Dacă 2.000 de oameni opresc lucrul spontat și intră în grevă înseamnă că lucrurile nu stau deloc bine și le-a ajuns cuțitul la os. Așa s-a întâmplat, ieri, cu angajații Regiei de Transport în Comun Constanța. Paharul s-a umplut și șoferii au refuzat să mai iasă pe traseu. Au spus că nu mai pot trăi cu salariile de mizerie pe care le primesc. Cam 1.100 de lei în medie, spune liderul de sindicat, Temur Ibraim, consilier local din partea PSD, care avea să își și dea demisia ieri. Greviștii erau nemulțumiți că lefurile nu au mai crescut de trei, patru ani, unii nici nu își mai aduceau bine aminte de când. În plus, li s-au tăiat prima de vacanță și bonurile de masă, care le mai cârpeau cumva veniturile.
Haos și speculă
Ce s-a întâmplat în urma grevei, ați văzut, probabil: haos. Constănțenii așteptau nerăbdători în stații, șoferii de taxi își frecau mâinile de bucurile, șoferii de microbuze s-au gândit că e timpul să scoată un mic profit și au majorat instantaneu prețurile (fapt care ar trebui anchetat de instituțiile statului). Pentru a aplana situația, viceprimarul Gabi Stan a mers în rândurile protestatarilor, a stat de vorbă cu ei, le-a ascultat păsurile.
Au primit promisiuni
S-au luat și câteva decizii. Trei șefi au fost suspendați pentru 30 de zile, la insistențele sindicaliștilor, timp în care activitatea lor va fi analizată. Protestarii au mai primit promisiuni că li se vor acorda din nou bonuri de masă, dar și că vor primi majorări de salarii. Toate acestea însă după ce se va reevalua situația financiară a societății. ”Salariile nu pot să le cresc imediat pentru că nu-mi dă voie legea. Anul trecut, am fost în pierdere, şi nu pe profit. Însă, în momentul în care întreprinderea se mişcă şi cresc veniturile, o să dăm, într-o primă fază, bonuri de masă, care sunt nişte venituri importante şi ăstea, şi apoi spre toamnă, dacă treaba merge şi avem de unde, renegociem contractul colectiv de muncă. Dar nu-i bătut în cuie nimic. Dacă mergem în continuare în gaură, nu am de unde să le dau nici bonurile de masă. Să muncească şi să producă. Avem bani, le dăm, nu avem bani…”, a declarat directorul RATC, Ovidiu Tănase.
Amenințări la adresa greviștilor
Dacă la începutul grevei directorul RATC a tunat și a fulgerat împotriva greviștilor, spre final a mai îndulcit tonul. ”Este o grevă absolut ilegală, fără niciun fond. Ei nici nu ştiu ce vor”, spunea el, în primele ore. ”Au vrut să dea jos liderul sindical, l-au dat. I-am invitat la negocieri, au zis să meargă nu ştiu cine în mijlocul lor să discute cu ei. S-a plecat de la un grup de agitatori şi momentan este blocat orice dialog”, mai completa Tănase. A revenit la sentimente ceva mai bune mai târziu, spunând că, personal, nu dorește să îi dea în judecată pe greviști. ”S-ar putea să fie nişte probleme cu cetăţenii, cu posesorii de abonamente, care vor să ne dea în judecată pentru că nu am prestat servicii pentru ei. Îmi pare rău, dar nu este vina mea, este vina protestatarilor. Dacă societatea este dată în judecată, mă îndrept şi eu împotriva lor”, a subliniat însă directorul RATC.
Cum s-a ajuns aici
RATC a ajuns într-o situație dezastruoasă din punct de vedere financiar. Așa o denumit-o fostul lider de sindicat. Regia a acumulat datorii peste datorii și nu a mai fost în stare să-și achite nici dările către bugetele de stat, nici o parte dintre furnizori. Problemele cele mai mari sunt din cauza unui litigiu cu Casa Județeană de Pensii. Astfel, în baza Decretului Lege 118/1990, privind persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată în martie 1945, şi a Legii 189/2000, privind persoanele persecutate din motive etnice de regimul instaurat în perioada 1940 – 1945, RATC eliberează abonamente gratuite, care sunt decontate de CJP Constanţa. Acest lucru, spune fostul director, Dumitru Coiciu, nu s-a mai întâmplat în ultimii ani, astfel că RATC a început să acumuleze datorii. Din 2010 și până acum acestea ar fi ajuns la peste 12 milioane de lei. Pentru că nu a încasat, regia, cum spuneam, nici nu a mai achitat la rândul ei. RATC și CJP se luptă de ani de zile în instanță pentru a clarifica aceste aspecte. Cu mijloacele de transport în comun se pot plimba gratuit și pensionarii cu pensii mici din Constanța, dar liderii de sindicat spune că primăria și-a achitat la timp toate datoriile financiare.
Cine îi controlează pe controlori
O parte din veniturile regiei sunt aduse și de vânzările de bilete și de abonamente. Nu toată lumea care călătorește își cumpără însă un bilet, iar campaniile de conștientizare nu au dus la niciun rezultat. Pe de altă parte, călătorii sunt nemulțumiți de modul în care acționează controlorii. ”Dacă văd un cetățean rrom, nu se ating de el. Pe noi însă ne controlează și de cțte două ori, dacă ar putea, mai-mai să ne găsească ceva în neregulă”, spune un călător. Aceștia cred că dacă toată lumea care se urcă în autobuze ar plăti biletul nu s-ar mai fi ajuns la grevă.
Este posibilă privatizarea?
Cu datorii de milioane de lei, RATC pare un colos cu picioare de lut. În ciuda promisiunilor că se vor majora salariile și se vor acorda bonuri de masă și prime, este greu de crezut că rezultatele financiare vor permite acest lucru, în condițiile în care regia pierde bani în fiecare zi de funcționare. În aceste condiții, întrebarea care se ridică firesc este dacă nu cumva privatizarea ar fi o soluție pentru a salva RATC. Sursele Timpul spun că la acest moment iau în calcul atât posibilitatea introducerii unui management privat, cât și o posibiliă privatizare. Companiile de maxi-taxi, private, sunt un exemplu că se poate supraviețui și se poate face profit pe această piață, în anumite condiții. Nicio decizie nu a fost însă luată.