Castele la vânzare

Categories Explicit, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Castele la vânzare

Conacul de la Ilia

Criza face ravagii şi în rândul moştenitorilor de proprietăţi imobiliare impresionante, cum ar fi castelele sau conacele. Întreţinerea imobilelor este prea scumpă, după o asemenea perioadă de recesiune sau, în unele cazuri, retaurarea lor atinge sume ameţitoare. În consecinţă, urmaşii vechilor proprietari le-au scos la vânzare.

Cel mai mare castel din Ardeal construit în stilul classicist a fost scos la vânzare de urmaşii fostului proprietar. Este vorba despre Castelului Gyulay Ferencz din Mintia, care datează din secolul al XVII-lea, şi a aparţinut nobililor maghiari din familia Gyulay.

Înălţat pe un fost domeniu princiar, castelul Gyulay Ferencz are 32 de încăperi şi se întinde pe mai bine de cinci hectare, cu acces direct la râul Mureş.

Construit în 1642, castelul a fost proiectat anume să asigure luxul imobiliar a generaţii întregi de aristocraţi şi nobili maghiari, iar pe teren aferent sunt plantate specii rare de arbori, legenda spune că au primit numele celor mai mari scriitori maghiari.

Castelul păstrează şi în prezent forma pe care contele Ludovic Gyulay i-a dat-o în anul 1834, când a renovat imobilul, modificându-l atunci în stil clasicist.

Castelul Gyulay Ferencz din Mintia, scos la vânzare

În prezent, proprietarul castelului de la Mintia este Horvath Toldi Peter, un cetăţean maghiar, descendent al foştilor proprietari, stabilit în Australia de 30 de ani.

Un adevărat domeniu princiar care astăzi poate fi cumpărat de aproape oricine, pentru că reprezentanţii legali ai castelului au respins o ofertă venită de la un bulibaşă din Sibiu.

Evident, când spunem “oricine” ne referim doar la cei care au suficienţi bani, iar în aceasă ecuaţie nu intră şi statul roman, care a refuzat să-şi exercite dreptul său de preemţiune pentru achiziţionarea acestei locaţii.

Altfel spus, legal proprietarul nu poate să-l vândă unor terţi,  înainte de a-l fi ofertat autorităţilor române, dar pe rand Ministerul Culturii şi Cultelor, Consiliul Judfeţean Hunedoara şi Primăria Veţejl au declinat oferta.

Conform datelor oficiale, Castelul Gyulay Ferencz este monument istoric cotat la clasa A, adică de importanţă naţională şi aşa va rămâne chiar dacă va fi înstrăinat.

Vechiul han din Simeria așteaptă cumpărători

Înainte de scoaterea la vânzare a castelui, s-a făcut o evaluare a domeniului de către o societate comercială specializată şi s-a stabilit valoarea de piaţă a acestuia la cinci milioane de lei în anul 2008. Cu această valoare s-a făcut oferta de achiziţie către Ministerul Finanţelor, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Primăria Veţel, care, toate, pe rând, au respins oferta. Dar, acum, preţul este în scădere.

La ora actuală, se poate spune că imobilul princiar din Mintia se vinde, practice, la preţ de dumping, după ce moştenitorii lui au tăiat peste 80% din valoarea de piaţă stabilită în 2008.

Ca atare, Castelul grofului Gyulay Ferencz, se vinde acum la 850 de mii de euro, dar cel care ar vrea să-l cumpere trebuie să se angajeze că îl va conserva aşa cum se cuvine.

Castelul a fost scos la vânzare şi pentru că, aşa cum au reliefat calculele, aducerea castelului la forma iniţială presupune o investiţie de circa un milion de euro, bani de care actualul proprietar nu dispune.


Ziduri cu valoare de patrimoniu

Bătrânul Han Piski aşteaptă cumpărător

Şi bătrânul Han Piski din Simeria veche aşteaptă încă un cumpărător. Clădirea – monument istoric a fost construită în urmă cu 250 de ani care şia fost martor mut al unor importante evenimente din istoria noastră, dar acum este mai mult o ruină care abia mai aminteşte de gloria de altă dată.

Clădirea este de vânzare şi actualii proprietari speră să găsească pe cineva să o cumpere şi să o restaureze. Hanul Piski – care şi-a luat denumirea după numele pe care îl avea Simeria Veche în secolul XIII, sau Barul Drina cum era cunoscut mai în zilele noastre – se află situat, la doar câteva zeci de metri de Drumul Naţional 7 şi mai păstrează încă sobrietatea clădirilor din vechiul Imperiu Habsburgic.

Imobilul a avut o serie de proprietari, nobili ori ţărani înstăriţi şi a fost chiar şi în proprietatea baronului Gyorgy Banffy, fost guvernator al Transilvaniei şi descendent al uneia dintre cele mai vechi şi mai importante familii nobiliare ardelene.

În 1784, în drumul lor spre Cetatea Devei, răsculaţii au incendiat casa, dar a ars doar acoperişul, construcţia fiind în majoritate din blocuri de piatră, cărămizi şi var nestins.

Conacul din Ilia

Grosimea zidurilor este 85 de centimetri, iar a pivniţelor de 250 cm, cu boltirea barocă. Intrarea se face, ca şi în urmă cu mai bine de 250 de ani, din stradă, printr-o poartă care despărţea cândva incinta stabilimentului în două aripi şi la fel ca vechile construcţii de acest gen, are şură încorporată.

Hanul Piski apare menţionat în mai multe scrieri istorice şi a stârnit chiar interesul împărarului Franz Josef, care s-a oprit aici la o cafea.

Despre acest monument a scris academicianul David Prodan în lucrarea sa Răscoala lui Horea şi, pe lângă menţiunea istoricului, există şi o replică literară a lui Jokai Mor, în romanul Sărmanii bogaţi, un roman de succes al din 1860. Şi tot Haul Piski a trecut prin revoluţia de la 1848 sau prin cele două războaie mondiale.

Actualul proprietar a dobândit hanul în 1996, şi cere şapte sute de mii de euro pe clădirea monument. Problema e că ultimele renovări au fost făcute în urmă cu mai bine de 30 de ani, aşa că în imobil trebuie băgaţi bani buni pentru a-I reda strălucirea de altă dată.

Castelul din Mintia

Potrivit administratorului public al oraşului Simeria, Adrian Bozdog, edilii simerieni intenţionează să cumpere imobilul pentru a-l restaura şi a-l include într-un circuit turistic, cerând în acest sens ajutorul Ministerului Culturii în anul 2009, de unde încă aşteaptă un răspuns.

Conacul din Ilia caută proprietar

Şi la Ilia există un conac care îşi caută proprietar. Pe un domeniu întins pe trei hectare, conacul scos la vânzare a fost construit în urmă cu mai bine de 150 de ani, iar actual lui proprietar este omul de afaceri Ionel Olteanu.

Vechiul imobil a aparţinut unui rabin până în perioada comunistă, când acesta a fost nevoit să fugă din ţară. Draperiile şi scara interioară sunt păstrate încă de la inaugurarea conacului, dar în timp acesta a fost restaurant.

Conacul se întinde pe o suprafaţă de 3295 de metri, suprafaţa construită fiind de 345 metri pătrați. Vechiul imobil a fost scos la vânzare pentru suma de un million de euro.

Carmen COSMAN