Cele mai bune 4 labirinturi din Argentina

Categories Timpul LiberPosted on

5 mai marcheaza Ziua Internationala a Labirintului, o data care actualizeaza un concept foarte vechi: a te pierde si a-ti gasi inteligenta. El Hoyo, Montecarlo, Los Cocos si San Rafael sunt destinatii care ascund cele mai frumoase labirinturi din tara noastra. Intrarea in pasajele sale este o provocare, dar si un joc care atrage imaginatia.

Ideea de labirint este aproape la fel de veche ca omul si a capatat semnificatii diferite de-a lungul timpului. Era un simbol magic, o amuleta, un joc romantic si o provocare intelectuala. Pentru unii este o cale de meditatie, pentru altii o cale de imbunatatire. Adevarul este ca interpretarile sunt multiple si variate.

Labirintul castelului din Leeds, Anglia, este unul dintre numeroasele modele de zid vegetal. A fost construit in secolul trecut in spiritul desenelor antice. 

Multi indica traseul, „Cine cauta doar iesirea nu intelege labirintul si chiar daca il gaseste, va pleca fara sa fi inteles”, spune scriitorul spaniol Jose Bergamin. Poate ca aceasta este o premisa de retinut inainte de a porni pe cale.

„Nu este necesar sa ridicati un labirint atunci cand universul este deja”, spune Jorge Luis Borges intr-unul dintre pasajele din El Aleph . Borges a conceput cosmosul ca un labirint infinit si a surprins aceasta idee in multe dintre povestile sale. Nu a fost singurul, fanii in literatura si arta se numara in multime.

Se pare ca cel mai vechi labirint a fost egiptean, Hawara, un complex funerar vechi de aproape 4.000 de mii de ani, cu o piramida, terase deschise, camere, capele si cripte ascunse, monument pe care l-a descris in detaliu istoricul Herodot.

Cel mai cunoscut model este insa cel cretan, sponsorizat de legenda Minotaurului si povestea de dragoste a lui Tezeu si Ariadnei, un ghem de ata salvator. Acest labirint – mereu conform mitului – a fost proiectat de inventatorul Daedalus pentru a ascunde Taurul de care Pasifae, sotia regelui Minos, se indragostise, dar asta este o alta poveste.

Ideea este ca acest model si legenda sa au inspirat nenumarate structuri similare de-a lungul timpului. Trebuie precizat ca ramasitele labirintului in cauza nu au fost gasite niciodata. Unii arheologi sugereaza ca decorul povestii a fost inspirat de palatul din Knossos, dar nu exista niciun acord in acest sens.

mozaic roman infatisand lupta dintre Tezeu si Minotaur; provine din vila romana din Loigersfelder, Austria.

Labirinturile se clasifica in doua grupe, clasicul sau univiario care se parcurge de la inceput pana in centru, dus-intors, pe aceeasi cale. Nu exista cai alternative, nici bifurcari: se intra si se iese prin acelasi loc.

Pe de alta parte, sunt formatele cu mai multe cai care propun mai multe cai, la fiecare rascruce de drumuri mergatorul trebuie sa aleaga una, care va duce sau nu la iesire. Aceasta varianta a inceput sa fie folosita in Anglia in secolul al XVII-lea in proiectarea gradinilor si a fost inarmata cu arbusti si copaci. Ideea a fost promovarea intalnirii de dragoste. Ulterior, au fost adoptate in toata Europa, in special in Italia si Franta.

In mozaicurile romane labirintul apare frecvent, a fost desenat si ca amuleta protectoare in spatiile publice si private. Multe manuscrise medievale arata aceasta forma ca un dispozitiv grafic de tip decorativ.

Bazilicile au si labirinturi. Cea mai cunoscuta este cea a catedralei din Chartres, Franta, care a fost inarmata cu mozaicuri pe podeaua naosului central si a servit drept cale pentru pelerini.

In nava centrala a catedralei din Chartres, Franta, este desenat un labirint pe care calugarii il foloseau pentru a face pelerinaje. In centru se afla Ierusalimul.

