprietati benefice si nutritive legate in special de cantitatea lor considerabila de calciu. Iata istoria si toate proprietatile semintelor de chia.

Nu toata lumea stie ca semintele de chia pot reprezenta un ingredient benefic util pentru a fi incluse in dieta pentru a promova buna functionare a organismului. In ciuda istoriei lor stravechi ca aliment dietetic, semintele de chia au fost recent recunoscute ca un super-aliment modern. Dar stim ce se intampla cu corpul nostru daca luam o mana mica in fiecare zi?

Semintele de chia: istorie si etimologie

Semintele de chia erau folosite anterior de populatiile aztece ca sursa de hrana sau pentru a extrage o cantitate buna de ulei.

De fapt, cuvantul „chia” provine din cuvantul nahuatl chian care inseamna ulei.

Chia este o planta anuala care se termina cu incoltirea semintelor. De-a lungul timpului, cultivarea acestei plante s-a raspandit si in America de Sud, dar foarte putin in Europa si Italia.

Semintele de chia: proprietati pentru organism

Semintele de chia au numeroase proprietati nutritionale : sunt considerate principala sursa vegetala de acizi grasi omega-3. Acestia sunt definiti ca acizi grasi esentiali, adica molecule pe care organismul nostru nu este capabil sa le sintetizeze in mod independent si este necesar sa le introducem odata cu alimentatia.

Semintele de chia au o multime de proprietati nutritive. Au un aport ridicat de calciu care ocupa aproximativ 18% din necesarul zilnic, ceea ce este esential pentru sanatatea oaselor.

Nu numai ca, semintele de chia contin si multi acizi grasi cu o cantitate semnificativa de omega 3 si omega 6. In plus, contin multa vitamina C, fier, magneziu, seleniu si potasiu.

Semintele de chia, datorita proprietatilor lor, contracareaza riscurile asociate cu obezitatea si diabetul, deoarece regleaza cantitatea de zahar din sange. De asemenea, atunci cand sunt adaugate in dieta dumneavoastra, ele ajuta la reglarea tensiunii arteriale in organism, reducand riscul de hipertensiune arteriala.

Pe langa macronutrienti (grasimi, proteine ​​si carbohidrati), semintele de chia sunt bogate in micronutrienti, in special minerale. Acestea includ mangan, calciu, fosfor, cupru, fier, seleniu si magneziu. In cele din urma, gasim numerosi antioxidanti, inclusiv acid clorogenic si cafeic, quercetina si campferol.

Printre diversele beneficii, aceste seminte contracareaza inflamatia si protejeaza inima si muschii. Daca sunt luate in mod evident in dozele potrivite, semintele de chia pot contribui la scaderea nivelului de colesterol din sange.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *