Şah la hoții din conductele Oil Terminal: agenții de pază intervin în cel mult patru minute

Categories EconomicPosted on

Societatea Oil Terminal Constanţa a făcut joi recepţia sistemului de monitorizare video a platformei portuare şi a fascicolului de conducte care face legătura între depozitul Platformă Port şi depozitul 4 Sud al companiei.

Directorul Oil Terminal Constanţa, Sorin Ciutureanu, a declarat că proiectul a costat două milioane de lei, cu TVA. Investiția s-a realizat din fonduri propii, iar proiectul de execuţie a început în 2012. Cu ajutorul acesteia se monitorizează 12 conducte pe o lungime de 5 kilometri, prin care se translatează ţiţeiul şi produsele derivate petroliere, de pe mare în depozitul din port.

”Investiţia este de o importanţă deosebită, pentru că prin ea putem asigura monitorizarea video, care reprezintă o condiţie esenţială în obţinerea autorizaţiei de funcţionare pe platforma portuară, conform normelor europene de securitate portuară”, a declarat directorul companiei, Sorin Ciutureanu. Potrivit acestuia, proiectul are ca scop și monitorizarea și prevenirea împotriva incendiilor.

Sistemul dispune de un dispecerat, care este deservit de personal specializat al companiei de pază cu care Oil Terminal are încheiat un contract de asigurare a pazei. ”Patrulele mobile de pază pot ajunge la obiective, la solicitarea dispecerului, în patru minute din momentul în care a fost semnalat vreun furt la conducte”, a declarat Sorin Ciutureanu. Potrivit acestuia, sistemul video supraveghează toate zonele de încărcare şi descărcare a navelor maritim, feroviar şi auto. Orice eventual furt poate fi descoperit imediat, ca și accidentele tehnice din zona respectivă. Sistemul funcționează și pe timp de noapte, cu raze infraroșu.

Din motive de siguranţă, nu au fost făcute publice zonele unde au fost montate camerele.

Mihai Popescu, managerul care s-a ocupat de realizarea sistemului, a declarat că sistemul de înregistare video are o capacitate de stocare maxim minim 30 de zile şi maxim 60 de zile. În total au fost montate 51 de camere video, mobile şi fixe, au fost utilizaţi opt mii de metri liniari de fibră optică de diferite tipuri şi aproape zece mii de metri de cablu de alimentare.

Furtul din conductele Oil Terminal a scăzut cu până cu 80% de când societatea a introdus monitorizare video.