Cei 4 hormoni de stres

Categories LifestylePosted on

Sistemul endocrin este legat de starile de stres si raspunsuri. Se activeaza atunci cand apar situatii stresante si hormonii produc modificari in functionarea organismului.

Cei mai importanti hormoni de stres sunt cortizolul, glucagonul si prolactina. Cu toate acestea, cortizolul este cel care are cel mai mare impact asupra modificarii functionarii fizice si mentale.

Pe de alta parte, hormonii sexuali sunt modificati si in timpul starilor de stres, cum ar fi estrogenii, progesteronul si testosteronul.

Ce este stresul?

Stresul este un sentiment de tensiune fizica sau emotionala care poate proveni din orice situatie sau gand care provoaca sentimente de anxietate, nervozitate sau frustrare.

Atunci cand o persoana sufera de stres, ea experimenteaza nu numai schimbari psihologice, ci si modificari si modificari fizice. Exista stres de origine psihologica, prin care un element perceput ca stresant de catre persoana da nastere la modificari ale activitatii fizice si organice.

In plus, in situatii prelungite, intervin hormonii legati de stres. Acesti hormoni sunt responsabili pentru aceste modificari fizice.

Ce se intampla cu hormonii cand exista stres?

Sistemul endocrin este cel care are legatura cu starile si raspunsurile de stres. Acest sistem este activat atunci cand apar situatii stresante si, in consecinta, accelereaza functionarea glandelor suprarenale.

Acest lucru da nastere unei reactii in lant a diferitilor hormoni, cortizolul fiind hormonul care modifica cel mai mult functionarea organismului. Mai jos puteti vedea cei patru hormoni de stres.

1. Hormonii stresului: cortizol

Cortizolul este hormonul de stres prin excelenta. Organismul il produce in situatii de urgenta pentru a ne ajuta sa facem fata problemelor si sa oferim un raspuns rapid si eficient. In acest fel, atunci cand suntem stresati, eliberarea de cortizol creste.

In conditii normale, celulele corpului nostru folosesc 90% din energie in activitati metabolice precum repararea, reinnoirea sau formarea de noi tesuturi.

Cu toate acestea, in situatii stresante, creierul nostru trimite ordine pentru a elibera cantitati mai mari de cortizol. Acest hormon este responsabil pentru mai multa glucoza in sange pentru a trimite mai multa energie catre muschi, asa cum indica organizatii precum Clinica Mayo.

Cu toate acestea, atunci cand suferim de stres in mod regulat, nivelul de cortizol creste continuu, asa ca cheltuim multa energie pentru a elibera glucoza in sange, iar functiile de recuperare, reinnoire si creare de noi tesuturi sunt paralizate.

Primele simptome ale nivelului ridicat de cortizol sunt:

  • Lipsa simtului umorului.
  • Iritabilitate.
  • Oboseala permanenta.
  • Dureri de cap si crampe musculare.
  • Palpitatii.
  • Lipsa poftei de mancare.
  • Probleme digestive.

2. Glucagon

Hormonul numit glucagon este sintetizat in  pancreas. Actiunea sa principala se concentreaza pe metabolismul carbohidratilor.

Glucagonul face ca ficatul sa elibereze glucoza atunci cand corpul nostru are nevoie de ea, fie din cauza stresului, fie din cauza nivelului scazut de glucoza din sange. Acest dezechilibru hormonal poate fi periculos la persoanele care sufera de un anumit tip de diabet.

3. Prolactina

Prolactina este un hormon secretat de glanda pituitara. Este responsabil de stimularea secretiei de lapte la femei in perioada de alaptare.

Astfel, prin cresterea nivelului de prolactina, hormonul care sintetizeaza hormonii sexuali feminini este inhibat. Astfel, nivelurile ridicate de stres pot provoca alterari ale dorintei sexuale, precum si ale ciclului menstrual.

4. Hormoni sexuali

Cand exista perioade lungi de stres, hormonii sexuali, testosteronul, estrogenii si progesteronul sunt modificati in functionarea lor normala.

4.1. Testosteron

Testosteronul, un hormon sexual masculin, este responsabil de dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine , precum si de raspunsul sexual.

Cand exista niveluri ridicate de stres, productia de testosteron scade, deoarece organismul acorda prioritate eliberarii altor hormoni, cum ar fi cortizolul, care sunt mai utili in fata stresului sau a pericolului. De aceea pot aparea probleme sexuale precum impotenta, disfunctia erectila sau lipsa dorintei sexuale.

4.2. Estrogeni

Nivelurile ridicate de stres scad eliberarea de estrogen, perturband functionarea sexuala normala a femeilor.

4.3. Progesteron

Progesteronul este produs in ovare si este responsabil pentru reglarea ciclului menstrual. Cand productia de progesteron scade, pot aparea simptome precum oboseala extrema , cresterea in greutate, durerile de cap, schimbarile de dispozitie si lipsa dorintei sexuale.

Hormonii stresului: acestia influenteaza organismul si viata noastra de zi cu zi

Perioadele lungi de stres produc eliberarea de hormoni capabili sa produca modificari in functionarea organismului.