In Anglia Tudor, labirinturile s-au mutat in gradinile palatelor si caselor nobiliare, dintre care cea mai faimoasa este Hampton Court. Astfel, in perioada Renasterii aceasta structura a parasit cladirile de cult si s-a transformat intr-un spatiu galant propice romantismului, un loc in care indragostitii isi puteau dezlantui pasiunile in largul lor, liberi de judecata morala.

Hampton Court, palatul construit de Henric al VIII-lea se mandreste cu unul dintre cele mai vechi labirinturi de gradina. Formatul sau trapezoidal a inspirat multe altele.

Labirintul a supravietuit pana in zilele noastre, in prezent exista modele in oglinda si versiuni 3D si este prezent in multe dintre jocurile video care ii seduc pe cei mai tineri.

La noi in tara exista patru labirinturi care merita cunoscute, trebuie doar sa pornesti intr-o aventura. Apoi, mai mult de unul isi va aminti de Alice pierduta in labirintul reginei Inimilor sau Harry Potter trecand prin ultimul test al concursului Trei vrajitori intr-un labirint plin de obiecte magice.

Claudio Levi si Doris Romera visau deja la acest labirint cand au cumparat o fasie de teren de cinci hectare in valea Rio Epuyen, Chubut.

In 1996 au inceput sarcina titanica de a planta 2.100 de Cupressus Macrocarpa – cunoscut si sub numele de chiparos Monterey – urmand traseul pe care si l-au imaginat anterior. Plantatia le-a luat 25 de zile de munca constanta.

Situl situat la 15 km de El Bolson si la doar 4 km de oraselul El Hoyo, a fost inaugurat in 2015, cand copacii aveau deja o crestere interesanta, astazi putand fi vizitat.

In Valea Epuyen, inconjurat de prezenta impresionanta a Anzilor, labirintul Patagoniei este unul dintre cele mai importante din America de Sud

Claudio a fost responsabil de design, un proiect care a fost alimentat cu cunostinte despre kabbalah, istorie, geometrie sacra, mitologie, filozofie si magie. Dincolo de asta, exista o credinta in universalitatea conceptului, care este prezenta si in cultura indigena locala.

Incadrata de prezenta lantului muntos andin, Patagonia are noua intrari, noua iesiri si mai multe rascruce de drumuri. Este cel mai mare din America de Sud, cu 8.000 m2 si 2.200 de metri de trasee de explorat.

La sfarsitul turului, ceainaria proprie este cel mai bun loc pentru a incheia dupa-amiaza. Acolo a fost alcatuit meniul pe baza de fructe, flori, seminte si ciuperci din propria plantatie. Produsele de patiserie delicioase si sandvisurile memorabile care sunt insotite de sucuri, ceaiuri sau o varietate de beri artizanale sunt premiul binemeritat pentru cei care indraznesc sa faca fata acestei provocari patagonice.

Situat pe mosia Los Alamos, in sudul Mendozei, acest proiect a fost conceput ca un omagiu adus lui Jorge Luis Borges, un prieten si confident al Susanei Bombal, proprietara acestor terenuri.

Prietenia dintre Bombal si Borges era draguta. In anii 1940, Susana, o femeie strans legata de domeniul artelor si literaturii, si-a transformat ferma intr-un loc de intalnire pentru personalitati marcante, printre care Borges.

Plin de simbolism, a fost conceput pentru a-l aminti pe Jorge Luis Borges si este bijuteria Finca Los Alamos.

Dupa moartea scriitorului, un prieten al ambilor, Randoll Coate, a decis sa creeze un labirint pentru a-l aminti. Se pare ca a avut un vis revelator si de cand Susana a aparut in el, i-a mentionat ideea intr-o scrisoare. Ambii au insistat asupra acestei firme, dar ea a murit fara sa o poata duce la bun sfarsit.

Ani mai tarziu, Camilo Aldao si fiii sai, mostenitori ai Los Alamos, au reluat misiunea si au decis sa construiasca labirintul chiar acolo. Maria Kodama a donat designul lui Coate, iar Carlos Thays (h) a fost chemat sa execute proiectul.

Designul s-a concretizat din cultivarea a zeci de Buxus care s-au terminat de plantat in 2003. In jurul acestuia, o geografie a muntilor, viilor si plopi serveste drept cadru pentru acest tur de vis.

