Cum actioneaza otetul de mere asupra pielii?

Categories LifestylePosted on

Otetul de mere este unul dintre cele mai populare ingrediente naturale atunci cand vine vorba de ingrijirea pielii. Cu toate acestea, este sigur de utilizat? Ofera intr-adevar atat de multe beneficii? 

In ultimii ani, otetul de mere a devenit popular ca supliment natural pentru ingrijirea pielii. Sustinatorii sai sugereaza ca, aplicat in mod regulat, ajuta la corectarea imperfectiunilor precum pete, riduri si cicatrici. Totusi, cat de adevarat este acest lucru?

In ceea ce priveste utilizarea sa exista mai multe controverse. In timp ce unii afirma ca are avantaje datorita compozitiei sale nutritive, altii subliniaza ca gradul sau ridicat de aciditate poate dauna pielii. Cum functioneaza exact? Care sunt beneficiile sale? Continua sa citesti!

Ce este otetul de mere?

In primul rand, trebuie amintit ca otetul de mere este un produs obtinut din fermentarea merelor. In special, fructele sunt zdrobite si li se adauga drojdie. In acest fel se produce acid acetic, substanta care ii confera gustul si mirosul caracteristic.

In majoritatea caselor, acest otet este folosit in scopuri gastronomice, deoarece este versatil si sporeste aroma preparatelor. De asemenea, sunt cei care il folosesc ca produs de curatare, remediu de casa si complement pentru ingrijirea pielii. Dar e sigur?

Pana in prezent nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a afirma ca acest produs are beneficii medicinale sau cosmetice. Multe dintre proprietatile sale provin din intelepciunea populara. Chiar si asa, nu este exclus ca poate fi utila impotriva anumitor afectiuni ale pielii.

Eczema pielii este o patologie care ar putea beneficia de otetul de mere, dar trebuie luate anumite precautii pentru a o folosi.

Cum actioneaza otetul de mere asupra pielii?

Este important sa stiti cum functioneaza otetul de mere asupra pielii pentru a nu face greseli atunci cand il utilizati. Pana de curand, acest produs a fost promovat ca un tratament „vindecator” pentru afectiunile pielii. Cu toate acestea, acest lucru a fost negat, deoarece exista o lipsa de dovezi pentru a face afirmatii cu privire la proprietatile sale.

Acum, dupa cum explica dermatologul Raechele Cochran Gathers in revista Real Simple , produsul poate avea unele beneficii, dar trebuie utilizat cu prudenta. De fapt, cei care doresc sa-l foloseasca ar trebui sa primeasca mai intai o evaluare de catre un dermatolog.

Otetul de mere este remarcat pentru proprietatile sale antibacteriene si antifungice care au demonstrat potentialul de a controla infectiile pielii cauzate de bacterii si ciuperci. Chiar si asa, datorita aciditatii sale mari, este necesara diluarea in apa pentru a evita agresiunile.

Pe de alta parte, produsul contine acid citric, un alfa hidroxi acid (sau AHA) care este asociat cu prevenirea semnelor premature de imbatranire si a imperfectiunilor. Aplicarea sa, mereu diluata in apa, ajuta la mentinerea pielii curate si sanatoase.

Beneficiile otetului de mere pentru piele

Pentru a-l sintetiza un pic mai mult, trebuie sa comentam principalele beneficii atribuite otetului de mere in raport cu sanatatea pielii. Desi lipsesc dovezi privind eficacitatea sa, diluat in apa este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor. Sa vedem.

  • Ajuta la combaterea acneei: nu este un tratament de prima alegere pentru aceasta boala de piele, dar poate ajuta. Un studiu publicat in International Journal of Cosmetic Science a stabilit ca substante precum acidul citric, continut in otet, au potential antimicrobian si pot combate bacteriile P. acnes. 
  • Este un adjuvant in caz de eczeme: in ciuda lipsei de cercetare, se pare ca otetul de mere diluat in apa este bun pentru persoanele cu eczeme. Natura sa acida ajuta la restabilirea pH-ului natural al pielii, care este cheia pentru controlul simptomelor bolii.
  • Imbunatateste aspectul pielii: alfa-hidroxiacizii sau AHA pe care acest ingredient ii concentreaza in proportii mici ajuta la exfolierea, netezirea si iluminarea pielii. In plus, compusii sai antioxidanti ajuta la inhibarea efectelor negative ale radicalilor liberi pentru a preveni imbatranirea prematura.

Cum sa folositi in siguranta otetul de mere pe piele?

Pana acum, otetul de mere diluat cu apa este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, in cazul in care aveti pielea sensibila sau un anumit tip de afectiune dermatologica, cel mai bine este sa va consultati mai intai medicul sau dermatologul.

In toate cazurile, se recomanda efectuarea unui mic test inainte de a utiliza produsul in intregime. Pentru a face acest lucru, pur si simplu aplicati-l intr-o zona neobservata, cum ar fi incheietura mainii sau sub maxilar, inainte de a o muta peste restul pielii. Daca dupa cateva minute nu apar reactii nefavorabile, se poate folosi.

Ingrediente

  • 1 lingura de otet de mere (20 ml)
  • 2 linguri de apa (40 ml)

Instructiuni

  • Combinati otetul de mere cu lingurile de apa.
  • Apoi scufundati o minge de bumbac in lichid si tamponati-o pe zonele dorite.
  • Daca doriti, pregatiti mai mult (o parte otet la doua parti apa) si depozitati-l intr-o sticla cu pulverizator. Lichidul rezultat poate fi pulverizat pe toata fata ca toner.

Otet de mere pentru eczeme

  • In caz de eczeme, recomandarea este sa diluati o cana de otet de mere (250 ml) in apa calduta a cazii. Apoi, ar trebui sa scufundati corpul timp de 15 sau 20 de minute. Dupa acest timp, clatiti si hidratati pielea.

Otetul de mere are unele efecte secundare grave.

Efecte secundare posibile

Aplicarea otetului de mere nediluat poate provoca arsuri chimice. Prin urmare, este esential sa respectati recomandarile de utilizare. Cu toate acestea, intr-un caz raportat in Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie , un minor a prezentat leziuni ale pielii din cauza utilizarii acestui produs.

Din acest motiv, nu trebuie luat cu usurinta. Este esential sa se evalueze mai intai starea pielii si daca exista posibile reactii adverse. In unele cazuri, chiar si solutiile diluate duc la iritatii si uscaciune.

Ce ar trebui sa va amintiti?

In ciuda popularitatii otetului de mere ca aliat pentru ingrijirea pielii, multe dintre efectele sale provin doar din date anecdotice. Deocamdata, nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina utilizarea sa ca tratament pentru afectiuni ale pielii sau in scopuri cosmetice.

Totusi, diluarea in apa este o modalitate practica de a o include in rutina ta de frumusete. Se crede ca poate promova curatarea pielii si reducerea acneei si eczemelor. Esti interesat sa-l folosesti? Nu uitati sa urmati toate instructiunile date.