De ce nu cer Mazăre și Constantinescu referendum în cazul gazelor de șist? Precedent există

Categories Dosarele TimpulPosted on

”Nici eu și nici preşedintele Consiliului Județean nu ne putem asuma o astfel de decizie fără a întreba populaţia. Dacă populaţia nu doreşte, nu se va face această investiţie”.

Declarația îi aparține primarului Radu Mazăre, este din 2008 și se referă la o cea mai mare investiție din Dobrogea. Grupul austriac Voestalpine vroia să construiască, în Agigea, un combinat de cinci miliarde de euro.

Ar fi fost create mii de locuri de muncă, ar fi dezvoltat ramuri întregi ale economiei, de la cea industrială la transporturi. Toate bune și frumoase, se ridica însă o întrebare: este mediul protejat?

Atât Primăria Constanța, cât și Consiliul Județean, s-au arătat interesate de acest aspect (nu o să credem gurile rele care spun că cele două instituții puneau bețe-n roate proiectului din alte cauze).

Repetăm ce spune primarul Mazăre: ”Nici eu, nici preşedintele CJC şi nici primarul din Agigea nu ne putem asuma o astfel de decizie fără a întreba populaţia. Dacă populaţia nu doreşte, nu se va face această investiţie. Eu le-am sugerat celor de la Voestalpine să facă o promovare a lucrurilor benefice pe care le aduce combinatul, pentru că despre lucrurile care nu sînt benefice se găseşte cine să vorbească. Le-am spus că este bine să facă o mediatizare a lucrurilor benefice. Este bine ca populaţia să fie informată exact despre ce înseamnă poluarea, investiţiile, creşterea locurilor de muncă, impactul asupra turismului şi în sens pozitiv şi negativ“.

Preşedintele CA al Voestalpine, Wolfgang Eder, a declarat: „Este o investiţie de peste cinci miliarde de euro şi trebuie să găsim locaţia perfectă pentru acest proiect. Am ascultat părerile autorităţilor locale, pe care le respect. Este normal ca cetăţenii să fie informaţi asupra efectelor, fie ele pozitive, fie negative, şi credem că este normal ca aceştia să îşi spună părerea despre proiect, dacă sînt sau nu de acord cu el. Trebuie să ştiţi că, la Linz, combinatul este în mijlocul oraşului. Acolo avem un dialog deschis cu autorităţile şi cu populaţia şi trebuie să spun că Linz este cel mai curat oraş industrial“.

“Dacă populaţia nu doreşte, nu se va face această investiţie”

Primarul Radu Mazăre a declarat că o astfel de investiţie, cu implicaţii majore asupra mediului înconjurător nu se poate face decît cu acordul locuitorilor judeţului. „A venit tot staff-ul grupului Voestalpine în frunte cu preşedintele Consiliului de Administraţie pentru a discuta despre eventuala investiţie ce s-ar putea realiza la Agigea. Le-am adus la cunoştinţă că dacă se vor hotărî să facă această investiţie, atunci vom face un referendum ca să vedem dacă şi populaţia decide că această investiţie este oportună. Au fost de acord cu punctul nostru de vedere. Nici eu, nici preşedintele CJC şi nici primarul din Agigea nu ne putem asuma o astfel de decizie fără a întreba populaţia. Dacă populaţia nu doreşte, nu se va face această investiţie. Eu le-am sugerat celor de la Voestalpine să facă o promovare a lucrurilor benefice pe care le aduce combinatul, pentru că despre lucrurile care nu sînt benefice se găseşte cine să vorbească. Le-am spus că este bine să facă o mediatizare a lucrurilor benefice. Este bine ca populaţia să fie informată exact despre ce înseamnă poluarea, investiţiile, creşterea locurilor de muncă, impactul asupra turismului şi în sens pozitiv şi negativ“, a declarat Radu Mazăre.

Aceeași poziție a avut-o și președintele CJC, Nicușor Constantinescu. Acesta a pus și punctul pe i: este nevoie de un referendum. ”Problema care se ridică se referă la mediu şi impactul social pe care îl poate avea această investiţie asupra turismului de pe litoral. Astfel, am decis cu primarul Radu Mazăre şi cu primarul de la Agigea că este necesar să consultăm locuitorii judeţului despre necesitatea acestei investiţii“, a declarat Constantinescu. Șeful județului a completat: „fără avizul Primăriei Agigea şi al CJ Constanţa, care emite autorizaţia de construcţie, nu se poate realiza investiţia”.

Era o problemă de mediu? Wolfgang Eder, președintele Consiliului Director al Voestalpine, spunea că în Austria un combinat a fost construit în mijlocul orașului. „Combinatul de la Linz este în mijlocul oraşului, este cel mai curat oraş industrial din toată Austria, suntem obişnuiţi cu un dialog transparent cu populaţia. Dacă acest lucru este dorinţa populaţiei şi a autorităţilor locale, vom avea o abordare constructivă”, a afirmat acesta.

Pentru ecologiști, construirea unui combinat siderugic este mult mai puțin poluantă decât exploatarea gazelor de șist. Niciun constănțean nu a ieșit atunci în stradă împotriva Voestalpine, cum o fac împotriva Chevron, acum. Cu toate acestea, nici Radu Mazăre, nici Nicușor Constantinescu nu au anunțat până acum că doresc să consulte populația.

Dimpotrivă, Radu Mazăre s-a declarat mai degrabă un susținător al exploatării, bazându-se pe considerente economice. Iată ce spunea luna trecută: ”Eu, din câte am discutat, am înţeles că exploatarea nu are loc pe coastă, ci este mai în interior. Şi, doi, am avut o întâlnire cu reprezentantul Chevron şi i-am spus să vină să văd care ar fi avantajele comunităţii locale. Şi a zis ”am înţeles, mă întorc cu temele făcute” şi îl aştept. S-ar putea ca, dacă se ajunge la această exploatare, bineînţeles cu toate avizele de mediu în care eu nu mă bag, să ne livreze gaz ieftin care să se răsfrângă direct în preţul gigacaloriei şi să te coste încălzirea cu 20% mai ieftin sau cu 25%”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, primarul Constanţei. Acesta a dat drept exemplu SUA, unde de 10 ani se exploatează gazele de şist, ceea ce a dus la efecte pozitive în domeniul economic, în timp ce, conform lui Mazăre, europenii „scârţâie şi dau din nas” cu privire la această exploatare. „Cei la care ne uităm noi şi îi sorbim din priviri ca fiind mult în faţa noastră din punct de vedere democratic şi industrial, americanii, o fac de 10 ani şi au ajuns dintr-o ţară importatoare în una exportatoare de gaze şi pe studiile economice se apreciază că revigorarea economiei americane după criză, ceea ce nu s-a întâmplat în Europa, se datorează în mare parte exploatării gazelor de şist. Şi vă explic de ce: pentru că gazul folosit în economie este de opt ori mai ieftin decât gazul european. Şi atunci e logic că oriunde se foloseşte gaz în industrie, preţul produsului e sensibil mai mic şi atunci este competitiv pe piaţa mondială. Europenii au scârţâit, au strâmbat din nas şi dau din criză în criză din ţară în ţară şi din mişcări sociale în mişcări sociale.(…) Nu văd de noi să fim şi capra râioasă şi cu coada sus„, a afirmat Radu Mazăre.

PS. Întrebarea din titlu este retorică. Mulți dintre cititorii noștri știu deja răspunsul.