Vaccinul rapid impotriva coronavirusului din Rusia atrage indignarea asupra sigurantei

Categories UncategorizedPosted on

Imunizarea este prima aprobata pentru utilizare pe scara larga, dar ar putea fi periculoasa, deoarece nu a fost testata in studii mari, spun cercetatorii.

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat la 11 august ca autoritatea de reglementare a sanatatii din tara a devenit primul din lume care a aprobat un vaccin impotriva coronavirus pentru utilizare pe scara larga – dar oamenii de stiinta din intreaga lume au condamnat decizia ca fiind periculoasa. Rusia nu a finalizat studii mari pentru a testa siguranta si eficacitatea vaccinului, iar lansarea unui vaccin verificat necorespunzator ar putea pune in pericol persoanele care il primesc, spun cercetatorii. De asemenea, ar putea impiedica eforturile globale de a dezvolta imunizari COVID-19 de calitate, sugereaza ei.

„Faptul ca rusii ar putea sari peste astfel de masuri si pasi este ceea ce ingrijoreaza comunitatea noastra de oameni de stiinta in vaccinuri. Daca gresesc, ar putea submina intreaga intreprindere globala ”, spune Peter Hotez, un om de stiinta in vaccinuri la Baylor College of Medicine din Houston, Texas.

„Aceasta este o decizie nesabuita si prosteasca. Vaccinarea in masa cu un vaccin testat necorespunzator nu este etica. Orice problema cu campania de vaccinare ruseasca ar fi dezastruoasa atat prin efectele sale negative asupra sanatatii, cat si pentru ca ar impiedica in continuare acceptarea vaccinurilor in populatie ”, a declarat Francois Balloux, un genetician la University College London, intr-un comunicat distribuit de catre UK Science Media Center.

In anuntul sau, Putin a spus ca autoritatea de reglementare rusa a aprobat un vaccin COVID-19 dezvoltat de Institutul de Cercetare Epidemiologie si Microbiologie Gamaleya din Moscova, chiar daca studiile de faza III ale vaccinului inca nu au fost finalizate. Astfel de studii presupun administrarea a mii de oameni un vaccin sau o injectie placebo si apoi urmarirea acestora pentru a vedea daca vaccinul previne boala. Testele permit, de asemenea, cercetatorilor sa confirme siguranta vaccinului si sa caute efecte secundare rare, care ar fi putut sa nu fi fost observate in studii mai mici, in stadii anterioare. Ministrul rus al sanatatii, Mihail Murashko, a declarat intr-un briefing guvernamental ca vaccinul va fi introdus treptat cetatenilor, incepand cu lucratorii din domeniul sanatatii si profesorii.

Peste 200 de vaccinuri COVID-19 sunt in curs de dezvoltare la nivel mondial si mai multe sunt deja in faza a III-a, iar mai multi alergatori vor incepe sa fie in curand. Dar cercetatorii cred ca nici cel mai vechi vaccin nu va fi aprobat de luni de zile.

Lipsa datelor

Vaccinul Gamaleya a fost administrat la 76 de voluntari ca parte a doua studii in stadiu incipient enumerate pe ClinicalTrials.gov, dar nu au fost publicate rezultate din aceste studii sau alte studii preclinice si se stie putin altceva despre vaccinul experimental.

Conform listelor ClinicalTrials.gov, vaccinul, care este administrat in doua doze, este format din doua adenovirusuri – virusi care provoaca o serie de boli, inclusiv raceli – care exprima proteina varf a coronavirusului. Prima doza contine un virus Ad26 – aceeasi tulpina utilizata intr-un vaccin experimental dezvoltat de compania farmaceutica Johnson & Johnson din New Brunswick, New Jersey si filiala sa Janssen. A doua doza „de rapel” este facuta dintr-un virus Ad5, similar cu cel dintr-un jab experimental dezvoltat de CanSino Biologics in Tianjin, China.

Hotez se asteapta ca vaccinul Gamaleya sa provoace un raspuns imun decent impotriva SARS-CoV-2. „Faza tehnica a dezvoltarii unui vaccin COVID-19 nu este foarte complicata”, spune el. Partea dificila este producerea acestor vaccinuri sub umbrele de calitate – controlul calitatii si asigurarea calitatii – si apoi asigurarea vaccinurilor sunt sigure si de fapt actioneaza pentru a proteja impotriva COVID-19 in studiile clinice de faza III de mari dimensiuni. ”

Dar se stie putin despre planurile de studii de faza III pentru vaccinul Gamaleya. „Pur si simplu nu am reusit sa gasesc niciun detaliu publicat al unui protocol”, spune Danny Altmann, imunolog la Imperial College London. El spera ca procesul urmareste indeaproape raspunsurile imune ale participantilor si cauta orice efecte secundare.

Seful unui fond de investitii detinut de guvernul rus a declarat ca vaccinul va trece prin testarea fazei III in Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita si alte tari, potrivit agentiei de stiri rusa TASS. Oficialul a spus ca au fost primite cereri de cumparare pentru un miliard de doze din 20 de tari din America Latina, Orientul Mijlociu, Asia si din alte parti si ca exista capacitatea de productie pentru a produce 500 de milioane de doze, cu planuri de extindere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *