Administratorul căminelor de nefamiliști din București, lichidat și reprivatizat

Categories Explicit, La ziPosted on

Administratorul căminelor de nefamiliști din București, lichidat și reprivatizat

După o privatizare eșuată și ani de zile în care a oferit conducerilor impuse de partidele aflate la guvernare salarii și prime lunare de mii de euro, SC Administrare Cazare Cantine SA (ACC) își vede toate bunurile scoase la mezat pentru a acoperi datoriile.

Creată în anii ’60 cu scopul de a oferi cazare și masă muncitorilor constructori din Capitală, transformată după 1990 în societate pe acțiuni, ACC SA este una dintre relicvele fostului sistem ce mai prezintă încă interes pentru un singur lucru. Deține încă prin București imobile și terenuri ce au scăpat a fi vândute.

Din anul 2000, ACC SA ascunde o istorie zbuciumată: privatizarea făcută cu un SRL ce la rându-i a trecut prin procedura radierii a fost anulată, acest fapt generând procese interminabile pentru punerea în drept a privatizării, vânzări de active, anularea vânzărilor și, la final, incapacitatea de plată.

Ghinion la investitori

Aflată în portofoliul AVAS, care deținea aproape 92% din acțiuni, ACC SA a fost scoasă în 2000 la privatizare. Cumpărătorul pachetului de acțiuni a fost SC ISRO Privacom SRL, agenție imobiliară deținută de doi israelieni cu antecedente în privatizările de „succes” românești: Medalya Itay și Zelivansky Gidon.

Deși, așa cum vom vedea, istoria privatizării de la SC Țesătoria de Bumbac Suveica SA nu le oferea chiar recomandări dintre cele mai bune, israelienii Medalya Itay și Zelivansky Gidon au fost acceptați la acea dată de FPS-ul transformat apoi în AVAS ca investitori la ACC SA în schimbul promisiunilor de investiții pentru modernizarea și exploatarea spaţiilor deținute de societate. După ce timp de două luni ISRO Privacom SRL nu a respectat înțelegerile contractuale de privatizare cuprinse în graficul semnat, s-a anulat contractul de privatizare pentru Administrare Cazare Cantine SA.

Acest lucru a însemnat declanșarea unui lung șir de procese, finalizat abia în luna iulie anul curent. Numai că, în timp ce se judeca cu statul român, firma cumpărătoare, ISRO Privacom SRL, a fost radiată din Registrul Comerțului pentru faptul de a nu-și fi depus timp de trei ani de zile declarațiile fiscale. Alte procese, alte hotărâri. Cu înțelegerea contractuală de privatizare anulată de AVAS, ea însăși radiată ca firmă, ISRO Privacom a reușit însă imposibilul: în iunie 2010, printr-o procedură ingenioasă, a fost pusă în proprietatea pachetului majoritar de acțiuni la ACC SA.

De la profit la incapacitate de plată

După ce a terminat anul 2008 cu un profit brut declarat de peste 712.000 lei, SC Administrare Cazare Cantine SA pare să fi fost drastic afectată de criza din 2009. În lipsa muncitorilor de pe șantiere pe care îi caza în căminele proprii, societatea a ajuns în imposibilitatea de a-și mai putea achita facturile restante.

Ca soluție la lipsa de lichidități, conducerea ACC a decis în noiembrie 2009, prin hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGEA), ipotecarea la BCR a unui singur imobil, cel din strada Tudor Gociu 24B,  în schimbul obținerii unui credit de până la 500.000 lei. Suma ar fi fost suficientă pentru închiderea facturilor restante la plată acumulate în contabilitatea ACC SA. Planul conducerii societății nu a mai avut însă când să fie aplicat.

Invocând neplata sumei de 38.248,95 lei pentru lucrări facturate și neachitate, SC Matcons Instal SRL s-a adresat în martie 2010 instanțelor de judecată solicitând declararea societății Administrare Cazare Cantine SA ca fiind în incapacitate de plată. Deși termenul de judecată fixat inițial pentru data de 2 iunie 2010 ar fi permis ACC SA să contracteze împrumutul de la BCR și să-și închidă datoriile, inclusiv către firma ce i-a cerut insolvența, lucrurile s-au precipitat în instanță.

Dacă creditorul, SC Matcons Instal SRL, avea tot interesul să ceară judecarea dosarului mai devreme decât se fixase inițial, este total surpinzătoare decizia juridică a ACC SA de a solicita, la rându-i, același lucru. Cum ambele părți au fost de acord cu devansarea termenului de judecată, instanța s-a conformat și, în loc să judece dosarul de insolvență a ACC SA pe data de 2 iunie 2010, a fixat termen pentru 24.03.2010. Fix la această dată, cum erau îndeplinite condițiile legale, instanța nu a mai stat să analizeze varianta ieșirii din incapacitate de plată prin banii luați împrumut de la BCR și a declarat Administrare Cazare Cantine SA în insolvență.

SRL-ul ISRO Privacom, repus în drepturi printr-un artificiu

Imediat după decizia instanței, administratorul judiciar numit a emis notificări privind intrarea ACC SA în insolvență, inclusiv către Registrul Comerțului și Depozitarul Central, aceasta din urmă ținând evidența acțiunilor ACC SA. Cu toate acestea, după două luni de zile, în joc a reapărut investitorul uitat: ISRO Privacom SRL.

După mulți ani în care s-a judecat cu AVAS, ISRO Privacom SRL a obținut în instanță dreptul asupra pachetului majoritar de acțiuni la ACC.  Deși starea de insolvență „îngheață” acțiunile oricărei societăți, acestea nemaiputând fi tranzacționate, la ACC SA s-a produs miracolul. Cu insolvența notificată, Depozitarul Central a înscris pe data de 4 iunie 2010 transferul de acțiuni ACC SA de la AVAS la ISRO Privacom SRL. La o distanță de o lună, chiar dacă știa de aceeași notificare de intrare în insolvență, Registrul Comerțului a urmat exemplul și a înregistrat schimbarea acționariatului la ACC SA.

Bunăvoința Depozitarului Central și a Registrului Comerțului față de investitorul ISRO Privacom a fost taxată imediat de câțiva mici acționari care au reclamat la tribunal nerespectarea procedurilor. Imediat, instanța a stabilit suspendarea hotărârilor luate de noul acționar până când societatea ACC SA va ieși din insolvență.

Suveica SA, în același portofoliu

Acționarii din spatele investitorul ISRO Privacom SRL, care în 2000  au cumpărat de la AVAS aproape 92% din SC Administrare Cazare Cantine SA, nu sunt la primul caz de privatizare ce cunoaște un sfârșit mai puțin fericit. Medalya Itay și Zelivansky Gidon au mai cumpărat tot în anul 2000, prin intermediul SC Agils Impex SRL, pachetul principal de acțiuni deținut de statul român la Ţesătoria de Bumbac Suveica SA.

După ce activele s-au împuținat peste noapte, această societate a fost lăsată să fie radiată prin simpla nedepunere a situațiilor financiare. Lucru care s-a și întâmplat la începutul anului 2008. Procedura închiderii firmelor prin nedepunerea situațiilor financiare la Registrul Comerțului pare a fi o practică folosită la nevoie de israelienii  Medalya Itay și Zelivansky Gidon. Același lucru s-a întâmplat și la ISRO Privacom SRL. Timp de trei ani, în perioada 2003-2005, firma nu a depus la Registrul Comerțului nici o situație financiară, fapt ce a determinat radierea firmei în luna mai 2007.

Cum însă între timp ISRO fusese vândută pentru 300.000 euro de către Medalya Itay și Zelivansky Gidon altei firme, Privilegeway Investments Limited SA Cipru, s-au depus eforturi pentru reînmatriculare. Mai ales că l-a mijloc era vorba de contractul pentru privatizarea ACC SA, pentru care se duceau lupte în instanțe. Aceleași instanțe au reabilitat rapid „scăparea” ISRO de a nu-și fi onorat timp de trei ani obligațiile legale și au reînscris societatea.

Rugați, prin intermediul avocatului, să ne ofere amănunte privind istoria privatizării ACC SA, reprezentanții ISRO Privacom SRL nu au oferit precizări.

Mihai CIORCAN