Saptamana aceasta a dezvaluit existenta unui program sofisticat de supraveghere a armatei israeliene care incurajeaza soldatii sa fotografieze toti palestinienii din teritoriile ocupate, inclusiv femei, copii si batrani, si sa introduca imaginile intr-o baza de date care le permite sa identifice si sa controleze in orice moment. populatia din Cisiordania.
Programul a fost dezvaluit de un raport al The Washington Post care aduna declaratii ale soldatilor care au participat la aceasta companie si au denuntat-o catre Breaking the Silence, un ONG israelian format din fosti militari opusi ocupatiei, din anonimat pentru a evita. fiind identificat si pedepsit de autoritati.
Programul introduce recunoasterea faciala intr-o retea de camere si smartphone-uri care alimenteaza un depozit numit Blue Wolf, pe baza caruia sunt verificate fotografiile din baza de date. Programul raspunde emitand culori care alerteaza soldatii pentru a indica daca persoana in cauza ar trebui retinuta, arestata imediat sau ignorata.
Ori Givati de la Breaking the Silence dezvaluie „un sistem digital de supraveghere extrem de invaziv”
Soldatii numesc in mod colocvial programul „Facebook-ul palestinienilor”. Managerii sai ii incurajeaza pe soldati sa fotografieze tot felul de palestinieni si sa incarce zilnic imaginile pe Blue Wolf. Soldatii concureaza intre ei pentru a face cele mai multe fotografii, iar cei care fac cele mai multe primesc recompense, cum ar fi permise.
Numarul de fotografii realizate nu este cunoscut, desi scopul este de a acumula cat mai multe astfel incat majoritatea populatiei palestiniene sa fie inregistrata in baza de date. Pana acum, se stia ca programul a existat, dar datele furnizate de The Washington Post si Breaking the Silence indica faptul ca este mult mai amplu decat se credea anterior.
Ori Givati, unul dintre responsabilii de Breaking the Silence, confirma ca ultima investigatie efectuata de acest ONG „dezvaluie existenta unui sistem digital de supraveghere extrem de invaziv folosit de soldatii israelieni pentru a persecuta populatia civila palestiniana din teritoriile ocupate”.
In Hebron, in sudul Cisiordaniei, au fost instalate camere la punctele de control militare ale acestui oras in inima caruia locuiesc sute de colonisti evrei radicali. Camerele de luat vederi ii identifica pe palestinieni inainte de a-si prezenta cartile de identitate, iar o retea extinsa cu circuit inchis le monitorizeaza miscarile.
Sefii militari le spun soldatilor ca programul de supraveghere este necesar pentru a proteja Israelul de terorism, desi soldatii care l-au denuntat spun ca acesta depaseste lupta impotriva terorismului. Unul dintre militarii intervievati a comentat ca aceasta constituie „o incalcare completa a vietii private a unui intreg popor”.
Parlamentul European solicita interzicerea utilizarii recunoasterii faciale de catre politie in locurile publice
Potrivit organizatiei pentru drepturile civile AccessNow, utilizarea de catre Israel a supravegherii si recunoasterii faciale este printre cele mai elaborate implementari ale acestei tehnologii la nivel mondial pentru a controla o populatie.
Armata refuza sa dea explicatii despre program si asigura ca supravegherea palestinienilor sunt „operatiuni de rutina de securitate” care fac parte din „lupta impotriva terorismului”, iar armata „face eforturi pentru a imbunatati calitatea vietii palestinienilor”.
In noiembrie, Parlamentul European a cerut interzicerea utilizarii recunoasterii faciale de catre politie in locurile publice, o problema care ingrijoreaza multi europeni care considera ca ingradeste libertatea cetatenilor. In cel putin o duzina de orase din SUA, inclusiv Boston si San Francisco, utilizarea tehnologiei de recunoastere faciala a fost, de asemenea, interzisa din aceleasi motive.
Dezbaterea pe aceasta tema devine din ce in ce mai vie in Occident. Tot in SUA, unde politia si alte agentii de securitate insista asupra necesitatii de a folosi recunoasterea faciala. Un studiu oficial realizat in SUA indica faptul ca douazeci de agentii guvernamentale din acea tara folosesc tehnologie de acest tip, deoarece ii ajuta sa identifice suspectii in timpul protestelor. Cei care apara utilizarea acestei tehnologii sustin ca interzicerea acesteia va submina lupta „impotriva criminalitatii si terorismului” in Europa.
In interiorul Israelului, putem observa miscarea unui sector al guvernului, al politiei si al serviciilor secrete care doreste sa introduca camere de recunoastere faciala in anumite parti ale tarii, dar in acelasi timp si alte sectoare, precum agentia de protectie a vietii private, se opun.proiectului. Desigur, Israelul aplica criterii destul de diferite in teritoriile ocupate.
„Nu ne mai simtim confortabil sa socializam pentru ca camerele ne filmeaza mereu”, a spus palestinianul in varsta de 49 de ani.
Avocatul Asociatiei pentru Drepturile Civile din Israel, Roni Pelli, considera ca armata trebuie sa „renunte imediat” de la un program care incalca in mod sistematic drepturile civile de baza. „In timp ce tarile dezvoltate impun restrictii privind fotografia, recunoasterea faciala si supravegherea, situatia descrisa (in Hebron) constituie o incalcare grava a drepturilor fundamentale precum dreptul la viata privata, in timp ce soldatii sunt incurajati sa faca cat mai multe fotografii barbati, femei. iar copiii intr-un fel de competitie”.
Locuitorul din Hebron, Yasser Abu Marjiah, tatal a patru copii, a declarat pentru The Washington Post ca, de la razboiul din 1967, cand Israelul a ocupat Cisiordania, viata a devenit mai grea pentru palestinieni din oras si ca noua supraveghere digitala i-a indepartat pe civili de ultima. vestigii de intimitate.
„Nu ne mai simtim confortabil sa socializam pentru ca camerele ne filmeaza mereu”, a spus palestinianul in varsta de 49 de ani. Si a adaugat ca nu-si mai lasa copiii sa se joace in afara casei lui si ca rudele lui care locuiesc in zone cu mai putine camere evita sa-l viziteze acasa.