Un tablou pentru dumneavoastră
Iacob Lazăr: „Nu am abdicat de la truda pictorului”
Galeria Dominus din Bucureşti vinde de 19 ani, tablouri semnate de Iacob Lazăr. O lucrare a sa este cotată aici între 2.000 şi 4.800 de euro, în funcţie de mai multe criterii.
Mărturisesc faptul că îl cunosc pe domnul Iacob Lazăr de mai multe decenii. A face o vizită acasă la Rodica şi Iacob Lazăr era mare o bucurie rafinată. Rodica Lazăr s-a pierdut, a mai rămas soţul cu tablourile şi fotografiile iubitei sale soţii. Acum, vizitele sunt tot aşa de rodnice, doar că pictoriţa s-a retras în taina lucrărilor şi obiectelor sale de unde ne veghează.
Iacob Lazăr s-a născut pe 18 iunie 1931. Îl are ca profesor pe Alexandru Ciucurencu, la Institutul de Arte. Dar să îl ascultăm: „În prima clasă de şcoală eu am mers, după ce tatăl meu mă învăţase să citesc. Aşa că în timpul orelor eu desenam. Am avut un învăţător care mă acoperea, am primit Premiul I, spre indignarea tuturor. Eram coleg cu băiatul lui Armand Călinescu. Într-o zi îl văd îmbrăcat în negru. «L-au omorât pe tata», mi-a spus”.
În continuare, el relatează: „Prima expoziţie personală am deschis-o împreună cu soţia mea, la şapte ani de la absolvire, şi a fost marcată de dorinţa de a ne câştiga existenţa. Copiii erau mici, aşteptările mari”. Cei doi băieţi au crescut, Ion a devenit pictor şi cadru didactic la Universitatea Naţională de Arte, iar Ştefan – informatician.
„Rodica şi cu mine urmam acelaşi drum, animaţi de aceeaşi pasiune ardentă pentru pictură, fără să fi ştiut cât de dură şi necruţătoare este afirmarea în artă, cât de scump plătit este preţul recunoaşterii eforturilor tale”. Iată o mărturie de credinţă: „Pentru un pictor nu există subiecte mai uşoare sau mai grele, mai frumoase sau mai anoste. Nu este vorba că realizezi un peisaj, o natură moartă sau un portret, ci o pictură. Şi asta este esenţial”.
„Dacă astăzi am ajuns la o oarecare detaşare faţă de latura comercială a picturii, în aşa fel încât să poţi avea autoritatea de a te impune înaintea publicului fără să faci concesii, este pentru că nu am abdicat de la ceea ce am considerat că înseamnă truda pictorului dintotdeauna – credinţa în maeştri şi efortul zilnic, fără menajamente, fără înşelări şi fără înşelarea meşteşugului”.
Un cititor premiat
Timp de o săptămână, aşteptăm scurtele dumneavoastră comentarii la adresa de email [email protected] şi la adresa poştală ziarul Timpul, Piața Presei, corp C, camera 406, sector 1 București. Menţionaţi pe plic „Un tablou pentru dumneavoastră”. Apoi, vom anunţa numele cititorului care a câştigat o lucrare de Iacob Lazăr.
Aristotel BUNESCU