Conferinţa Naţională de la RAJA Constanţa, dedicată unui deceniu de la intrarea României în NATO: „APA este în centrul abordărilor privind „INFRASTRUCTURILE CRITICE”!

Categories SocialPosted on

SECURITATEA APEI potabile, problematica „INFRASTRUCTURILOR CRITICE”, în speţă: pe domeniul  alimentării cu apă, şi CRIZA MONDIALĂ A APEI au fost CELE TEREI TEME PRINCIPALE, SPECIFICE, discutate în cadrul Conferinţei Naţionale „Profilul României în NATO, la 10 ani de la aderare“, eveniment găzduit, în această săptămână (6 – 8 iunie 2014), de cel mai mare operator de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare din România: SC RAJA SA Constanța.

Întrunirea a fost organizată, sub egida NATO (Tratatul Atlanticului de Nord), de către următoarele instituţii şi structuri asociative: Academia Română, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane“ din Iaşi, Asociația Română a Apei, Patronatul Român al Apei, Fundația EURISC (Institutul European pentru Managementul Riscului, Securității și Comunicării) și Asociația „George C. Marshall“ România.

Evenimentul a avut ca parteneri oficiali: Departamentul Securității Naționale al Administrației Prezidențiale și Guvernul României.

Printre cei prezenţi la Conferinţă s-au numărat, alături de reprezentantul companiei – gazdă, Felix Stroe, directorul – general al SC RAJA SA Constanţa: general (patru stele / general de armată) (r) prof. univ. dr. Constantin Degeratu – fost șef al Statului Major General și fost consilier prezidențial pentru Securitate Națională; prof. dr. Iulian Fota – consilier prezidențial pe probleme de Securitate Națională; general (patru stele / general de armată) dr. ing. Nicolaie Spiroiu – președinte de onoare al Colegiului Național de Apărare, fost ministru al Apărării Naționale a României, fost ministru –consilier de stat, consilier militar la Misiunea României pe lângă ONU; general (patru stele / general de armată) (r) dr. Dan Radu Ghica – fost locțiitor al șefului Statului Major General, fost comandant al trupelor române în Irak; general – maior Mihaiu Mărgărit – analist politico – militar, director de proiecte al Fundaţiei EURISC, fost şef al Direcţiei Informaţii Militare din cadrul Statului Major General; colonel (r) dr. Ion Petrescu – analist militar, vicepreşedinte al Asociației „George C. Marshall“ – România, fondator al Clubului Militar Român de Reflecție Euroatlantică, fost director al Trustului de Presă al Armatei României; Sorin Encuțescu – secretar de stat, consilier pe probleme de Securitate Națională al primului ministru al României; prof. dr. Liviu Mureşan, preşedinte al Fundaţiei EURISC, unul dointre iniţiatorii acestei acţiuni; general (patru stele / general de armată) Dan-Ghica Radu, fost locţiitor al Şefului de Stat Major bal Trupelor de Uscat, participant, în calitate de comandant al trupelor române, pe frontul din Afganistan; Emilian Dobrescu, secretar ştiinţific al Secţiei de Ştiinţe Sociale a Academiei Române; prof. dr. ing. Dorian Vlădeanu, fost secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, coordonator al procesului de elaborare a legislaţiilor şi strategiilor de dezvoltare a serviciilor publice româneşti, în vederea aderării la Uniunea Europeană; prof. Univ. dr. Ovidiu Gherasim, unul dintre cei mai apreciaţi specialişti români în ITI şi problematica deciziilor „fuzzy” ş.a.

La eveniment au fost discutate subiecte precum: „România, stat membru NATO – beneficiar și furnizor de securitate“, „Armata României, prezență activă în misiuni şi teatre de operațiuni“, „România – NATO, perioada de preaderare“.

Dar tema majoră a conferinţei este „Criza şi securitatea apei potabile”, ce vizează problematica “INFRASTRUCTURILOR CRITICE”, de alimentare cu apă potabilă şi de evacuare şi neutralizare ecologică a apelor uzate, în contextual unei realităţi alarmante a timpurilor pe care le trăim: CRIZA MONDIALĂ A APEI!
(Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite / O.N.U., problema apei la nivel mondial reprezintă unul dintre factorii de risc major, la adresa păcii şi securităţii globale!)

În cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată ieri, la sediul SC RAJA SA, FELIX STROE, directorul – general al companiei cu capital integral de stat, a lămurit problema legăturii dintre obiectul muncii gazdelor Conferinţei şi Securitatea Naţională, Regională şi Globală!

Felix Stroe: „Mulți ne-am întrebat de ce s-a organizat simpozionul «România – 10 ani de la aderarea NATO», în colaborare cu Asociața Română a Apei și Academia Română.
Un prim motiv s-a evidențiat în secțiunea de dezbateri privind: “Criza apei – Criza globală și Infrastructuri Critice”.
În calitate de cel mai mare operator regional de servicii de alimentare cu apă potabilă din România, am considerat că lansarea în premieră națională a temei privind managementul “Infrastructurilor Critice”, un concept relativ nou, modern, de abordare a strategiilor de securitate, incluzând și gestiunea, în condiții de criză, a serviciilor de alimentare cu apă potabilă, nu putea avea o amplasare mai potrivită!
Aceasta cu atât mai mult cu cât SC RAJA SA Constanţa este una dintre puținele instituții din țara noastră care are elaborate programe anti-criză, în ultimii trei ani!
Un al doilea motiv ar fi acela că în județul Constanța este prezentă cea mai consistentă și puternică unitate militară NATO, baza aeriană de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu.”

Sorin Encuțescu, secretar de stat, consilier pe probleme de Securitate Națională al prim – ministrului României, a vorbit despre rolul important al sistemelor de alimentare cu apă în asigurarea securității populației: „Sistemele de alimentare cu apă fac parte din “Infrastructura Critică”.
Securitatatea sistemelor cu apă este o problemă majoră, aşadar: prioritară. În România, dar şi la nivelul Uniunii Europene, avem, deja, un cadrul legislativ al protecției “Infrastructurilor Critice”, din care face parte și apa”.

Astfel, operatorii de apă ar putea primi sprijin financiar, pentru a asigura securitatea rețelelor de apă, aşa cum a ţinut să sublinieze directorul – general al SC RAJA SA Constanţa, Felix Stroe:
„Din anul 2010, există un comitet, la nivelul Guvernului, care lucrează la o legislație specifică, ce va permite acordarea unor ajutoare financiare companiilor de apă, pentru asigurarea securității rețelelor de apă, a stațiilor de epurare, a pompelor și a conductelor magistrale de apă”.

Şi ceilalţi participanţi la conferinţa de presă de ieri au abordat câteva probleme, unele cât se poate de ACTUALE, privind subiectul Conferinţei de la sediul RAJA Constanţa.

Astfel, generalul de armată (r) Constantin Degeratu a amintit că Peninsula Crimeea (aflată la doar… 250 de kilometri de Constanţa!), recent anexată, prin forţă militară de către Federaţia Rusă, este alimentată, în proporţie covârşitoare (de peste 90%), cu apă potabilă, din surse (ape curgătoare şi instalaţii) originare în… Ucraina (statul de care aparţine “de jure”)!!!

Generalul de armată (r) Nicolae Spiroiu, la rânndul său, a vorbit despre conceptual modern de “Securitate” (naţională, regională sau globală), care, în zilele noastre, include şi componente precum: securitatea alimentară, a apei, a mediului natural, dar şi pe cea… cibernetică, energetică, a resurselor de materii prime ş.a.m.d.!

În acest context, un alt vorbitor, analistul militar general – maior Mihaiu Mărgărit a explicat evoluţia conceptului de “Analiză de Risc”, în condiţiile lumii de astăzi.
Astfel, el a arătat că, de exemplu, apar noi… specializări militare: ofiţeri (de legătură, cu mediul economic şi social, administrativ) pe probleme de securitate alimentară, a apei potabile, de mediu, energetică, cibernetică etc.!

Cel care a concluzionat a fost tot Felix Stroe, directorul – general şi preşedintele Consiliului de Administraţie al SC RAJA SA Constanţa, gazda evenimentului:
“Apa este, astăzi ca şi în întreaga existenţă a Vieţii pe Pământ, elemental fără de care nu poate, efectiv, exista aveastă Viaţă!
Aşadar, de felul în care gestionăm această resursă vitală, depinde TOTUL, vitorul Omenirii şi al Planetei.
Militarii, ca şi civilii, sunt preocupaţi, din ce în ce mai mult, de securizarea acestei resurse, iar calitatea noastră de membri în cel mai select (şi puternic) club militar al lumii contemporane, NATO, ne dă garanţii privitoare şi la securitatea alimentării cu apă şi protejarea acestei resurse, ca parte integrantă, esenţială Vieţii, a mediului natural şi a organizării sociale şi economice, naţionale şi internaţionale!”