Va ajunge părintele Picu după gratii?

Categories Dosarele TimpulPosted on

Ieri a avut loc un miting de susținere a părintelui Nicolae Picu, organizat de către muzicianul Harry Tavitian și membrii Asociației Sf. Mina. Părintele a fost caterisit de Consistoriul Eparhial, fiind acuzat că a vrut, practic, să privatizeze biserica și oficiul parohial.

Circa o sută de oameni au venit pentru a-l susține pe părinte, care s-a întors special din Italia pentru evenimentul de ieri. ”Probabil că mâine poimâine o să-l vedeți pe la poliție, că o să încerce să-l și aresteze, pentru că se pregătesc plângeri penale”, a spus fiul preotului, Victor Picu, care este în același timp și avocatul asociație. Și părintele a confirmat că se așteaptă să ajungă în zeghe în viitorul apropiat. ”Cât de curând, în zeghe”, a spus acesta. De altfel, la Secția 1 a Poliției Constanța a fost depusă o plângere penală de acum câteva luni, pentru tulburare de posesie. Părintele Picu și fiul său se așteată însă la noi plângeri.

”O donație cu pistoul la tâmplă”

Părintele Picu spune că miezul disputei este biserica și clădirea centrului care se ocupă de tinerii cu probleme. Spune că i s-a cerut să doneze arhiepiscopiei biserica și oficiul parohial. ”O donație cu pistolul la tâmplă”, spune el. ”E un patrimoniu de câteva sute de mii de euro”, a spus și avocatul. ”Este in-cre-di-bil ce se întâmplă. In-cre-di-bil Nu mai avem viață. Ai senzația să fugi din țară, să faci groapă și să… Noroc că a venit el”, a mai precizat avocatul, referindu-se la părinte.
Ce spune avocatul că s-a întâmplat de fapt? El afirmă că Arhiepiscopia a intabulat, ilegal, biserica și clădirea asociație, nu pe numele unei parohii, ci chiar pe Arhiepiscopie. În acest sens, avocatul va depune plângeri la toate instituțiile statului, dar și împotriva funcționarilor de la Cartea Funciară. Nu mai este o problemă de biserică, este o problemă de stat de drept”, a subliniat acesta.

Harry Tavitian a venit special, ieri, pentru acest protest. ”Este o goană a Arhiepiscopiei după averi, după bani. Noi, care ne așteptăm să ne intabuleze sufletele în Rai… Dânșii intabulează biserica și centrul Arca”, a spus el. ”Vom începe să strângem semnături. Vrem să consultăm cât mai mare parte din societatea civilă și din poporul credincios al Constanței, ca să știm exact cum stăm, câtă susținere populară mai are acest episcop. Vrem să știm acest lucru. Vrem să vedem dacă mai este dorit sau nu Teodosie”, a spus Harry Tavitian, care a precizat că rezultatele vor ajunge la Sfântul Sinod, care ar cunoaște foarte bine situația de la Sfântul Mina.
”Nu putem face altceva decât să menținem același spirit de iubire și de dragoste chiar împotriva vrășmașului… a vrășmașilor”, este concluzia părintelui Picu.

Decesul preotului Dumbravă

Scandalul de la Sf. Mina a dus și la decesul unui preot. Este vorba despre Remus Dumbravă, căruia i s-a făcut rău, la mijlocul lui martie, în timpul slujbei de la biserica Sfântul Mina din Constanţa. Preotul Remus Dumbravă avea 61 de ani şi era slujitor la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa ca preot misionar. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Ovidius’ din Constanţa. Preotul era căsătorit şi avea doi copii. Părintele Remus Dumbrava a mers, miercuri, alături de alţi şase preoţi, să oficieze Taina Sfântului Maslu în faţa Bisericii Sfântul Mina, situată în Parcul Tăbăcărie din Constanţa, după ce lăcaşul de cult fusese închis de o asociaţie privată. La un moment dat i s-a făcut rău, şi-a pierdut cunoştinţa şi s-a prăbuşit la pământ, un echipaj SMURD transportându-l la spital în stare gravă. El a fost internat în Secţia de Terapie Intensivă, medicii spunând că a suferit un atac cerebral. Ulterior, vineri, a fost declarat în moarte cerebrală, familia sa opunându-se categoric transplantului de organe.

Scurt istoric

În anul 1993 a fost înfiinţată Asociaţia „Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina” care a avut ca prime obiective statutare: construirea unei Biserici de lemn în stil maramureşan și construirea unui aşezământ social pentru persoanele nevoiaşe. Lucrările au fost duse la îndeplinire de preotul Nicolae Picu, dar cu ajutorul credincioșilor. După 20 de ani, Arhiepisopia Tomisului prin reprezentanţii săi, îlcaterisesc pe preotul ctitor Picu Nicolae şi solicită asociaţiei în cel mai abuziv mod proprietatea întregului Ansamblu Eclesiastic edificat de „Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina”. Părintele Picu este arghilofil pentru că a „înstrăinat” averea bisericească şi a luat bani din biserică şi a dat persoanelor nevoiaşe.
”Iubiţilor, este o manipulare similară celor din perioada comunistă în care preoţi precum părintele Gheorghe Calciu şi Arsenie Boca erau caterisiţi pentru motive inventate de către autorităţile bisericeşti din acea perioadă. Părintele Picu Nicolae nu a înstrăinat nimic, iar copiii şi alte persoane nevoiaşe sunt văduvite în acest moment de ajutorul acestui mare duhovnic si om. Asociaţia împreună cu părintele Picu Nicolae şi credincioşii din Constanţa au construit ansamblul pe care acum, în mod abuziv, o instituţie doreşte să-l naţionalizeze ca în perioada comunistă. Există foarte multe biserici care nu sunt în proprietatea instituţiilor bisericeşti, precum bisericile din instituţiile militare, din spitale, din universităţi şi cele construite de alte persoane juridice private sau publice. Biserica Sfântul Mina a fost construită pentru a ajuta persoanele nevoiaşe şi pentru a fi o biserică misionară în oraşul Constanţa, iar cel care este ctitorul acesteia este caterisit pentru că asociaţia „Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina” nu a donat proprietăţile pe care timp de 20 de ani le-a edificat cu multă trudă”.