Labirintul a ascuns nenumarate simboluri: numele lui Borges, initialele Mariei Kodama, simbolul infinitului, un semn de intrebare, clepsidra si bastonul, in timp ce perimetrul deseneaza contururile unei carti deschise. Toate aceste forme pot fi vazute din varful unui turn de fier de 18 metri, construit pe o latura.

Turul dureaza putin peste o jumatate de ora. La final, va puteti prelungi sederea la Pulperia , un colt al mosiei unde este oferit un meniu Mendoza cu vinuri de la crama in sine.

Este primul labirint argentinian proiectat cu arta topiara traditionala. Originile sale dateaza din anii 1940, cand italianul Juan Barbero a cumparat niste terenuri in valea Punilla din Cordoba si, pe langa construirea unui hotel – astazi nu functioneaza ca atare – i-a avut ideea de a adauga un parc de agrement cu un labirint inclus.

Proiectul El Descans a fost dezvoltat in Los Cocos, la 12 km de La Cumbre, sub conducerea agronomilor Raul Neira si Martin Ezcurra, care si-au imaginat un traseu marginit de ligustris si chiparosi.

Preludiul turului este captusit cu fantani si statui de marmura, replici ale artei romane si grecesti pe care Barber le-a adus din Italia natala. Traseul intern prezinta mai multe puncte de vedere care propun o oprire pentru a observa designul vegetal dintr-o alta perspectiva.

Dupa ce ati gasit iesirea, puteti vizita mostrele de obiecte indigene, argintarie si monturi creole, precum si un muzeu al apiculturii, situat in imprejurimi.

Foarte aproape de acolo, in afara complexului, se afla un telescaun care ofera o priveliste frumoasa asupra vaii si completeaza plimbarea.

La 180 km de Posadas, pe traseul care duce la Cascada Iguazu, se afla acest labirint unic. Situat la marginea orasului Monte Carlo, un oras fondat de imigranti germani, site-ul invita la o oprire.

A fost proiectat de Guillermo „Billy” Baden, un cultivator local de orhidee, intr-o sectiune a Parcului Juan Vortisch. Amenajarea este dezvoltata pe o suprafata de 3100 m2 cu drumuri de pamant rosu, doua intrari si o singura iesire. Cea mai mare provocare este de a depasi cele 510 colturi oarbe, care il incurca si il obliga pe mers sa-si revina pe pasi. Un pod de observatie inaltat va permite sa observati designul de sus si sa ajutati pe cineva care este dezorientat.

Locul ales este o fortareata a junglei misionare unde se incearca sa protejeze natura locala dar si se cultiva mai multe specii exotice. Exista o gradina de orhidee incredibila, care este mandria orasului.

Labirintul a fost proiectat de Guillermo Baden, un cultivator local de flori. Foarte aproape de acolo, o vizita la gradina de orhidee a parcului este obligatorie. jad

Poti merge in orice moment al anului, dar octombrie este o luna ideala, mai ales daca iti organizezi vizita in cadrul Festivalului National al Orhideelor ​​si Florilor Provinciale, deoarece Monte Carlo este locul de desfasurare a acestui eveniment.

Cateva parcuri locale de agrement destinate publicului ofera adesea labirinturi printre atractiile lor.

Labirintul Nono (Traslasierra, Cordoba) are sase modele concepute pentru cei mici. Cel mai mare labirint de 900 m2 a fost proiectat cu 1600 ai tai, adusi din orasul Pedernal. Chiar acolo exista o varianta de design troian, alta de numere, un labirint care se rezolva ca un puzzle, altul in forma de fluture si unul conceput pentru a alerga curse. In plus, site-ul are diferite jocuri pentru a petrece ziua cu familia

Parque La Serranita – la 36 km de Villa General Belgrano, Cordoba- are ca atractie centrala un labirint de ligustri si numeroase jocuri care isi propun sa provoace dexteritatea, memoria si munca in echipa a celor mici.

La Casualidad din Sierra de los Padres este o destinatie conceputa cu activitati in aer liber si un frumos labirint de legume de 2500 m2. Are o padure placuta de nuci si castani si spatii pentru dezvoltarea cataratului pe perete, tir cu arcul, footgolf si foosball uman. Site-ul, care are un camping, este deschis doar in anumite perioade ale anului, asa ca este important sa faceti o rezervare inainte de a merge.