Așa cum vă promiteam, revenim cu informații despre navele-pubelă care se îndreaptă spre portul Constanța.
Cea mai nouă încercare de acest fel aparține unui armator care a încercat să păcălească autoritățile și să descare aici 2.700 de tone de deșeuri.
Este vorba despre nava Volgo Balt 219, sub pavilion Saint Kitts and Nevis. ”Nava este încărcată cu 2.700 de tone de marfă. Ei au declarat că este vorba despre RDF, adică refused derivated fuel, un combustibil derivat din reziduuri, folosit pentru valorificare în fabricile de ciment. De fapt, am descoperit că este vorba despre deșeu menajer selectat și balotat”, a declarat Andrian Mihei, directorul general al Autorității Navale Române. Acesta a precizat că, potrivit Ordonanței 195 din 2005, articolul 32, este interzisă introducerea de deșeuri în România. Dar să vedem ce spune exact legea. Iată: ”Art. 32, punctul 1. Introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă”.
Experții ANR au ajuns la fața locului și au prelevat probe din marfă. ”Acum se așteaptă rezultatul analizelor”, a declarat Mihei. ANR a întocmit și sesizări penale în acest caz.
Surse din portul Constanța spun că s-a creat o adevărată rețea de nave care încearcă să introducă deșeuri în țară. Este o rețea bine pusă la punct, care ”unge” mecanismele sistemului de stat astfel încât să obțină aprobările necesare. Se folosesc și de unele mici artificii, așa cum am văzut mai sus, adică schimbă denumirea mărfii în acte, deși acesta este caz penal. Chiar și comandanții de vas, plătiți cu mii de euro, riscă, ceea ce înseamnă că sumele din acest joc sum imense.